Çocuğunuza çanta alırken üstündeki resme bakmayın | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çocuğunuza çanta alırken üstündeki resme bakmayın


 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, ailelerin okul çantası alırken üzerindeki ‘çizgi film kahramanı’ resmini değil, sağlık için uygunluğunu dikkate alması gerektiğini söylüyor.

Yeni eğitim-öğretim yılı heyecanının en yoğun olduğu dönemde öğretmenler, öğrenciler ve veliler büyük bir heyecan yaşarken, bir konu çoğu zaman gözlerden kaçıyor: Çanta seçimi… Oysa okul çantalarının ağırlığı ve yanlış taşınması okul çocuklarında sırt ve bel ağrıları, uzun vadede duruş bozuklukları, kamburluk ve skolyoz (omurgada eğrilik)  gibi kalıcı problemlere yol açabiliyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, özellikle küçük çocukların ailelerinin genellikle çanta seçiminde, çocuğun beğenilerine göre hareket ettiğini belirterek bir tehlikeye işaret ediyor: “Çoğu zaman çantanın üzerindeki çizgi film kahramanı fotoğrafı, çanta seçimini etkiliyor. Oysa çanta seçerken sağlık açısından ne kadar uygun olduğuna bakılmalı.”

SÜNGER DESTEĞİ OLMALI

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, okul çantası seçimi konusunda aileleri şu şekilde bilgilendiriyor: “Öncelikle, aileler okul çantası seçerken hafif malzemelerden yapılmış, yaklaşık 5 cm genişliğinde sünger destekli iki omuz askısı ve bel desteği olan, kalça ve leğen kemiğini saran kemeri olan çantaları tercih etmelidirler. Bel desteği, bel boşluğunu tam doldurmalıdır. Tekerlekli çantalar, sürüklenerek götürülebildikleri için sırt çantalarına iyi bir alternatif gibi gözükse de merdiven inip çıkarken bel ve omuzlara aşırı yük bindirebilir. Çok bölmeli çantalar sağladığı düzenin yanı sıra, ağırlığı eşit dağıtarak sırta fazla yükün binmesini de engeller.”

YAŞLARA GÖRE ÇANTA AĞIRLIĞI

Dr. Sarıkaya’nın dikkat çektiği bir diğer konu ise okul çantasının ağırlığı. Çantanın, çocuğun ağırlığının yüzde 15 ini geçmeyecek şekilde ayarlanması gerektiğini kaydeden Dr. Sarıkaya şöyle devam ediyor: “12 yaşından küçük çocuklarda çanta ağırlığı en fazla 4 kg 12- 15 yaşındaki çocuklarda çanta ağırlığı en fazla 5 kg olmalıdır. Çanta içine kitap yerleştirirken ağır kitaplar sırta yakın konulmalıdır . Çanta her iki omuzda taşınmalıdır, böylece her iki omuz eşit yük binmiş olur. Bununla birlikte askıların gerginliği yeterli olmalı, boyu ayarlanırken her iki omuzun biraz yukarısında olmalıdır. Ağır kitaplar çantanın sırt tarafına doğru konulmalıdır. Çocuk çantayı taşırken öne doğru eğilmemelidir.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA