CHP’li Başkan Tarhan’dan kayyuma ‘Kadın pazarı’ çağrısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’li Başkan Tarhan’dan kayyuma ‘Kadın pazarı’ çağrısı


 

Akdeniz ilçesinde belediyenin açtığı tek kadın üretici pazarını imara aykırı olduğu gerekçesiyle kapatan kayyuma, açtığı pazarlarla Türkiye’ye örnek olan CHP’li Başkan Tarhan’dan, “Akdeniz Belediyesi Kadın pazarının önemini iyi okumalı” çağrısı geldi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde 7 farklı noktaya kurduğu “Kadın Üretici Pazarı” projeleri ile Türkiye’ye örnek olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Belediyesi’nin ilçedeki tek kadın pazarı olan ‘Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarı’nın kapatılmasını gazetemize değerlendirdi.

Akdeniz Belediyesi’nin HDP’li Başkanı Mehmet Fazıl Türk tarafından; kentte kadın vatandaşlara destek olmak amacıyla 9 Aralık 2016’da kurduğu Kadın Emeği Değerlendirme Pazarı; belediyeye kayyum atanmasının ardından imara aykırı inşa edildiği, pazarda ranta dayalı satışlar gerçekleştirildiği, kontrolsüz gıda satışının yapıldığı gibi gerekçesiyle kuruluşundan 249 gün sonra kapatıldı.

Kararın tartışmalı olduğunu söyleyen Başkan Tarhan, Akdeniz Belediyesi’ne önerilerde bulundu. Akdeniz Belediyesi’nin Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarı’nın içeriğini ve kadın vatandaşlar için önemini doğru ve iyi okunması gerektiğini vurgulayan Neşet Tarhan, Mezitli Belediyesi olarak Kadın Üretici Pazarlarının sadece Mezitli ilçesine değil tüm Türkiye’ye yayılan bir proje olması gerektiği anlayışıyla hayata geçirdiklerini söyledi.

Akdeniz Belediyesi yetkililerine çağrıda da bulunan Tarhan, Akdeniz Belediyesi yetkililerinin Mezitli’deki Kadın Üretici Pazarlarını yerinde inceleyebileceklerini kaydetti.

“BİZİM MEVZUATIMIZ SAĞLAM VE AÇIK”

Mezitli ilçesinde değişik noktalarda hayata geçirdikleri Kadın Üretici Pazarları hakkında bilgilerde veren Başkan Tarhan, “İlçemizde şuana kadar 7 adet Kadın Üretici Pazarı açtık ve bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz. Kadın vatandaşlarımızın pazarlarımızdan yararlanabilmesi için öncelikle Mezitli ilçesinde yaşaması gerekiyor. Pazarlarda kadın vatandaşlarımız dışında hiç kimse satış yapamıyor. Pazarda kadınların el emeğiyle oluşturulan ürünler satılabiliyor. Dışarıdan hazır yiyeceklerin satışı yapılamıyor.  Ürünler ile ilgili de bizim bir fiyat sınırlamamız var. Bizim belirlediğimiz uygun fiyatların üzerinden satış yapılamıyor. Bu kurallarımıza uymayan vatandaşlarımızı pazardan çıkarıyoruz” dedi.

“KAPATILMASINI DEĞİL TÜM ÜLKEYE YAYILMASINI İSTİYORUZ”

Akdeniz Belediyesi’nin Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarı projesini iyi incelenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Tarhan, “Akdeniz Belediyesi’nin uygulamasına bir bakmamız lazım;söz konusu alanda arada bir aracı mı var, yoksa üreticiler mi yararlanıyor? Bu soruların yanıtlanması gerekiyor. Bizim kurallarımız net olduğu için çok büyük problemler yaşamadık. Biz bu pazarlarımızla kadın vatandaşlarımızı ekonomik yönden desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu bağlamda da bu projelerimizden hem biz, hem de Mezitli halkı çok memnun kalıyor.

Mezitli Belediyesi olarak Kadın Üretici Pazarları’nın tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer Akdeniz Belediyesi’nin projesi ile bizim projelerimiz arasında bir benzerlik var ise Akdeniz’in bu pazarları daha çok desteklemesi gerekir.

Ancak ilçedeki tek kadın pazarının kapatılması konusunda farklı içerikler var mı, onlarında iyi incelenmesi gerekir. Bizim Kadın Üretici Pazarlarımızda kadınlar direk üretici oldukları için problem yaşanmıyor. Biz Mezitli Belediyesi olarak kadınlarımızdan ücrette almıyoruz. Binaları biz inşa ediyoruz. Sonra kadın vatandaşlarımıza kullanım hakkı veriyoruz. Kadınlarımız kurallarımıza uyduğu sürece pazarlarımızda satışlarını yapabiliyor. Bizde mali ve hukuki yönünden herhangi bir sıkıntımız ve eksikliğimiz yok. Ancak Akdeniz’inkinin kapsamı farklıysa kadınlar başka yerlerden mal alıp satıyorlarsa o zaman mevzuatın değiştirilmesi gerekir” diye konuştu.

“PAZARDA DOĞRU YAPAN İLE YANLIŞ YAPANLARIN AYIRT EDİLMESİ GEREKİRDİ”

Sözlerinin son bölümünde Akdeniz Belediyesi yöneticilerine önerilerde de bulunan Başkan Tarhan şu cümlelerle konuşmasını sonlandırdı. “Yöneticilerimiz Mezitli’de açtığımız 7 adet Kadın Üretici Pazarı’nı görüp inceleyebilirler. Bizim pazarlarımızda kadınlarımız çok mutlu oluyorlar. Ekonomik ve özgüven açısından daha da güçleniyorlar.

Akdeniz Belediyesi yöneticilerinin aradaki farkları tespit edip bunları görmeleri gerekir. Eğer bir hata ve ıslah edilmesi gereken bir nokta var ise o ıslah çalışmalarının yapılması gerekir. Eğer kuralları bozan var ise onlara yaptırımlar, cezalar uygulanabilir.

Ticari amaçlı dışarıdan mal alıp satıyorlarsa projenin amacına aykırı bir durum söz konusu demektir. Bunun önüne geçilmesi doğaldır. Yoksa Akdeniz Belediyesi’nin bütün olarak kendi kadın pazarını kapatması gerekmez. Pazarda doğru yapan ile yanlış yapanların ayırt edilmeli”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA