MESKİ sorumluluk almıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESKİ sorumluluk almıyor!


 

Tarsus’a bağlı Günyurdu Mahallesi’nde kanalizasyon sistemi olmadığı için lavabo ve tuvalet atıkları sokağa akarken MESKİ’den, “Kanalizasyon yok ama foseptik çukuru var” açıklaması geldi. MESKİ ayrıca mahalle halkını atıksuları gelişigüzel çevreye bırakmakla suçladı!

Adana-Mersin il sınırında bulunan Tarsus ilçesine bağlı Günyurdu Mahallesi'ndeki alt yapı ve yol eksikliği ile ilgili tepkilere Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

Mahallede kanalizasyon sistemi bulunmadığı için evlerin lavabo ve tuvaletlerinin atıklarının sokağa aktığı gerçeğini kabul eden MESKİ; “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin ‘Kanalizasyon Sistemlerine Boşaltım’ başlıklı 25 inci maddesinde kanalizasyon sistemi bulunan yerlerde her türlü atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanması ilke olarak bir hak ve mecburiyet haline getirilmiştir. MESKİ Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliğinin 4.7’nci maddesinde de kanalizasyon şebekesi bulunan yerlerde her atıksu kaynağının kanalizasyon şebekesine bağlanması zorunlu kılınmış, atıksuların kesinlikle çevreye boşaltılamayacağı düzenlenmiştir. Kanalizasyon şebekesi olmayan noktalar ile ilgili olarak da yapılması gerekenler zikredilen mevzuatla hüküm altına alınmıştır. Buna göre kanalizasyon şebekesi bulunmayan veya kanalizasyon şebekesi projelendirip yapımı programa alınmamış bölgelerde alıcı ortama deşarj yapan tüm evsel ve endüstriyel atıksu kaynakları 31 Aralık 2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ndeki hükümler doğrultusunda gerekli önlemleri almak ve atıksu arıtma tesisleri kurmakla yükümlü kılınmışlardır. Ayrıca atıksu kollektörleri tamamlanıncaya kadar derelerin mansap kabul edileceği de hükme bağlanmıştır.

“KANALİZASYON YAPILMASI İÇİN PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Habere konu olan Günyurdu Mahallesi 30 Mart 2014 tarihinde ilgili maddeleri yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanunla İdaremiz görev alanı içerisine dahil olmuştur. Anılan zaman itibariyle kanalizasyon hattı bulunmayan bu yerde kanalizasyon şebekesi yapılması için proje çalışmaları devam etmektedir. Anılan mahallede yaşandığı ileri sürülen kanalizasyon sorununun ekiplerimiz tarafından incelenmesi neticesinde mezkur sahada toplam 286 adet olan fosseptik çukurunun olduğu, hizmet standartı envanterimizde yer alan 24 saatlik süreden çok daha kısa bir sürede idaremize ait vidanjörler ile bu fosseptiklerin çekildiği ve atıksu kaynaklarının kanalizasyon sistemine indirek yollarla bağlanmalarının sağlandığı tespit edilmiştir.

MAHALLELİYE GELİŞİGÜZEL TEPKİSİ

Ancak bahse konu mahallede özellikle mutfak ve banyodan kaynaklanan evsel nitelikli atıksular defalarca uyarılmasına karşın çoğunlukla fosseptiklere verilmeyerek gelişigüzel çevreye bırakılmaktadır. Bu durum gerek Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği gerek MESKİ Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliğinin yukarıda zikredilen hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Öte yandan haberlere konu olan durumun toprak kirliliğine de neden olduğu tespit edilmiştir. Yapılan tespit ve mevzuat hükümlerine aykırılıklardan da anlaşılacağı üzere Meski Genel Müdürlüğünü hedef alan haberlerin mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi neticesinde İdaremize bir sorumluluk yüklenemeyeceği anlaşılacaktır. Haberlere konu olan alıcı ortamlara yönelik gerçekleştirilen ve mevzuata aykırılık teşkil eden bu kirlilik faaliyeti nedeniyle denetim ve kontrol yetkisi olan kuruma gerekli bildirim yapılmıştır” denildi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA