Gecikme tartışması büyüyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Gecikme tartışması büyüyor!


 

Mersin-Adana arasında yapımına devam edilen iki katlı otoyol ve köprülü kavşak projesinde MESKİ’ye yönelik gecikme eleştirilerine yanıt geldi.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan “Mersin–Adana Yolu Km: 2+780 –10+480 Arası Genişletme, Farklı Seviyeli Kavşak ve BSK'lı Üstyapı Kaplama Yapım İşi" ile ilgili olarak Mersin Valiliği ile AKP Mersin İl Başkanlığının tepkisini çeken gecikmeye eleştirilerin odağındaki Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (MESKİ) yanıt geldi.

Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, söz konusu köprü kavşak projesinde sadece MESKİ’nin sorumluluğunun olmadığı bildirilirken, müdürlüğün deplase işini tamamlayabilmesinin diğer altyapı kurum ve kuruluşlarına da bağlı olduğu, teknik olarak tehlike arz eden diğer altyapı tesisleri ile telafisi güç veya imkânsız olayların yaşanmaması adına büyük özen ve çaba göstererek çalışmalara devam edildiği vurgulandı.

“MÜDÜRLÜĞÜNCE DE 06.03.2017 TARİHİNDE ÇALIŞMALARA BAŞLADI”

MESKİ’den yapılan yazılı açıklamada “Kurumumuza ait hatların deplase edilmesi 12.04.2016 tarihinde bir yazı ile Genel Müdürlüğümüze bildirilmiştir. Konu ile ilgili çalışmalara derhal başlanılmış, mezkur yatırımın ulaşım sıkıntısını önemli ölçüde gidereceği ve Mersin’in menfaatine olacağından hareketle 2016 ve 2017 yılı kapsamında öngörülen çeşitli yatırımlardan feragat edilerek söz konusu mali kaynağın anılan bölgedeki hatların deplase edilmesi için kullanılması sağlanmıştır. Hatların deplasesi için MESKİ Genel Müdürlüğü dışında diğer altyapı kurum ve kuruluşlarının da görevli olması nedeniyle bu kurum ve kuruluşlarca eşgüdüm dâhilinde çalışılması zarureti doğmuştur. Buna bağlı olarak da bir dizi eşgüdümü tesis edici toplantılar yapılmış ve tüm taraflara ait hatların etüdü ile beraber alternatif güzergâhlar oluşturulmuştur. Müştereken tespit edilen güzergâhlar neticesinde İdaremize ait deplase avan projeleri hazırlanmış ve bu güzergâhta bulunan tüm kurum ve kuruluşlardan görüş alınarak 16.12.2016 tarihinde tamamlanan kesin proje çalışmaları için, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nce 23.12.2016 tarihinde uygun görüş verilmiştir. Söz konusu deplase projelerinde; Ø 1600 mm çapında çelik boru ile yaklaşık 530 mt ikiz kanalizasyon terfi hattı, muhtelif çaplarda yaklaşık 12 bin metre içmesuyu ana dağıtım boru hattı, Ø 1000 mm çapında yaklaşık 400 metre kanalizasyon kolektör hattı deplase çalışmaları planlanmıştır. Uygunluk görüşü alınan bahse konu deplase tatbikat projeleri doğrultusunda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereği ihaleye çıkılmış, neticede ise "Mersin–Adana Yolu 2+780 – 10+480 km Arası İçmesuyu ve Kanalizasyon Hatları Deplase Yapım İşi"nin sözleşmesi 02.03.2017 tarihinde imzalanmış ve yer teslimi yapılarak deplase işine başlanmıştır. Karayolları Genel Müdürlüğünce de 06.03.2017 tarihinde söz konusu yol kapatılarak çalışmalara başlanılmıştır” denildi.

“DEPLASE İŞİNİN YÜZDE 70’İ TAMAMLANMIŞ BULUNMAKTADIR”

Söz konusu deplase işlemlerinin sözleşmeye göre iş bitim tarihinin teknik olarak 04.11.2017 olarak belirlendiğinin vurgulandığı açıklamada şu cümlelere yer verildi: “Genel Müdürlüğümüzün çabaları ile deplase işinin %70’i tamamlanmış bulunmaktadır. Köprülü kavşak kısmının bulunduğu bölümün imalatının ise Ağustos ayı içerisinde tamamlanacağı, başka bir deyişle is programına göre belirlenen süreden daha önce neticelendirileceği öngörülmektedir. Bu açıklamalardan da görüleceği üzere MESKİ Genel Müdürlüğünün söz konusu köprülü kavşak yapımı işinde alt yapı tesislerini deplase eden tek kurum olmadığı, bütün iş ve işlemlerini mevzuatla öngörülen süreler kapsamında süratle yerine getirdiği anlaşılacaktır. Nitekim Genel Müdürlüğümüzün deplase işini yapması diğer altyapı kurum ve kuruluşlarına da bağlı olup, teknik olarak tehlike arz eden diğer altyapı tesisleri ile telafisi güç veya imkânsız olayların yaşanmaması adına büyük özen ve çaba göstererek çalışmalara devam etmekteyiz.”

“HAKKANİYETLE BAĞDAŞMIYOR, SPEKÜLATİF BİR MAHİYET İÇERİYOR, GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Açıklamanın son bölümünde bazı yerel gazete ve haber sitelerinde yer alan haberlere tepki gösterildi. Yazlı açıklama şu cümlelerle sona erdi; “Arazideki çalışmalara ve kronolojik iş akış tarihlerine bakıldığında; Karayolları Bölge Müdürlüğü yürütülen köprülü kavşak yapım çalışmaları ile diğer kurumların (TEDAŞ, TÜRK TELEKOM, ATAŞ, AKSAGAZ) altyapı deplase imalatlarının koordineli olarak devam etmesi ve anılan işlerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuatına göre yürütüldüğü bilinmekle birlikte, Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan deplase işlerinin şu an için bahse konu köprülü kavşak imalatına ait çalışmaları durduran herhangi bir yanı bulunmamaktadır. Yapılan değerlendirmeler ve planlama sürecinin tarihsel akışı da dikkate alındığında söz konusu haberlerin hakkaniyetle bağdaşmadığı, spekülatif bir mahiyet içerdiği, dolayısıyla da gerçeği yansıtmadığı kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

VALİLİK: “ÇALIŞMALAR MESKİ’Yİ BEKLİYOR”

Konuyla ilgili olarak Mersin Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz imzası ile yapılan açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen inşaat çalışmalarının, inşaat alanındaki MESKİ, TEDAŞ, Türk Telekom ve ATAŞ’a ait altyapı ve iletim ve iletişim hatları bulunması nedeniyle aksadığını bildirilmişti. Çalışmalara 5 Ekim 2016 tarihinde başlanabildiği belirtildiği  yazılı açıklamada ‘Kazanlı 8 Şeritli Otoyol Projesi’ kapsamında şuana kadar yapılacak 925 adet fore kazıktan 735’inin, 78 adet köprü temelinden 54’ünün, 106 adet köprü elevasyonu ve döşemelerden her biri 2,5 açıklıktan oluşan (75) 32 adet inşaat yapım aşamasından 2’sinin tamamlandığını bildirilirken geriye kalan fore kazık, temel ve elevasyonların yapılması için MESKİ’ye ait içme suyu ve kanalizasyon hatlarının deplase çalışmalarının tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

AKP: “İLETİM VE İLETİŞİM HATLARININ MÜSAADE ETTİĞİ KISIMLARDA ÇALIŞMALAR SÜREBİLİYOR”

Söz konusu bölgede 925 adet fore kazık, 78 adet köprü temeli,106 adet köprü elevasyonu ve 32 adet inşaatın yapım aşamasından olduğunu belirten AKP Mersin İl Başkanı Cesim Ercik yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti. “Mevcut durumda altyapı iletim ve iletişim hatlarının müsaade ettiği kısımlarda 759 adet fore kazık 56 adet köprü temeli, 78 adet köprü elevasyonu ve 15 adet inşaat yapım aşaması yapılabilir durumdadır. Bugüne kadar 735 adet fore kazık, 54 adet köprü temeli 75 adet köprü elevasyonu ve 2,5 açıklıktan oluşan(75m) 2 adet inşaat yapım aşaması tamamlanmış olup, geriye kalan fore kazık, temel ve elevasyonlar için MESKİ'ye ait içme suyu ve kanalizasyon hatlarının deplase çalışmalarının tamamlanması beklenmektedir.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA