MESİAD Başkanı Mehmet Deniz, küçük hatalar nedeniyle onaylanmayan projeler yüzünden 900 milyon Avro’luk Avrupa Birliği desteğinin iade edildiğine dikkat çekerek, ankara’nın da bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) ile Tarımsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) tarafından, “Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı IPARD-2 Programı Desteklenen Sektörler Toplantısı” düzenlendi. IPARD-II Programı kapsamında, tarım sektöründe yatırım yapmak isteyen işletmelere aralarında Mersin’in de olduğu 52 ilde verilecek 1 milyar 45 milyon Avro tutarındaki mali desteğe ilişkin bilgilendirme ve tanıtım semineri MESİAD’da düzenlendi. Toplantıya; MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyesi Mustafa Güler, TKDK Proje Birimi Birim Amiri Mustafa Rat, Proje Başvuru Birimi Uzmanı Hasan Uysal ve iş insanları katıldı.
Toplantıda iş insanlarına 4 ana başlıkta belirlenen; “Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar”, “Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar”, “Kırsal alanda kamu altyapı yatırımlar”, “Çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirme ve iş geliştirme” sektörlerde hazırlayacakları proje mevzuatları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Panelde ayrıca projeleri onaylanacak olan yatırımlara verilecek hibe ve kredi oranları da anlatıldı.
“ANKARA’DAN PROJE HATALARININ ARTIŞINA TEPKİ VAR”
Panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Deniz, TKDK’nın IPARD programı kapsamında sağladığı söz konusu hibe ve kredi desteğinden Mersin’deki yatırımcıların proje hazırlık sürecinde yaptığı hatalar nedeniyle yararlanamadığını ve bakanlıktan kendilerine tepki geldiğini aktardı. Mehmet Deniz, “Şuanda IPARD Programı ile yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bizleri ziyaret ediyor. Program hakkında bilgi almak istiyor. ‘Bizi yarı yolda bırakırlar mı?’ gibi sorularına yanıt istiyorlar. Biz de programın iş insanlarını başarıya ulaştıracağını aktarıyoruz.
Biz de MESİAD olarak bu programa başlarken çok tereddütlüydük. Çünkü ilk IPARD desteklerinden yararlanılamadı ve 900 milyon Avro’luk fon Avrupa Birliği’ne iade edildi. Hatta dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu bu durumu çok sert bir ifadeyle eleştirdi ve uyarılarda bulunmuştu. Ayrıca yine dönemin Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da konuyu araştırmıştı. Daha sonra, ‘bu işi kim yaparsa, bu program başarıya ulaşabilir’ arayışına girdik ve dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile irtibata geçerek, Mersin’in bu desteklerden faydalanması gerektiğini anlattık. Bakan Çağlayan da bize; proje hazırlığı sürecinde başarısızlıkların artması halinde kentteki TKDK bürosunun kapatılacağı uyarısında bulundu. Mersin’e yazık olacağını söylemişti. Biz başta bazı konularda acemilik çektik ama eksiklere rağmen Türkiye’nin IPARD Programı ile en büyük yatırımlarından birini kente kazandırdık” dedi.
“YATIRIM PROJELERİNDEKİ UFAK HATALAR YÜZÜNDEN DESTEK VEREMİYORUZ”
Daha sonra söz alan TKDK Proje Birimi Birim Amiri Mustafa Rat da, IPARD 2 Programı hakkında mevzuatı anlatı. Kendilerine gelen birçok projenin ufak hatalarla kabul edilemediğini aktaran Mustafa Rat, iş insanlarının projelerini hazırlarken daha dikkatli çalışmaları gerektiğini aktardı. IPARD Projesi kapsamında Mersin’de özellikle zeytin üretimi konusunda önemli projelerin hayata geçirildiğini aktaran Birim Amiri Rat, yenilenebilir enerji sektöründe hazırlanan projelerin ise onaylanamadığını aktardı.
Rat, “Avrupa Birliği IPARD 2 programı kapsamında 801 milyon Avro’luk bir bütçe ayırdı. Türkiye’de bu bütçeye ek olarak 244 milyon Avro’luk bütçe ayırdı. Yani şuanda toplamda 1 milyon 45 bin Avro’luk bir bütçe oluştu. Bu bütçe ile birlikte Türkiye’de 2,5 milyonluk bir yatırımı hedeflemekteyiz. IPARD 2 Programının ilk çağrısına geçen yıl çıkmıştık. Bu program ile ilgili sözleşmeler imzalandı. İlk programda Türkiye genelinde toplamda 1639 proje ile sözleşme imzaladık.
BU DÖNEM; BESİ, MEYVE SEBZE İŞLEME-PAKETLEME, YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ARAMOTİK BİTKİLER DESTEKLENECEK
IPARD 2 Programı kapsamında 4 sektörde hazırlanacak projelerden uygun olanlarına hibe ve desteğimizi sürdüreceğiz. Bu sektörlerden birisi besi sektörüdür. Yani süt üretim çiftlikleri, büyük ve küçükbaş hayvan üretimi, kanatlı et üretimi ve yumurta üretimi desteklenecek.
İkinci başlığımız işleme sektörleridir. Et ve süt ürünlerinin işlenmesi, toplanması ile ilgili olan sektörlerdir. Yine son dönemde oldukça rağbet gören meyve sebze işleme ve paketleme tesislerine de desteklerimiz var. Üçüncü başlığımız ise yenilenebilir enerji yatırımlarıdır. Bu sektörde henüz çağrıya çıkmadık. Bu alanda özellikle belediyelere destek vermeyi planlamakla beraber, gerçek ve tüzel kişiliklerde hazırlayacakları projelere de destek vereceğiz.
Son olarak nüfusu 20 binin altında olan yerlerde aromatik ve süs bitkisi, arıcılık, mantar üretimi, yerel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi sektörlerde destek vereceğiz” dedi.