Tekelleşen ihracatçı istediği fiyatı dayatacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tekelleşen ihracatçı istediği fiyatı dayatacak!


 

Rusya Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’den yapılacak sebze ithalatında Tarsus’tan 9 firmaya kapılarını açması çiftçinin tepkisine neden oldu.

Ziraat Odası Başkanı Gökçel, tekel oluşturulduğunu, firmaların istediği fiyatı dayatacağını ve bu durumun üretime darbe vuracağı uyarısı yaptı!

Hediye EROĞLU

Türkiye’nin tarımsal üretim ihracatında en büyük pazarlarından biri olan Rusya Federasyonu ile uçak krizi başta olmak üzere çeşitli politik nedenlerle yaşanan gerilimin sonlandırılmasına yönelik çalışmalar yine üreticinin lehine olmadı!

Rus tarım heyeti Mayıs ayında Antalya, İzmir ve Mersin'de toplam 18 işletmeyi denetleyerek, Rusya Tarım Bakanlığı’nın sebze ürünleri ithalatına izin verilmesine ilişkin kararında etkili oldu. Rusya’ya sebze ithalatı yapabilecek Türkiye’den 9 firma sadece Mersin’in Tarsus ilçesinden seçildi. Rusya Tarım Bakanlığı resmi web bitesi haberinde yayınlanan 9 firma; Çavaş Yonca Tarım, Koltarım, Severoğlu Tarım, Batı Soğuk Hava Depolama, Bahşiş Tarım, Gönkar Tarım, Erza Tarım, Zaman Tarım, Lider Gıda oldu. Ancak bu durumuna bölge çiftçisinden ‘tekelleşme’ tepkisi geldi.

TARSUS GURURLANDI!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tarsus Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Murat Kaya, gelişmeyi olumlu karşıladıklarını açıkladı. Kaya, “Rusya Tarım Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle Mayıs ayında Türkiye’ye gelen Anton Karmazin başkanlığındaki heyet, İzmir, Antalya ve Mersin’in ardından Tarsus’a da gelerek 15 firmada incelemede bulundu. Marul, kabak, biber, domates ve patlıcan başta olmak üzere ihraç ürünlerinin dikim safhasından hasadına kadar olan süreçteki çalışmaları inceleyen Rus heyeti, paketleme ve nakil konularında da gerekli incelemelerini tamamlayarak hazırladığı raporunu nihayet Rusya Tarım Bakanlığı resmi web sayfasında yayınladı. Raporda yer alan ve 1 Eylül 2017 tarihinden sonra Rusya’ya ihracat yapacak olan firmaları açıklayan bakanlığın haberinde firmaların tamamının Tarsuslu olması bizleri ayrıca gururlandırdı”

TEKELLEŞME OLUŞUR!

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise bu durumun sanıldığı gibi bölge çiftçisine olumlu yansımayacağının uyarısını yaptı. “Söz konusu bu 9 firma zaten piyasaya hakimler” diyerek tekelleşme uyarısı yapan Gökçel, “Rusya Federasyonu’nun ambargoları kaldırarak Türkiye’den ürün alması önemli. Ancak belirli firmalara bağımlı kalmaları tekel oluşturmaya neden olur. Bu durumun bizim çiftçimize kazandıracağı bir şey olmaz. İhracatçı her şeyde böyle olsun istiyor. Sıkıntıda buradan kaynaklanıyor. İhracat yapan firma sayısını azaltıp, üreticiden ürün temin eden tekeller oluşturuluyor” diye konuştu.

“SAKINCALI BİR DURUM”

Sebze meyve ithalat-ihracatında şuanda piyasada 50 firmanın var olduğunu işaret eden Cengiz Gökçel, “Bu firmalar dolaşıp çiftçiden veya halden ürün alacağı zaman, kendi fiyat ve ödeme şartlarını dayatıyorlar. Yani çiftçi, tarımsal üretim bu insanların inisiyatifine bırakılıyor. Bu durum sakıncalı çünkü istedikleri fiyatı ve ödeme şartlarını dayatıyorlar. Bu durum bölge çiftçisine büyük darbe vurur. Çukurova’daki sebze meyve üretimi bu gelişmeden olumsuz etkilenir. Bizler uluslararası standartlara, ticaret ahlakına uygun firmaların çoğalmasını istiyoruz. İhracat yapan firma sayısı da, ihracatta artsın. Ama bu şekilde olmaz!” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA