Tarsus Cezaevi hak ihlalleri şampiyonu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tarsus Cezaevi hak ihlalleri şampiyonu!


 

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, son bir yılda cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili çok yoğun şikâyet başvurusu aldıklarının altını çizerek “Şikâyetler geçen yıla oranla yüzde üç yüz civarındadır. Hak ihlali şampiyonluğunu ne yazık ki ilimizdeki Tarsus cezaevi yapmaktadır” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, şube binasında düzenlediği basın toplantısında Mersin ve Tarsus’ta bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalli iddiaları ile ilgili olarak son bir yılda yoğun şikâyet başvurusu aldıklarını açıkladı. HDP Mersin Şube Eşbaşkanı Hatice Şahin, SES Mersin Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt ve çok sayıda STK temsilcisi katıldığı açıklamada; “Ölümleri izlemek istemiyoruz” yazılı pankartın yanı sıra, “Tarsus Cezaevi’nde su yok duydunuz mu?”, “Tarsus Cezaevinde 14 aydır anne kızıyla görüştürülmüyor duydunuz mu?”, “Tarsus Cezaevi’nde işkence var duydunuz mu?”, “İnsan haklarıyla insandır”, “Tarsus cezaevinde çıplak arama var duydunuz mu?” yazılı dövizler açıldı.

“TARSUS CEZAEVİNDE 29 KADIN MAHPUS AÇLIK GREVİNDE”

Düzenlediği basın toplantısında kendilerine yapılan hak ihlali şikâyetleri hakkında bilgiler veren İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, “Tarsus Cezaevi Kampus olarak inşa edilen yeni bir yerdir. Burada cezaevlerinden farklı mahpuslara, sahip oldukları hakları, sosyal aktiviteleri daha rahat yerine getirme olanaklarının sağlanması gerekirken tam tersi olmaktadır. Gaziantep cezaevinden sevkle gelen 13 mahpus disiplin cezaları olmamasına rağmen 20 gündür tek kişilik hücrelerde bekletilmektedir. Sözlü hakaretlere maruz kaldıklarını, ölümle tehdit edildiklerini ifade etmekteler. Halen hücrede kalmakta olan ö.y. adındaki mahpus bundan 2 gün önce yani bayram günü gardiyanlar tarafından öldüresiye dövüldüğünü, darp edildiğini ve doktora götürülmediğini iddia etmektedir. Kadın mahpuslar üzerindeki baskılar, keyfi disiplin cezaları nedeniyle, 24 gündür 20 kişi, 11 gündür 9 kişi olmak üzere 29 kadın mahpus açlık grevinde bulunmaktadır. Cezaevlerindeki tecrit uygulamaları, her türden keyfi muamele, işkence ve kötü muamele iddiaları, sürgün ve sevk uygulamaları, keyfi disiplin cezaları, fiziki darp iddiaları, ölümle tehdit, haberleşme ve sosyal aktivitelerden men, çıplak aramaların taciz boyutuna ulaştığı, mahpusların tedavi edilememesinin yanı sıra tahliye edilmemeleri gibi çok sayıda sorun bulunuyor” dedi.

“HAK İHLALİ YAPANLARDAN HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERECEK”

İnsan Hakları Derneği olarak Tarsus Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı sessiz kalmayacaklarını ifade eden Ali Tanrıverdi, “Hak ihlali yapanlardan hukuk önünde hesap vermelerini sağlayacak her türlü çalışmamızın yapıldığının bilinmesini isteriz. İktidara muhalif tüm kesimleri şunu bilmelidir ki; cezaevlerindeki haklı taleplere dayalı direnişin bitmesi demek, toplumsal muhalefetin bitmesi demektir. Hükümet ve cezaevleri yetkililerine çağrımız; mahpuslar üzerindeki kanlı coplarınızı çekin, daha önceleri denendiği gibi bir sonuç alamazsınız. Herkesi ve her kesimi cezaevlerindeki baskılar konusunda duyarlılığa çağırıyoruz” diye konuştu.

14 AYDIR KIZLARI İLE GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR

Daha sonra söz alan Nafiye Çoban isimli yaşlı kadın Kürtçe yaptığı konuşmada iki kızının tutuklu olduğunu ve yaklaşık 14 aydır kızları Şirin ve Şehriban Çoban ile görüştürülmediğini söyledi. Kızlarına gönderdikleri para, yiyecek ve giyeceklerin geri gönderildiğini ifade eden anne Çoban, kızlarına yemek ve su verilmediğini iddia etti. Kızlarının kaldıkları Tarsus Cezaevinde kendilerine yapılan hak ihlalleri nedeniyle açlık grevine başladığını belirten Anne Çoban zaman zaman gözyaşlarına hâkim olamadı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA