Çarşıda işler iyi değil! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çarşıda işler iyi değil!


 

Yılın ilk 6 ayında Mersin’de yeni kurulan şirket sayısı azalırken, kapanan işyeri sayısı arttı! Hatta Kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı Türkiye genelinde artarken, Mersin’de azaldı!

Türkiye’de ilk 6 ayda kurulan yabancı sermayeli şirket sayısına göre iller arasında geçen yıl ikinci olan Mersin, bu yılın ilk 6 ayında yaşanan yüzde 4,4’lük payla 6.sıraya geriledi.

Hediye EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) kentin ekonomik yapısına ışık tuttuğu Aylık Göstergeler Raporu’nun Haziran ayı sayısı yayınlandı.

Rapora göre; Türkiye genelinde açılan şirket ve kooperatif sayısında önceki yılların ilk yarısında gözlenen artış eğilimi, 2017’de azalışa geçti; kapanan ticaret unvanlı işyeri sayısında ise tersi yönde gelişmeler gözlendi.

Mersin’de ise açılan şirket ve kooperatif sayısında geçen yılki durağan yapı, 2017’de yerini sınırlı azalışa bıraktı. Kapanan şirket ve kooperatif sayısındaki gelişmeler ise Türkiye geneli ile paralellik gösterdi.

İŞYERİ KAPATMALAR HIZLANDI

Türkiye genelinde açılan gerçek kişi tacirleri sayısında ise son iki yılın ilk yarısında gözlenen azalış eğilimi 2017’de yüzde 10’luk artışla yön değiştirdi. Kapanan ticaret unvanlı işyeri sayısı Ocak-Haziran dönemi bazında son üç yıldır azalış eğiliminde.

Mersin’de açılan gerçek kişi tacirleri sayısında ise geçen yılki artış, 2017’nin ilk yarısında yerini yüzde 3’lük azalışa bıraktı. Mersin’de kapanan gerçek kişi tacirleri sayısı Şubat-Nisan dönemindeki hızlı artış eğiliminin ardından Haziran ayında son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla 2017’de yıllık bazda önceki yıllara göre ivme kazandı.

YABANCILAR ARTIK MERSİN’İ TERCİH ETMİYOR

Kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ise Ocak-Haziran dönemi bazında Türkiye genelinde son 5 yıldır artış eğiliminde. Mersin’de ise önceki yıllarda kurulan yabancı sermayeli şirket sayısında gözlenen artış trendi, Ocak 2017’den itibaren Haziran ayına kadar geçen

yılın altında seyir izlemesiyle 2017’nin ilk yarısında yerini azalışa bıraktı.

2016 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısına göre iller arasında Mersin yüzde 6,7’lik payla 2. sırada yer alırken; 2017 yılında yüzde 4,4’lük payla 6.sıraya geriledi.

MTSO’YA KAYIT YAPTIRAN FİRMA SAYISI AZALDI, KAPANIŞ VERENLERİN SAYIS İSE ARTTI

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na yeni kayıt yaptıran şirket ve kooperatif sayısında Ocak-Haziran dönemi bazında önceki yıllarda gözlenen artış, 2017’nin Mart ve Haziran aylarındaki daralmanın etkisiyle 2017’de yıllık bazda yerini azalışa bıraktı. Kapananlarda ise önceki iki yıldaki azalış, 2017’nin ilk yarısında artışla yön değiştirdi.

Açılan ve kapanan ticaret unvanlı işyeri sayısında ise geçen yılın ilk yarısındaki artış, 2017’de azalışla yön değiştirdi. 2017 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 15 bin 720’si faal olmak üzere MTSO’ya kayıtlı üye sayısı 19.928 oldu.

TIR KARNESİ TALEBİ DE DÜŞÜŞTE!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan verilen tır karnesi sayısının ise Ocak-Haziran dönemi bazında son dört yıldır azalış eğiliminde olduğu gözlendi. Ocak 2016’dan itibaren tır karnesi sayısında geçen yılın altındaki seyir Haziran 2017’ye kadar devam etse de; aylık bazda önceki iki aydır gözlenen azalış, Haziran ayında yön değiştirdi.

MTSO’dan verilen geçiş belgesi sayısında Ocak 2017’deki artışın, Haziran ayına kadar devam etmesiyle, geçen yılki azalış, 2017’de yerini artışa bıraktı. Sayısal takograf sayısında ise yıllık bazda gelişmeler geçiş belgesi ile paralellik gösterdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA