“Mersin’de organik tarım yapma imkanı kalmadı” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Mersin’de organik tarım yapma imkanı kalmadı”


 

Sahip olduğu verimli toprakları ile Türkiye’nin sebze meyve deposu ve ihracatının adresi Mersin’e, kimya mühendislerinden acı tespit: “Mersin’de organik tarım yapma imkanı kalmadı”.

HEDİYE EROĞLU

Sahip olduğu tarımsal üretim potansiyeli ile Türkiye’nin deposu ve en büyük ihracatçılarından olan Mersin’e, kimya mühendislerinden kirli toprak uyarısı geldi!

Kimya Mühendisler Odası Mersin Temsilcisi Cevdet Günal Tüzün, tarım denilince ilk akla gelen kentlerden olan Mersin’in, sanayiden olumsuz etkilendiğini savundu. “Artık Mersin’de organik tarım yapmamızın imkanı kalmadı” diyen Tüzün, “Toprak zehirli haline geldi. Verim alma şansımızda düşük oluyor bu nedenle. Bunu nerden biliyoruz; yurtdışında organik tarım yapan firmalar Türkiye’ye gelip araştırma yaptıklarında Çukurova bölgesinin kaybedilmiş olduğunu açıkladılar ve burası ile ilgili işbirliği yapmama kararı aldılar” dedi.

“ZEHİR EFSANESİNE SON VERİLMELİ”

Kirlenmeden etkilenmeyen dağlık kesimlerin ise tarıma elverişli olmadığını sadece hayvancılık yapılmasına fırsat verdiğini söyleyen Cevdet Günal Tüzün, “Yurtdışına gönderdiğimiz mallar, ilaç kalıntısı olduğu için geri gönderiliyor. ‘Zehirli deniliyor’ ama ne yazık ki bu konuda herhangi detaylı bir çalışma da yapılmamakta. Bölgede ne toprak ne de su analizi yapılmış, ne de yöre insanı üzerinde sağlık taraması yapılmış durumda. Bu efsaneye son verilmeli. Mersin’de ciddi bir toprak analizi yapılmalı” diye konuştu.

ÜRÜNLER GERİ DÖNÜYOR

Geçtiğimiz yıllarda ilaç kalıntısı nedeniyle birçok tarım ürünü Rusya’dan geri gönderilmişti. Bu kapsamda Mersin Ziraat Odası başkanlığında yürütülen çalışmalar ile özellikle Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verildi.

Mersin Ziraat Odası, Mersin Üniversitesi (MEÜ), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı işbirliğinde hayata geçirilen çalışmalar ile bölge çiftsi köylerde düzenlenen eğitimler ile bilinçlendiriliyor.

TÜRKİYE YÜZÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 2’SİNİ MERSİN OLUŞTURUYOR

Akdeniz Havzası içerisinde yer alan Mersin, bir milyon 585 bin 300 hektarlık yüzölçümü ile Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yaklaşık yüzde 2'sini oluşturmakta. Kent arazisinin: 382 bin 300 hektar ile yüzde 24'i tarım arazisi, 59 bin 500 hektarı yüzde 4 ile çayır ve mera, 840 bin 470 hektarı yüzde 53 ile orman arazisi, 300 bin 30 hektarı yüzde 18 ile tarım dışı arazi olarak kullanılmakta.

Türkiye’nin: toplam yaş meyve üretiminin yüzde 13,4'i, toplam muz üretiminin yüzde 72'si, toplam çilek üretiminin yüzde 40’ı, toplam limon üretiminin yüzde 70’i Mersin’den gerçekleştirilmekte. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA