Toroslar’da 2336 rakımda Göçer Yörük Şenliği | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Toroslar’da 2336 rakımda Göçer Yörük Şenliği


 

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın; 2014-2019 Projeleri arasında yer alan Göçer Yörük Şenlikleri’nin birincisi yapıldı.

Atalarından kendilerine miras kalan kültürlerini yaşatmak isteyen Yörüklerin yaz mevsimini geçirdiği Toroslar’da 2336 rakımdaki kır alanı olan Akkuyu yaylasında düzenlenen etkinlikte, konargöçer Yörükler’in kültürleri ve yaşamları tanıtıldı.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe; MHP Toroslar İlçe Başkanı  Hüsnü Doğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Meclis Üyeleri, Ülkü Ocakları Toroslar İlçe Başkanı Ömer Sıddık Narin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mersin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, basın mensupları, Mersin’in yetiştirdiği güzide ses sanatçısı Mersinli İsmail, Mersin Fotoğraf Derneği, Mersin Motosiklet Spor Kulübü, Mersin Dağcılık Spor Kulübü ve Mersin Enduro Kulüp üyeleri de katıldı.

BAŞKAN KOYUN OTLATTI

Kıl çadırların kurulduğu kırda Yörükler ve etkinliğe katılan vatandaşlarla birlikte bir gece konaklayan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Yörük obasında çobanların kullandığı kepenek adı verilen kıyafeti omuzlarına alarak, koyun otlattı.

Sohbetlerin edildiği, ateşlerin yakılarak halay çekildiği kır etkinliğinde misafirlere; Yörükler’in yemek kültüründen sıkma, börek, yayık ayranı, yüzsük çorbası ve dövme pilavı ikram edildi.

GELENEKSEL HALE GELECEK

Mersin Enduro Kulübü üyeleriyle 2336 rakımdaki kır alanında deneme sürüşü de yapan Belediye Başkanı Hamit Tuna, bu yıl ilkini düzenlediklerini Göçer Yörük Şenliği’ni gelecek yıl daha kapsamlı bir şekilde organize edeceklerini söyledi.

Etkinlikte, Yörük çocuklarıyla da yakından ilgilenen Başkan Tuna, Yörüklerin çok önemli bir kültürün parçası olduğuna vurgu yaparak; “Toroslar Belediyesi olarak göçer Yörük olarak hayatlarını yazın Toroslarımızda 2336 rakımda kışın da bölgemizde konuşlanarak idame ettiren Yörüklerimizle bir araya geldik. Bu kırda bir gece konaklayarak onların yaşamlarını ve kültürlerini tanımak ve tanıtmak istedik. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gidip, Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözünü hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ulu Önderimiz bu veciz sözüyle Yörüklerimize ne kadar güvendiğini göstermiştir. Toroslar Belediyesi olarak biz de her zaman gelenek ve göreneklerimize sahip çıkacağız. Onların yaşamlarını daha da kolaylaştırmak amacıyla imkanlarımız ölçüsünde gerekli destek ve yardımlarımızı yapıyoruz. Göreve geldiğimiz günden beri her zaman onların yanında ve yakınındayız. Gelecek yıl daha geniş kapsamlı organize edeceğimiz Göçer Yörük Şenliğimizle, teknolojik gelişmişliklerden ve yoğun şehir hayatından uzaklaşmak isteyen vatandaşlarımızı bu ortamda dağ havasında kıl çadırlarda konuşlandırarak, yörüklerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Yörüklerimizin yaşamlarını ve kültürlerini yerinde izlemelerine vesile olacağız. Vatandaşlarımız bu şenliğimizde zaman gelecek koyun güdecek, zaman gelecek koyun sağacak ve yoğurt çalacak. İki günlük süreçte bizleri misafir eden yörük kardeşlerimize, abilerimize ve Çeto Osman lakaplı Osman Koçan Abimize teşekkür ediyoruz. Allah yollarını, bahtlarını ve kazançlarını açık ve bol eylesin” dedi.

Başkan Tuna, göçer Yörük şenliklerinde kendilerini yalnız bırakmayan tüm misafirlerine de teşekkür etti.

“YÖRÜĞÜN HALİNDEN YÖRÜK ANLAR”

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı her zaman yanlarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Çeto Osman lakaplı Yörük Osman Koçan ise; “Başkanımızın, yazın göç ettiğimiz bu kır alanımızda düzenlediği etkinlik bizleri oldukça memnun etti. Buraya gelerek çadırlar kurdular ve bizimle birlikte kalarak yaşamlarımızı izlediler. Yörük, Yörüğün halinden anlar ve derdini bilir. Kendisi de Yörük olan Başkanımız Hamit Tuna’ya bizlere sunduğu her türlü destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yıl birincisi yapılan Göçer Yörük Şenliğinin gelecek yıllarda daha geniş katılımla yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Yaşam koşullarıyla ve kültürel özellikleriyle ilgili bilgiler de veren Koçan; “Göçebe kültürünün zorlukları olsa da bu şekilde yaşamaktan mutluyuz. Yazın yaylalarda geçirdiğimiz zamandan keyif alıyoruz. Nisan aylarında Toroslarımızda 2336 rakımdaki bu kır alanına geliyor, karın başlamasıyla birlikte merkeze geçiyoruz. Günlük yaşamımızda çobanlarımız koyun, keçi otlatıyor ve besliyorlar. Güneş enerji paneli taktırarak güneşten elektrik üretiyoruz. Buzdolabımız ve çamaşır makinemiz çalışıyor. Eski hayatımıza göre şimdiki hayatımız çok ilerledi ve değişti” dedi.

Konargöçer bir hayatları olan Yörük kadınları da ailenin gündelik ihtiyaçlarının yanı sıra hayvanların sağımını ve bakımını üstlendiklerini anlatarak; “Gün doğmadan uyanıyoruz. Beslediğimiz koyun ve keçilerden elde ettiğimiz süt, peynir ve tereyağı ile sıkma börek yaparak kahvaltı hazırlıyoruz. Çay pişiriyoruz, yemek yapıyoruz, bulaşık ve çamaşır yıkama ile uğraşıyoruz. Misafirlerimizi ağırlıyoruz. Genelde günümüz bu şekilde geçiyor” dediler. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA