Protesto edilen senetlerde artış! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Protesto edilen senetlerde artış!


 

Protesto edilen senet tutarı yılın ikinci çeyreğinde artışa geçti! Mersin’de protesto edilen senet tutarı, Türkiye ortalamasının üzerinde oldu.

Hediye Eroğlu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından periyodik olarak hazırlanan Aylık Ekonomik Göstergeler Raporu’nun Haziran ayı sayısı yayımlandı. Raporda; Türkiye genelinde 2 bin TL ve üzeri tutarında protesto edilen senetlerin; Ocak-Haziran dönemine göre adet bazında son 3 yıldır, tutar bazında ise son 5 yıldır artış eğilimindeyken, yıllık bazda protestolu senetlerin hem adet hem de tutar bazında artış hızı geçen yıla göre yavaşladığı görüldü.

“PROTESTO EDİLEN SENET TUTARI, TÜRKİYE ORTALAMASINDAN FAZLA”

Mersin’de ise protesto edilen senetlerin adet bazında 2016’nın ilk yarısındaki artış, 2017’de yavaşlamış olsa da devam etti. Tutar bazında ise geçen yılki hızlı azalış, 2017’nin ilk iki ayı ile Haziran ayındaki artışın etkisiyle 2017’nin ilk yarısında yüzde 20’lik artışla yön değiştirdi. Aylık bazda Mersin’deki protestolu senet tutarında 2017’nin ilk iki ayındaki artış, Mart ayında yerini azalışa bıraksa da, son üç ayda tekrar yükselme eğilimi gösterdi.

Mersin’de 2017’de yıllık bazda protesto edilen senet adedi artış hızı Türkiye genelinin altında kalırken; tutar bazında ise Türkiye genelinin üzerinde seyretti. Mersin, protesto edilen senetlerde adet ve tutar bazında iller arasında geçen yılın altı aylık döneminde 12. sıradaki yerini 2017’de de korudu.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERE DİKKAT

Öte yandan Türkiye genelinde bankalara ibraz edilen toplam çeklerde adet bazında geçen yılki azalış 2017’nin ilk yarısında da yüzde 5’lik daralma ile devam etti. Tutar bazında ise artış hızı geçen yıla göre önemli bir değişim göstermeyerek yüzde 9’luk büyüme kaydetti.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerde Türkiye genelinde adet bazında geçen yılki artış, 2017’nin altı aylık döneminde yerini yüzde 35’lik sert düşüşe bıraktı. Tutar bazında ise yüzde 30’luk hızlı azalış kaydedildi.

Mersin’de ise 2017’nin ilk yarısında karşılıksız işlemi yapılan çeklerde adet ve tutar bazındaki gelişmeler Türkiye geneli ile paralellik gösterdi. Çeyreklik dönemler itibariyle Türkiye genelinde karşılıksız işlemi yapılan çek tutarında 2016’nın son çeyreğinden itibaren azalış olurken, 2017’nin 2.çeyreğinde karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının, bir önceki çeyreğin altında kalmasında Nisan ve Haziran aylarındaki daralma etkili oldu. Mersin’de de söz konusu dönemlerdeki gelişmeler Türkiye geneli ile paralellik gösterdi.  

MERSİN’DE BANKALARA İBRAZ EDİLEN ÇEKLER İÇERİSİNDE KARŞILIKSIZ ÇEKLERİN PAYI ADET BAZINDA YÜZDE 2,3

Genel itibariyle karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı Türkiye genelinde Şubat ayından; Mersin’de ise Ocak ayından itibaren geçen yılın altında seyir izledi. Söz konusu gelişmeler paralelinde, 2017 Ocak-Haziran döneminde bankalara ibraz edilen çekler içerisinde karşılıksız çeklerin payı 1,1 puanlık azalışla 2017’de yüzde 2,5’e; tutar bazında 1,4 puanlık azalışla yüzde 2,4’e geriledi. Mersin’de ise söz konusu oranlar adet bazında geçen yıla göre 1,1 puanlık azalışla yüzde 2,3’e; tutar bazında ise 2,7 puanlık azalışla yüzde 2,0’ye geriledi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA