TARSUS CEZAEVİ’NDEKİ İDDİALAR BAKANLIĞA SORULDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS CEZAEVİ’NDEKİ İDDİALAR BAKANLIĞA SORULDU


 

Tarsus Cezaevi’nde tutuklulara yönelik işkence iddiaları Meclis gündemine taşındı. HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, baskı, hak ihlali iddialarını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Tarsus Cezaevi'nde yaşanan işkenceyle ilgili avukatların hazırladığı rapordaki iddiaları Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Doğan, Adalet Bakanı Gül’ün cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde İşkence ve kötü muamelenin uluslararası belgeler, bildirgeler ve anlaşmalarda ve iç hukukta mutlak olarak yasaklandığını hatırlatarak: “Fakat ne yazık ki dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de işkence ve kötü muamele yasağı halen ihlal edilmektedir. Son olarak Tarsus Cezaevi'nde tutuklularla görüşen avukatlar yaşanan hak ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırlamışlardır. Raporda daha önce 1996 yılında 11 siyasi tutuklunun yaşamını yitirdiği, 24’ünün yaralandığı katliamda Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin 2. Müdürü olarak görev yapan Tarsus T Tipi Cezaevi'nin Müdürü Mahmut Çaça'nın odasını 'sorgu odasına' çevirdiği ve cezaevine silahlı sivil kişileri aldığına dair iddialar bulunmaktadır” dedi.

 

9 KİŞİLİK KOĞUŞTA 15 KİŞİ Mİ KALIYOR?

Yine basına ve kamuoyuna yansıyan iddialara göre Tarsus T Tipi Cezaevi'nde tutukluların 9 kişilik koğuşlarda 15'er kişi olarak tutulmakta ve havalandırma haklarından da yararlandırılmadıklarını ifade eden Doğan şunları dile getirdi: “Hasta tutukluların hastane sevklerinin cezaevi müdürü başta olmak üzere idare tarafından engellendiği, bu durumdan kaynaklı hasta tutukluların durumlarının giderek ağırlaştığı, cezaevi doktorunun acil durumlar dışında hasta bakmadığı belirtilmektedir. Tarsus T Tipi Cezaevi'ne yönelik hak ihlali ve işkence iddiaları bunlarla da sınırlı değil. Tutukluların cezaevine ilk geldikleri anda sistematik bir baskıyla karşılaştıkları, darp edildikleri ve çıplak aramaya tabi tutuldukları belirtilmektedir. Darp edilen tutukluların darp raporlarının akıbetinin bilinmediği ve şikayet dilekçelerine ait kayıt numaralarının avukatlara verilmediği belirtilmektedir. Yine iddialar arasında tutukluların telefon ve açık görüşlerinin engellendiği, eşyalarına el konulduğu, kitap, dergi ve mektup haklarının ellerinden alındığı, ihtiyaç listelerinin karşılanmadığı, sosyal ve kültürel aktivitelerin yasaklandığı, banyo ve tuvaletlerinin kullanılamaz halde olduğu belirtilmektedir.”

 

BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR

İşte Milletvekili Doğan’ın adaleti bakanının cevaplandırmasını istediği sorular; “Tarsus T Tipi Cezaevi'nde kalan tutukluların yakınları ve avukatlarının iddialarından yola çıkarak bakanlık olarak Tarsus T Tipi Cezaevi'nde yaşanan işkence iddiaları hakkında herhangi bir soruşturma başlatınız mı? Başlatılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte yapılmaktadır?

Tarsus T Tipi Cezaevi'nde yaşanan işkence iddialarına yönelik bakanlık olarak bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

Şu ana kadar Tarsus T Tipi Cezaevi'nde  bulunan tutuklulara yönelik işkence uygulandığına dair  bakanlığınıza ve ilgili mercilere kaç şikayet başvurusu olmuştur? Bu başvurular sonucunda kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların kaçı neticelendirilmiştir? Bu soruşturmalar sonucunda başta cezaevi müdürü dahil kaç idari personele ceza ve yaptırım uygulanmıştır?

1996 yılında 11 siyasi tutuklunun yaşamını yitirdiği, 24’ünün yaralandığı katliamda Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin 2. Müdürü olarak görev yapan Tarsus T Tipi Cezaevi'nin Müdürü Mahmut Çaça'nın Tarsus T Tipi Cezaevi'ne ataması ne zaman gerçekleşmiştir? Cezaevi müdürü Mahmut Çaça görevi kendisi mi istemiştir?

Cezaevlerinde görev yaptığı süre içerisinde Mahmut Çaça hakkında kaç şikayet başvurusu olmuştur? Bu başvurular neticesinde Mahmut Çaça hakkında kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalardan kaçı neticelendirilmiştir?

Tarsus T Tipi Cezaevi'nde bulunan tutukluların kişisel eşyalarına el konulduğu iddiaları doğru mudur? Tutukluların kitap, dergi ve mektuplarına hangi hukuki gerekçelerle el konulmaktadır?

Tutukluların içme suyuna sınırlama getirildiğine dair iddialar doğru mudur?

Tutuklulara yeterli sayıda yemek kaşığı verilmediği ve bu yüzden de sırayla yemek yedikleri iddiaları doğru mudur?

Tutukluların sosyal, kültürel ve spor aktiviteleri yasaklanmış mıdır? Yasaklanmış ise bunun hukuki gerekçesi nedir?

Tutukluların ihtiyaç listelerinin cezaevi idaresi tarafından karşılanmama gerekçesi nedir?

Tutukluların Cezaevi Müdürünün odasında sivil kişiler tarafından sorguya çekildiği iddiaları doğru mudur?

Tarsus T Tipi Cezaevi'nde gardiyan ve cezaevi personelinin doktorlara darp raporu verilmemesi ve tutuklulara bakılmaması konusunda baskı yaptığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda bir soruşturma açılmış mıdır?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA