Tarih gün ışığına çıkıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tarih gün ışığına çıkıyor!


 

Silifke’de tarih gün yüzüne çıkıyor. Roma döneminden itibaren 20. yüzyıla kadar bölgenin kesintisiz yerleşim yeri olduğu ortaya çıkarılan Silifke Kalesi kazıları aralıksız sürüyor.

Roma döneminden itibaren 20. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olduğu ortaya çıkarılan Silifke Kalesi'nde, kazı ve restorasyon çalışmalarının bu yılki bölümü tüm hızıyla devam ediyor.

Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında 12 akademik bilim insanı ve 13 işçiyle yürütülen tarihi Silifke Kalesi’ndeki kazı çalışmalarını inceledi.

Başkan Turgut, ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde, 17’nci yüzyılda 23 burcu bulunduğu belirtilen ancak aradan geçen yıllarda bunun 13’ünden eser kalmayan, kentin sembolü haline gelen Silifke Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili Kazı Başkanı Ali Boran’dan bilgiler aldı.

“SİLİFKE’YE GÜZEL VE KALICI BİR ESER BIRAKIYORUZ”

Boran, yaptığı açıklamasında, kaledeki kazı ve restorasyon çalışmalarının 2011 yılında başladığını belirterek Roma, Bizans, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait izlerin ortaya çıkarıldığını ifade etti. Kale’nin Orta Çağ'da öneminin arttığını söyleyen Ali Boran, “Karamanoğulları ve Osmanlı döneminde önemli bir kale şehri olan burada kazı çalışmalarını titizlikle ve özveriyle sürdürüyoruz. Çalışmamız neticesinde kalenin merkezinde Evliya Çelebi'nin de bahsetmiş olduğu kale camisini tespit ettik. Onun da etrafında ticari birimler, konutlar şeklinde bulunan şehir dokusunu da tespit etmiş olduk. Önceki yıllarda yaptığımız çalışmalarda, Karamanoğulları ve Osmanlı döneminin kale içi yerleşmesinin sokakları, caddesi, evleri, ibadet mekânları, sosyal ve ticari yapılarını ortaya çıkarmıştık. Kale özellikle Kıbrıs'ın fethinden sonra Osmanlının güvenlik açısından bölgedeki en önemli kalesi haline gelmiştir. Silifke Kalesi, uzun süre yerleşim yeri olması dolayısıyla yaşayan bir şehir konumunda. Yaşayan şehirlerde her dönem kendi özelliği ve kendi mimari yapısını da ortaya çıkartır. Dolayısıyla burada gördüğümüz yaşayan şehirlerdeki Türk şehrinin genel karakteristik özelliğini taşıması açısından son derece önemli. Burada yaptığımız çalışmalarda başta kale camisi olmak üzere, bazı birimlerin restorasyonunu tamamlamak, diğerlerini de dondurup bırakmak, gelecek nesle aktarmak temel hedefimizdir”.

“KENTİMİZDE SÜRDÜRÜLEN KAZI ÇALIŞMALARINA İMKÂNLARIMIZ ÖLÇÜSÜNDE DESTEK VERİYORUZ”

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran’dan kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Belediye Başkanı Mustafa Turgut, ‘Kentimizde sürdürülen kazı çalışmalarını imkânlarımız ölçüsünde destekler, maddi ve manevi katkılar sunuyoruz. Kalemizde bu yıl devam ettirilen kazı çalışmalarını yerinde inceledik. Temel belirlemelere göre Helenistik ya da erken Roma döneminin olduğu anlaşılan kale, geçirdiği onarım ve değişiklikler sonucu bugün bir Orta Çağ kalesi görünümündedir. İlçemize hâkim 185 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde yapılmış olan çevresi kuru hendekle çevrili oval biçimdeki kalenin içinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapı kalıntıları bulunmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, 17. yüzyılda Silifke Kalesi’nin 23 burcu olduğunu, içinde bir cami ve 60 ev bulunduğunu yazar; ancak burçların bir kısmı ve kale içi tümden yıkık durumda olduğundan tam belirlemesini yapmak güç olduğu ifade ediliyor. Hâlâ görülebilen 10 adet burç kalemizde bulunuyor. 17. ve 18. yüzyılda bölgenin sivil mimarlık örneklerinin gün ışığına çıkmasını sağlayan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran ve ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum." dedi. Kazı çalışmalarını incelemeye Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut’un yanı sıra Başkan Yardımcıları Ömer Savar ve Esen Tol ve Kazı Başkanı Ali Boran katıldı. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA