“Çocukları cemaatlere teslim etmeyeceğiz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Çocukları cemaatlere teslim etmeyeceğiz!


 

CHP Mersin İl Başkanlığı tarafından Mersin’de ilk kez düzenlenen eğitim çalıştayında dinsel eğitim uyarısı yapıldı. İl Başkanı Özyiğit, “Çocuklarımızı tarikat, cemaat ve vakıflara teslim etmeyeceğiz” dedi.

GİZEM EKİCİ

CHP Mersin İl Başkanlığı tarafından Mersin’de ilk kez düzenlenen 1. Eğitim Çalıştayı’nda yeni eğitim müfredatı, kentte eğitim alanında yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. CHP Parti Meclisi Yıldırım Kaya, Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Özlem Çakır ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Galip Kırıcı ve yazar Hamide Yiğit, konuşmacı olarak katıldı. Çalıştaya vatandaşların ve öğrencilerin katılımının yoğun olması dikkat çekti.

“TARİKAT, CEMAAT VE VAKIFLARA ÇOCUKLARIMIZI TESLİM ETMEYECEĞİZ”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Abdullah Özyiğit, konuşmasının büyük bölümünde yeni müfredatı eleştirdi. Yeni müfredatı bilimdışı, ırkçı, cinsiyetçi, mezhepçi, akıl ve bilimden uzak olarak tanımlayan Özyiğit, “Tarikat, cemaat ve vakıflara çocuklarımızı teslim etmeyeceğiz. Biz çocuklarımıza demokratik, laik, bilimsel, adil ve parasız eğitim verilmesini istiyoruz. Anadolu, fen ve düz liselerde çağın ve aklın gereklerine uygun eğitim verilmelidir. Hepimizin geleceği, hayalleri, beklentileri çocuklarımızla ilgilidir. Onların iyi eğitim almaları, meslek sahibi olmaları, üretken, zeki, rekabetçi, çalışkan, faydalı bireyler olarak yetiştirilmesi hepimizin beklentisi. Buradan soruyorum. Çocuklarımızın gerçek eğitim aldığına inanıyor musunuz” dedi.

“ÇOCUKLARI TARİKATLARA YÖNLENDİRMEK İSTİYORLAR“

Türkiye’de eğitim sisteminin bir sorun olmaktan çıkıp toplum için bir tehlike haline geldiğini aktaran Özyiğit, “AKP iktidarı bilinçli olarak çocukları tarikatlara yönlendirmek istiyor. Devlet sorumluluğundan uzak hareket eden bu iktidar kamu kaynaklarını gerici yapılara olanak sağlamak için kullanarak, laik ve çağdaş eğitimden uzaklaştırmak istemediktedir. Liyakatin olmadığı, yönetici olmanın adeta imam hatip mezunu olmakla özdeşleştirildiği bir süreci yaşıyoruz. Hak, hukuk, adalet, demokrasi ve eğitim mücadelemiz ortak akıl, ortak bilinçle bütünlük içerisinde devam edecektir. Ortak değerlerimizi bizler koruyacağız. Ortak değerlerimizi dayanışarak yücelteceğiz” diye konuştu.

“NEDEN OKUMALIYIZ?”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Kırıcı da, “Neden okumalıyız, Ne okumalıyız, nasıl okumalıyız?” konulu bir sunum yaptı. Çağdaşlaşma yolunda, bilinçlenmede kitap okumanın öneminin azımsanamayacak olduğuna vurgu yapan Kırıcı, eğitimcilere velilere ve öğrencilere daha fazla kitap okuma önerisinde bulundu. Katılımcılara “Neden okunmalı” sorusunu soran Kırıcı, sosyal yaşamda başarılı olabilmek, başka yaşamları kültürleri öğrenebilmek, kelime dağarcığını artırabilmek gibi nedenlerle okumak gerektiğini söyledi. Kırıcı, okumanın önyargıları da ortadan kaldırdığına vurgu yaptı.

“MİLLİ MANEVİ DEĞERLERDEN BAHSEDENLER, HALK OYUNLARINI YASAKLIYOR”

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu ise, eğitim sisteminde içinde yaşanan sorunları anlattı. Türkiye’nin riskli günlerden geçildiğini dile getiren Muşlu, daha güçlü bir mücadeleyi örgütlemek için daha fazla okumak gerektiğini vurguladı. Programın halk oyunları gösterisi ile başlamasından dolayı çalıştayı organize edenleri kutlayan Muşlu, Halk Eğitim Merkezlerinde halk oyunları öğretiminin durduğunu anımsatarak “Anadolu, çok renkli bir dünya, Karadeniz’de, Ege’de Doğu Anadolu’da kadın ile erkeğin ayrı ayrı oynadığını gören yoktur. Anadolu kültürü, bağnaz bir kültür değildir. Kadın erkek omuz omuza oynar. Kadın erkeğin omuz omuza mücadelesi birileri rahatsız etmiş olmalı. Halk eğitim Merkezlerinde halk oyunları eğitimi durdurulmuş durumda. Toplumumuzun önemli bir bölümünün bundan haberi yok. Emperyalistler bu ülkeyi ele geçirmiş olaydı ilk önce yasaklayacağı şeylerden biri halk oyunları olacaktı. Milli manevi değerlerden bahsedenler, halk oyunlarını yasaklıyor. Cumhuriyet Halk Partisi bunların hiç de ‘milli’ olmadığını daha çok teşhir etmelidir” diye konuştu

“EĞİTİM ALANINDA SELEFİ BAKIŞ AÇISI ETKİN”

Eğitimci Yazar Hamide Yiğit de “Dinsel gericilikte son aşama; Türkiye AKP eliyle selefileştiriliyor” başlıklı sunumda; iktidarın eğitim sisteminin geldiği noktayı anlattı. Yiğit, AKP eliyle Türkiye’nin selefileştirildiğini anlattı. Suriye’de işgale karşı saçını kestiren kadınlara dikkati çeken Yiğit, bu isyanın yayıldığını ve Mısır’da Mursi’yi iktidardan düşürdüğünü söyledi.

“ATATÜRK’E SÖZÜMÜZ VAR”

Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar ise eğitim alanının ticarileştirilerek içinin boşaltıldığına dikkat çekti. Taşımalı eğitim sistemi ile çocukların tarikat ve cemaat yurtlarına mahkûm edildiğini dile getiren Boyar, “Mücadele hepimizin mücadelesi. Mustafa Kemal Atatürk’e sözümü var. Yolumuz çağdaş uygarlık yolu, yolumuz cumhuriyet yolu. Bu yoldan dönmeyiz” dedi.

“20 TEMMUZ DARBECİLERİ CİHAT’I ZORUNLU OLARAK ÇOCUKLARIMIZA ÖĞRETECEK”

Çalıştayda son konuşmayı yapan Eğitim-Sen eski Genel Başkanı ve CHP Parti Meclisi üyesi Yıldırım Kaya ise, FETÖ Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen darbe Girişimi’nin ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL’i ‘20 Temmuz Darbesi’ olarak tanımladı. OHAL döneminde yayımlanan KHK’lar ile laik bilimsel ve demokratik eğitimi büyük bir darbe indirildiğini savunun Kaya, AKP Hükümetinin eğitimdeki hedefinin “laik, demokratik, bilimsel” ve “Milli” Eğitimden “Dinsel” Eğitime Geçiş projesi olduğunu ifade etti. Kaya, “12 Eylül darbecileri din dersini zorunlu hale getirdi, 20 Temmuz darbecileri de “cihat”ı zorunlu ders olarak çocuklarımıza öğretecekler. Son 15 yılda, 12 Eylül darbe hukukunu harfiyen uygulayan AKP, devleti cemaatler arasında paylaştırdı. Eğitimi FETÖ’ye teslim ederek ‘laik, demokratik, bilimsel’ eğitimi bitirme noktasına getirdi. Milli Eğitim Bakanları değişti ama strateji değişmedi. AKP tek başına iktidar olmasına rağmen 6 Milli Eğitim Bakanı değiştirerek rekor kırdı. Sürekli Milli Eğitim Bakanı değiştirmesine rağmen uyguladığı stratejide hiçbir değişiklik yapmadı” diye konuştu.

AKP’nin iktidara geldiği günden beri geçen 15 yıllık süreçte eğitim alanında cemaatlerin aktivitelerinin arttığını vurgulayan Kaya, “Cemaatlere yurt ve okullar açtırarak genç beyinler zehirlendi. Devletin bütün imkânları ayaklarının altına serildi. AKP eğitimde; Türk-İslam sentezine dayalı, ırkçı ve gerici bir eğitim politikası uygulayarak, eğitimi yıllarca geriye götürdü. Bütün okulları imam hatipleştirmeyi hedefine koydu. 4+4+4 sistemini getirerek eğitimi kesintiye uğratıp, gençleri İmam Hatibe yönlendirdi. Eğitim cemaatlere ve tarikatlara terk edildi. Özel okullar cemaatlerin denetiminde çığ gibi büyüdü. Laik, bilimsel ve demokratik eğitimden uzaklaşıldı. Eğitimde özelleştirme politikası uygulandı. Gizli özelleştirme politikalarıyla parasız devlet eğitimi paralı hale getirildi. Okulların ihtiyaçları veliler ve öğrenciler tarafından karşılanmaya başlandı” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA