Onlar Mersin’in ilk çikolata ustaları | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Onlar Mersin’in ilk çikolata ustaları


 

Mersin’de yetişen ilk çikolata ustaları Gözde Öykü Çiçek ile Fatma Köse her gün hazırladıkları birbirinden güzel ve lezzetli çikolataları vatandaşlarla buluşturuyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’de açılan ilk çikolata dükkânı Mel Chocolatier’de çalışan kentin ilk çikolata ustaları Gözde Öykü Çiçek ile Fatma Köse, kaliteli ve lezzetli tatların serüvenini gazetemize anlattı.

Fatma Köse; iyi bir çikolatanın hazırlanması için temperleme işleminin önemine dikkat çekerken, diğer usta Gözde Öykü Çiçek ise kaliteli bir çikolatanın yapılabilmesi için kaliteli malzemeler kullanımının önemine dikkat çekti.

Aynı zamanda Turizm Fakültesi mezunu olan Genç Çikolata Ustası Gözde Öykü Çiçek, kentteki gastronomi alanının yeterince önemsenmediğini kaydederek kentteki vatandaşlara ve yöneticilere önemli uyarılarda bulundu.

“KALİTELİ ÇİKOLATADA TEMPERLEME VE SEVGİ ÖNEMLİ”

Mersinli olan aynı zamanda 3 yıldır çikolata ustalığı yapan Fatma Köse, lezzetli bir çikolata için en önemli etkenlerin temperleme işlemi ve sevgi olduğunu kaydetti. Çikolatanın hazırlanış sürecinden bahseden Usta Fatma Köse temperleme işlemi hakkından bilgi vererek “Ham çikolatayı ilk olarak 45 derecede eritiyoruz. Daha sonra onu tekrar soğutmak için temperleme denen bir yöntem uyguluyoruz. Eğer bu işlemde uygun dereceyi yakalayamazsanız çikolatanın kalitesini bozabilirsiniz. Bu yüzden çikolatanın en önemli püf tarafı temperleme işlemidir. İyi temperlenmiş bir çikolata rengi ile tadı ile size dayanılmaz hazlar yaşatır. Eğer temperlemeyi doğru yaparsanız geriye sadece çikolatanın tadına bakmanız kalıyor” dedi.

“USTAMIZI İZLEYİP TAKİP EDEREK ÖĞRENDİM”

Genç Çikolata Ustası Gözde Öykü Çiçek ise çikolata yapmaya çok genç yaşta başlamış. Aynı zamanda Turizm Fakültesi Mezunu da olan genç çikolata ustası, stajyer garson olarak girdiği Mel Chocolatier’de mağaza sahibi Şebnem Hocaoğlu’nun desteği ile çikolata yapımını öğrenmiş. Çikolata Ustası Çiçek, “Ben bu tarz  işlerle sürekli haşır neşir olmayı seviyordum. Burada da o dönemde şehir dışından gelen bir ustamız vardı. O ustamızın yanında onu izleyerek, onun hareketlerini takip ederek çikolata yapmaya başladım. Daha sonraki dönemlerde ayrıca çikolata yapımı tekniğini bilgilerini araştırdım. Araştırmalardan sonra zamanla pratik yaparak çikolata yapmayı öğrendim” dedi.

Temperleme işleminin çikolatanın lezzetinden çok rengi için daha çok önemli olduğunu kaydeden genç usta Gözde Öykü Çiçek, “Saf çikolata renginin ortaya çıkması için temperleme çok önemlidir. Onun dışında çikolatanın içine kullandığın malzeme çok önemlidir.  Dolguların kalitesi çok önemlidir” dedi.     

“İÇİMİZDEKİ SAMİMİYETİMİZİ VE GÜLÜCÜKLERİMİZİ GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”

Sözlerinin son bölümünde kentteki gastronomi alanını değerlendiren Gözde Öykü Çiçek, Mersin’in sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlere nazaran turizm alanında çok geride kaldığını kaydetti. Kentteki gastronomi, tarih, kültürel ve sanat yaşamının bir zincir halinde turizmi oluşturduğunu kaydeden Çiçek, vatandaşlar ile turizm işletmelerine çağrıda bulunarak “Çevremizdeki antik, tarihi ve kültürel miraslarımıza saygı göstermiyoruz. Tüm bu değerlerimiz kentimiz için çok önemlidir. Bu saygıyı hem kendimize hem de sahip olduğumuz değerlere gösterebilirsek kentimize daha çok insanın gelmesini sağlayabilir, onları memnun bir şekilde geri evlerine yollayabilir ve onların hafızalarında unutulmaz anılar bırakabiliriz. Bu yüzden ülkemize gelen insanlarımızın tarihi, kültürel, damak ihtiyaçlarını elimizden gelenin en iyisi ile karşılamamız gerekiyor. Çok köklü olan tarihimizi ve bu toprakların birbirinden güzel kültürlerini iyi anlatmamız bu kültürlerin değerinin farkında olmamız gerekiyor. Onlara içimizdeki samimiyetimizi ve gülücüklerimizi göstermemiz gerekiyor. Bir insan bir farklı bir kente gittiğinde o kenttin tarihini farklılığını, kültürünü ve tatlarını merak eder. Bizim bu değerlerimizi ilk olduğu günkü gibi korumamız gerekiyor” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA