Ortadoğu’da yaşanan kaos Serbest Bölgeyi vuruyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ortadoğu’da yaşanan kaos Serbest Bölgeyi vuruyor


 

Ortadoğu’da yaşanan kaos Mersin Serbest Bölgesi’ni vurmaya devam ediyor. MEŞBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, Mersin Serbest Bölgesi’nde 2017 yılının ilk 7 ayında ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azaldığını, son 5 yılda yıllık 3,8 milyar dolar olan ticaret hacminin ise 2,8 milyar do

Mersin Serbest Bölgesi’nin ticaret hacminde Ortadoğu ülkelerinin payı büyük. Ancak, uzun zamandır Ortadoğu ülkelerinde yaşanan karışıklık ve savaş ortamı, hem güvenlik boşluğuna hem de ticaret yollarının kapanmasına neden oldu. Bu durum Mersin Serbest Bölgesi’ni de olumsuz etkiledi.

“TİCARET HACMİ YÜZDE 4 AZALDI”

Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, Serbest Bölge’deki gelişmeleri İHA muhabirine değerlendirdi. 1987 yılında Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olarak açılan Mersin Serbest Bölgesi'nde 2017 yılının ilk 7 ayında 1,6 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirildiğini belirten Mum, “2016 yılının aynı döneminde gerçekleştirilen 1,7 milyar dolar işlem hacmine göre bu yıl ticaret hacmi yüzde 4 oranda azalış gösterdi. Son 5 yılda yıllık 3,8 milyar dolar olan ticaret hacmi 2,8 milyar dolara kadar daraldı. Bu daralmadaki en büyük etken, bölgenin ticaret hacmindeki Ortadoğu ülkelerinin önemli payıdır. Son yıllarda Ortadoğu ülkelerindeki güvenlik boşluğu sebebiyle ticari işlemler daralmış ve bölgenin ticaret hacmini önemli derecede etkilemiştir” dedi.

“KURULUŞTAN BUGÜNE KADAR TOPLAM TİCARET HACMİ 58,2 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Mersin Serbest Bölgesi'nin 2016 yılında gerçekleştirdiği 2,8 milyar dolar işlem hacmi sayesinde Türkiye’deki serbest bölgeleri içerisinde Ege Serbest Bölgesi'nden sonra 2’nci sırada yer aldığını ifade eden Mum, sağladığı 8 bin 300 kişilik doğrudan istihdamla da Ege ve Bursa serbest bölgelerinden sonra 3’üncü sırada olduğunu dile getirdi. Mum, “Mersin Serbest Bölgesi'nde 1988 yılından bugüne kadar gerçekleşen ticaret hacmi toplamı ise 58,2 milyar dolara ulaştı. Öte yandan, 2016 yılı Temmuz sonu itibarıyla bölgede 456 ruhsatlı firma faaliyet gösterirken, 2017 yılı aynı döneminde firma sayısı yüzde 1 artışla 459’a yükseldi. Aynı dönemde yerli sermayeli firma sayısı yüzde 2 azalırken, yabancı sermayeli şirket sayısı yüzde 7 arttı. İstihdamda da geçen yıla göre artış söz konusu. 2016 yılı Temmuz sonu itibarıyla 8 bin 152 kişi istihdam edilirken, 2017 yılı aynı döneminde bu sayı yüzde 3 artışla 8 bin 372 kişiye çıktı. Bölge, doğrudan istihdamın yanı sıra dolaylı istihdam ile yaklaşık 9 bin kişiye sağladığı çalışma imkanları sayesinde gerek Mersin gerekse ülkemiz için önemli bir istihdam merkezi konumunda olma özelliğini devam ettirmektedir” diye konuştu.

“112 ÜLKEYLE TİCARET YAPILIYOR”

Bölgede çok yönlü ticaret gerçekleştirildiğini ve 112 değişik ülke ile 682 değişik malın ticaretinin yapıldığını vurgulayan Mum, “Bu rakamlar, Mersin Serbest Bölgesi’nin dünya ülkeleri ile ticaretinde çok yönlü etkinliğini göstermektedir. Yapılan ticaretin yüzde 60‘ını sanayi ürünleri, yüzde 40’ını tarım ürünleri oluşturmaktadır. Bölgeden en fazla ticaret yapılan ülkeler arasında ABD, Irak, İran, Ekvador, İspanya, Suriye, Çin, Suudi Arabistan, Hollanda ve Mısır ilk sıraları alıyor” ifadelerini kullandı.

Üretici firmaların yatırım talepleri ve ticari işlem yapan firmaların depolama alan taleplerinin arttığına da işaret eden Mum, şunları söyledi: “Üretim faaliyetleri için gelir ve kurumlar vergisi istisnası ile kaliteli iş gücü temininin mümkün olması; ticaret ve lojistik işlemleri açısından önemli coğrafi konumu, özel limanının bulunması ve Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı’nın hemen yanında kurulmuş olması, bölgede faaliyetlerinin çeşitliliğini devam ettirmiş ve bölge yüzde 100 dolulukla çalışmıştır.” (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA