Rektör Çamsarı bunları neden görmüyor? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Rektör Çamsarı bunları neden görmüyor?


 

Mersin Üniversitesi’nin en çok tercih edilen fakültelerinden biri olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF) akademik ve fiziki standartların yükseltilmesi için çağrı geldi.

MEÜ İİBF Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol, “Fakültemizin fiziki yapısı mevcut bölümler için yeterli değil, akademisyen sayısı da arttırılmalı” dedi. Mersin Üniversitesi’nin sürekli büyüyen ve en çok tercih edilen fakültelerinden biri olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) hızlı gelişimini sürdürüyor. İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden oluşan fakülte, her yıl 300 civarında mezun veriyor. Yaratıcı, üretken, girişimci, rekabetçi, sosyal yönü gelişmiş, geleceğe dönük stratejik kararlar verebilen ve analitik düşünebilen mezunlar yetiştirmeyi hedefleyen fakülte, ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlıyor. MEÜ’nün aylık yayın organı, ‘Mersin Akademi Gündem Gazetesi’nin bu ayki sayısında, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin merak edilenlerini Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol anlattı.

“BÜTÜN BÖLÜMLERİMİZ ÖĞRENCİ ALMAYA DEVAM EDİYOR”

SORU: Mersin Üniversitesi (MEÜ) ilk kurulan fakültelerinden biri olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin eğitim-öğretim faaliyetleri ve gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?

H. M. YÜCEOL: Fakültemiz 1993 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. Fakülte kurulurken altı bölümün olması kararlaştırıldı. Bunlar sırasıyla; İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ile Uluslararası İlişkiler bölümüdür. İşletme Bölümü 1993-1994 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başladı ve 1997 yılında fakültemizin ilk mezunlarını verdi. İktisat Bölümü 1995¬-1996, Kamu Yönetimi Bölümü 1998¬-1999, Maliye Bölümü 2005-2006, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 2010¬-2011, Uluslararası İlişkiler Bölümü ise 2015¬-2016 eğitim ve öğretim yılında ilk öğrencilerini aldı. Bütün bölümlerimiz öğrenci almaya devam ediyor. Fakültemizde İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi bölümlerinde yüzde 30 İngilizce ile eğitim veriliyor. Ayrıca İktisat ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde ikinci öğretim programları bulunuyor.

SORU: Fakültenizin lisansüstü programları nelerdir?

H. M. YÜCEOL: Fakültemiz, zaman içerisinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim¬öğretim faaliyetlerini geliştirmiştir. Son olarak, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi ve Maliye bölümlerinde yüksek lisans, İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi bölümlerinde doktora, İşletme bölümünde e-¬işletme tezsiz yüksek lisans ve profesyonellere yönelik işletme (ikinci öğretim) tezsiz yüksek lisans programları yer alıyor.

“AKADEMİK PERSONEL SAYISI ARTTIRILMALI”

SORU: Akademik ve idari personel sayınız nedir?

H. M. YÜCEOL: Fakültemizde 10 profesör, 10 doçent, 16 yardımcı doçent ve 7 öğretim görevlisi olmak üzere 43 öğretim elemanı bulunuyor. Ayrıca 11’i fakültemizde, 12’si Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde olmak üzere 23 araştırma görevlisi var. İdari personel sayımız ise 14. Akademik personel sayısı, bölümler bazında bakıldığında farklılık gösteriyor. Ancak giderek artan öğrenci sayıları ve ders yükümlülükleri nedeniyle daha fazla donanımlı akademik personele sahip olmak için Rektörlüğümüzle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Fakültemiz akademik personeli aynı zamanda üniversitemizin alanla ilgili diğer birimlerinde de derslere giriyor, idari görevler üstleniyor. Bu da mevcut personelin iş ve ders yükünü artırıyor. Lisansüstü programların güçlendirilmesi ve tez çalışmalarının daha etkin gerçekleştirilmesi için de akademik personel sayısının arttırılması yararlı olacaktır.

 

“FAKÜLTEMİZİN FİZİKİ YAPISI MEVCUT BÖLÜMLER İÇİN YETERLİ DEĞİL”

SORU: Fakültenizin fiziki alt yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

H. M. YÜCEOL: Fakültemizin fiziki yapısı mevcut bölümler için yeterli değildir. Fakülte binamızın yarısını Devlet Konservatuvarı kullanıyor. Fakültemize ait bölümler, fiziki imkânlar yeterli olmadığı için bodrum katında yer alan ve zaman zaman problemlerin yaşandığı derslikleri kullanıyor. Yabancı uyruklu öğrenciler, yatay geçiş ve taban puanla geçiş yapan öğrenciler ile birlikte sürekli artan kontenjanlarda kaliteli eğitim vermekte zorlanıyoruz. Kontenjanın artmasıyla öğretim elamanlarının sınıfları bölme talepleri oluyor. Bu talepler, sınıf yetersizliği ya da hocaların artan ders yükümlülükleri nedeniyle karşılanamıyor. Bu nedenle fakültemizin fiziki altyapısının güçlendirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Akademik personelimiz özverili bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmeye çalışıyor. Bununla birlikte, verdiğimiz eğitim düzeyini yeterli bulmuyoruz. Öğrenci sayılarının sürekli artarken niteliğin düşüyor olması, fiziki kapasitenin sınırına gelmiş olmamız daha üst düzey eğitim vermemize engel oluyor.

 

ÖNCELİK FİZİKİ OLANAKLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ

SORU: Göreve geldiğiniz günden bu yana gerçekleştirilen projelerden bahseder misiniz?

H. M. YÜCEOL: Öncelikle atıl durumda olan bölümlere öğrenci alarak aktif hale getirdik. İlk olarak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’ne daha sonra ise Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne öğrenci alımı için çalışmalar yaptık. Lisansüstü programların arttırılması ve çeşitlendirilmesi yönünde adımlar attık. Bu çalışmalar kapsamda; İşletme ile Kamu Yönetimi Bölümü’nden sonra İktisat Bölümü’ne doktora programı, Maliye Bölümü’ne ise yüksek lisans programı açıldı. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kariyer Merkezi ve İşletme Anabilim Dalı ile birlikte yürütülen “İnsan Kaynakları ve Kariyer Yönetimi” tezsiz yüksek lisans programı ile İşletme Bölümü tezsiz yüksek lisans programının açılmasına öncülük ettik. Ayrıca bölümlere daha nitelikli öğrencilerin gelmesini sağlamak ve üst düzey eğitim sunabilmek için İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi bölümlerinde yüzde 30 İngilizce eğitime başladık.

Fakültemizin fiziki olanaklarını iyileştirmek ve mevcut sorunları çözmek için çeşitli çalışmalar yaptık ve girişimlerde bulunduk. Şu anda ağırlıklı olarak bu konu üzerinde duruyoruz.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN FAKÜLTE

SORU: Fakültenizin üniversitemize ve bölgemize katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

H. M. YÜCEOL: Üniversitemizin en çok tercih edilen fakültesi olmamızın yanı sıra kontenjan sorunu olmayan, yabancı uyruklu, yatay ve dikey geçiş yapan öğrencilerle birlikte sürekli büyüyen bir fakülteyiz. İş ve sanayi dünyasıyla doğrudan ilişkiler içerisinde olan, sektör temsilcileriyle görüşmeler yapan öğretim elemanlarımız, üniversitemizin dışarı açılan kapısında gönüllü elçiler konumunda. Özellikle İşletme ile İktisat Bölümü yurt dışındaki çeşitli üniversitelerle en fazla anlaşma yapan bölümlerimiz.

Fakültemizin öğretim elemanları, üniversitenin çeşitli birimlerinde yönetici olarak görev yaparak bilgi birikim ve deneyimleriyle ayrıca hizmet sunuyor. Alan itibariyle fakültemizin ekonomik ve sosyal konularla ilişkili bilimsel çalışmalar yapıyor olması bölgeye önemli katkılar sunuyor. Örnek verecek olursak; Kamu Yönetimi Bölümü kent ve çevre konularıyla ilgili eserler ve projeler üretiyor. İşletme ve İktisat bölümleri Mersin’in tarım, ticaret, turizm ve lojistik alanlarındaki gelişimini mercek altına alıyor. Maliye Bölümü, kamu maliyesi ve mali iktisat alanlarının yanında, Türk Vergi Sistemi ve vergi konusunun öneminin anlaşılmasına yönelik çalışmalar ve toplantılar düzenliyor. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü endüstri ilişkileri alanının yanı sıra kayıt dışı istihdam, işsizlik, çocuk çalıştırma sorunu gibi sorunlarda gerek ülke geneli için gerekse Mersin bölgesi için önemli tespitler ve konulara ilişkin değerlendirme toplantıları yapıyor. Dolayısıyla fakültemiz, kentimizin ve bölgemizin ekonomik, sosyal ve beşeri gelişimi için önemli bir merkez durumundadır. Bu sorumluluğun bilinciyle fakültemizin pozisyonunu güçlendirme çabası içindeyiz.

“MEZUNLARIMIZ GENİŞ BİR İŞ YELPAZESİNE SAHİP”

SORU: Peki her yıl kaç öğrenci mezun oluyor? Mezun öğrenciler ağırlıklı olarak hangi alanlarda istihdam ediliyor?

H. M. YÜCEOL: Fakültemizden her yıl 200 ile 300 civarında öğrenci mezun oluyor. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde 340 öğrencimiz mezun oldu. Mezunlarımız geniş bir iş yelpazesine sahip. Bölümlere göre mezunlarımızın iş olanaklarından bahsedecek olursak: İşletme Bölümü mezunları; sanayi sektöründe yer alan fabrikaların muhasebe, finansman, insan kaynakları ve pazarlama servislerinin yanı sıra başta bankacılık ve sigortacılık olmak üzere mali sektörde yer alan kuruluşlarda, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurumu, Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi kamu kuruluşlarında istihdam edebiliyor. Ayrıca serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik yapabiliyor. İktisat Bölümü mezunları; özel kuruluşlarda satış, muhasebe ve finansman departmanlarında, özel bankalarda ve kamu bankalarında, kamu kurumlarının iktisadi göstergelerle uğraşan ilgili birimlerinde iş bulma olanağına sahipler. Kamu Yönetimi Bölümü mezunları ise; idari ve mali işlerde, muhasebe ve finansman birimlerinde, bankalarda istihdam edebiliyor. Maliye Bölümü ise başta Maliye Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı gibi kamu kurumlarında, çeşitli kamu bankaları ve özel bankalarda iş olanaklarına sahip olmakla birlikte serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlik yapabiliyorlar. Son olarak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunları; birçok bakanlıkta uzman, müfettiş ve denetmen olarak görev alabiliyor ayrıca özel sektörde de iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku alanında uzman olarak çalışabiliyor.

“HER ÜNİVERSİTEDE İİBF AÇILMASINI DOĞRU BULMUYORUM”

SORU: İİBF Türkiye’de hemen hemen her üniversitede var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

H. M. YÜCEOL: Öncelikle altyapı sorunları çözülmeden ve mezun olan öğrencilere daha fazla istihdam olanağı sağlanmadan her üniversitede İİBF açılmasını doğru bulmuyorum. Zira bu durum öğretim elemanları üzerinde de öğrenciler üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Mezun sayısının her geçen gün artması, öğrencilerin hayata bakışlarını karamsarlaştırıyor. İşsizlik korkusu ve gelecek kaygısı taşıyan öğrenciler, verimli bir şekilde eğitim hayatını sürdüremiyor.

SORU: İİB Fakültesi’nde eğitim görmek isteyen öğrenci sizce ne gibi özelliklere sahip olmalı?

H. M. YÜCEOL: İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, temelinde sosyal bilimlerin yer aldığı disiplinleri bünyesinde barındıran birimlerdir. Dolayısıyla ekonomik ve sosyal olayları, olguları anlamak için öğrencilerin tarih, psikoloji, felsefe gibi diğer alanlarla da ilgili olmaları gerekiyor. İİBF bölümlerinden tercih yapmayı düşünen öğrenciler; globalleşen dünyayı iyi takip etmeli, inceleme ve araştırma yapmaya açık olmalı, ülkesi ve insanlık adına yeni bir şeyler üretme yolunda hızlı ilerlemelere ayak uydurabilmelidir. Tüm bunların olması için de öğrenciler analitik düşünmeyi öğrenmeli ve başta matematik olmak üzere pozitif bilimlerle de belirli ölçülerde ilgilenmelidir.

“İYİ BİR ÖĞRENCİ OLUN”

SORU: Tecrübeleriniz doğrultusunda öğrencilere eğitim dönemleri boyunca neleri yapmalarını önerirsiniz?

H. M. YÜCEOL: Eğitim dönemlerinde öğrencilerin yapacağı ilk şey; iyi bir öğrenci olmak, derslere devam etmek, dersin işleyişine katkıda bulunmak ve görüşlerini paylaşmayı öğrenmektir. Üniversitelerin en önemli işlevi, öğrencilere bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir bakış açısı kazandırmaktır. Bu bakış açışına sahip olacak öğrenci zaten kendini geliştirmeyi, düşünmeyi ve üretmeyi aklına koyacaktır. Üniversitenin bir diğer önemli işlevi ise; öğrencilerin sosyalleşmesine, farklı kültür ve düşüncede olan öğrencilerle kaynaşmasına, paylaşmayı ve hoşgörülü olmayı öğrenmesine, milli değerlerine ve insanlık değerlerine saygılı olmasına aracılık etmesidir. Bunların başarılması halinde öğrencilerimizin gelecekte daha az zorlanacağı ve yaşadığı sorunları daha kolay çözebileceğine inancım tamdır.

“ZORLU BİR GELECEKLE KARŞI KARŞIYA KALACAKSINIZ”

SORU: İİBF mezunlarını sizce gelecekte neler bekliyor?

H. M. YÜCEOL:Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, çevresel koşullar ve iş bulma sıkıntıları, mezunlarımızın zorlu bir gelecekle karşı karşıya kalacağına dair göstergelerdir. Bu sadece İİBF mezun öğrencilerinin değil birçok bölümün temel sorunudur. Gelecek kaygısını en aza indirmek için öğrenciler daha fazla çaba sarf etmeli ve kendini birçok alanda geliştirmelidir. Gelecekte öğrencileri neyin beklediği konusu biraz da öğrencilerin geleceğe nasıl hazırlandığı ile ilgilidir. Aldığı eğitimi daha ileri seviyelere taşıyan, kendi emeğine ve çabasına güvenen, kendisi ve ülkesi için daha iyi şeyler üretmeye çalışan öğrencileri daha aydınlık, daha güzel bir gelecek bekliyor.

STAJ İMKANLARI GENİŞ OLMALI

SORU: İİB Fakültesi’nde verilen eğitimlerde bir şeyleri değiştirmek elinizde olsa bunlar neler olurdu?

H. M. YÜCEOL: Verilen eğitimleri daha iyi ve daha kaliteli yapmak için belirli bir süre öğrenci kontenjanlarının sabit kalmasını sağlardım. Fakülte binasının fiziki olarak daha iyi bir konuma getirilmesi ve öğrencilerin daha konforlu bir ortamda eğitim almaları öncelikli hedeflerim arasında olurdu. Ayrıca imkânlarımı daha fazla öğrencinin yurt dışında eğitim görmesi doğrultusunda kullanırdım. Son olarak ise büyük kurumsal şirketlerde, öğrencilerin staj ve uygulamalı eğitim görmeleri yönünde geniş olanaklar olsun isterdim.

NEDEN MEÜ TERCİH EDİLMELİ?

SORU: Öğrenciler neden Mersin Üniversitesi İİB Fakültesi’ni tercih etmeli?

H. M. YÜCEOL: Üniversitemiz sürekli gelişen ve büyüyen bir üniversitedir. Artan yurt ve barınma imkânlarının yanı sıra öğrenciler için diğer bölgelere göre nispeten ucuz yaşam koşulları üniversitemizi cazip hale getiren dış etkenlerdir. Öğrencilerin fakültemizi tercih etmeleri için birçok sebep var. Bu sebeplerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Fakültemiz, yurt dışında eğitim almış, yabancı dili iyi, genç, dinamik, paylaşımcı ve idealist bir akademik kadroya sahip. Bilimsel araştırma ile belirlenmiş, geliştirilmiş, diğer üniversitelerle uyumlu ve uygulanabilir bir ders programının ve ders içeriğinin olması da bir başka tercih sebebidir. Bunların yanı sıra; materyallerine kolay ulaşma olanakları, öğretim kadrosunun güçlü bir kurum kültürüne sahip olması, güncel gelişmelere uyumlu, değişime açık, esnek ders programı oluşturulması, uluslararası düzeyde birçok üniversite ile işbirliği anlaşmasının olması gibi birçok neden bizleri tercih etmelerinde etkilidir. 

“BÜTÜN BÖLÜMLERİMİZ ÖĞRENCİ ALMAYA DEVAM EDİYOR”

SORU: Mersin Üniversitesi (MEÜ) ilk kurulan fakültelerinden biri olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin eğitim-öğretim faaliyetleri ve gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?

H. M. YÜCEOL: Fakültemiz 1993 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. Fakülte kurulurken altı bölümün olması kararlaştırıldı. Bunlar sırasıyla; İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ile Uluslararası İlişkiler bölümüdür. İşletme Bölümü 1993-1994 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başladı ve 1997 yılında fakültemizin ilk mezunlarını verdi. İktisat Bölümü 1995¬-1996, Kamu Yönetimi Bölümü 1998¬-1999, Maliye Bölümü 2005-2006, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 2010¬-2011, Uluslararası İlişkiler Bölümü ise 2015¬-2016 eğitim ve öğretim yılında ilk öğrencilerini aldı. Bütün bölümlerimiz öğrenci almaya devam ediyor. Fakültemizde İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi bölümlerinde yüzde 30 İngilizce ile eğitim veriliyor. Ayrıca İktisat ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde ikinci öğretim programları bulunuyor.

SORU: Fakültenizin lisansüstü programları nelerdir?

H. M. YÜCEOL: Fakültemiz, zaman içerisinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim¬öğretim faaliyetlerini geliştirmiştir. Son olarak, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi ve Maliye bölümlerinde yüksek lisans, İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi bölümlerinde doktora, İşletme bölümünde e-¬işletme tezsiz yüksek lisans ve profesyonellere yönelik işletme (ikinci öğretim) tezsiz yüksek lisans programları yer alıyor.

“AKADEMİK PERSONEL SAYISI ARTTIRILMALI”

SORU: Akademik ve idari personel sayınız nedir?

H. M. YÜCEOL: Fakültemizde 10 profesör, 10 doçent, 16 yardımcı doçent ve 7 öğretim görevlisi olmak üzere 43 öğretim elemanı bulunuyor. Ayrıca 11’i fakültemizde, 12’si Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde olmak üzere 23 araştırma görevlisi var. İdari personel sayımız ise 14. Akademik personel sayısı, bölümler bazında bakıldığında farklılık gösteriyor. Ancak giderek artan öğrenci sayıları ve ders yükümlülükleri nedeniyle daha fazla donanımlı akademik personele sahip olmak için Rektörlüğümüzle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Fakültemiz akademik personeli aynı zamanda üniversitemizin alanla ilgili diğer birimlerinde de derslere giriyor, idari görevler üstleniyor. Bu da mevcut personelin iş ve ders yükünü artırıyor. Lisansüstü programların güçlendirilmesi ve tez çalışmalarının daha etkin gerçekleştirilmesi için de akademik personel sayısının arttırılması yararlı olacaktır.

“FAKÜLTEMİZİN FİZİKİ YAPISI MEVCUT BÖLÜMLER İÇİN YETERLİ DEĞİL”

SORU: Fakültenizin fiziki alt yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

H. M. YÜCEOL: Fakültemizin fiziki yapısı mevcut bölümler için yeterli değildir. Fakülte binamızın yarısını Devlet Konservatuvarı kullanıyor. Fakültemize ait bölümler, fiziki imkânlar yeterli olmadığı için bodrum katında yer alan ve zaman zaman problemlerin yaşandığı derslikleri kullanıyor. Yabancı uyruklu öğrenciler, yatay geçiş ve taban puanla geçiş yapan öğrenciler ile birlikte sürekli artan kontenjanlarda kaliteli eğitim vermekte zorlanıyoruz. Kontenjanın artmasıyla öğretim elamanlarının sınıfları bölme talepleri oluyor. Bu talepler, sınıf yetersizliği ya da hocaların artan ders yükümlülükleri nedeniyle karşılanamıyor. Bu nedenle fakültemizin fiziki altyapısının güçlendirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Akademik personelimiz özverili bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmeye çalışıyor. Bununla birlikte, verdiğimiz eğitim düzeyini yeterli bulmuyoruz. Öğrenci sayılarının sürekli artarken niteliğin düşüyor olması, fiziki kapasitenin sınırına gelmiş olmamız daha üst düzey eğitim vermemize engel oluyor.

ÖNCELİK FİZİKİ OLANAKLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ

SORU: Göreve geldiğiniz günden bu yana gerçekleştirilen projelerden bahseder misiniz?

H. M. YÜCEOL: Öncelikle atıl durumda olan bölümlere öğrenci alarak aktif hale getirdik. İlk olarak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’ne daha sonra ise Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne öğrenci alımı için çalışmalar yaptık. Lisansüstü programların arttırılması ve çeşitlendirilmesi yönünde adımlar attık. Bu çalışmalar kapsamda; İşletme ile Kamu Yönetimi Bölümü’nden sonra İktisat Bölümü’ne doktora programı, Maliye Bölümü’ne ise yüksek lisans programı açıldı. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kariyer Merkezi ve İşletme Anabilim Dalı ile birlikte yürütülen “İnsan Kaynakları ve Kariyer Yönetimi” tezsiz yüksek lisans programı ile İşletme Bölümü tezsiz yüksek lisans programının açılmasına öncülük ettik. Ayrıca bölümlere daha nitelikli öğrencilerin gelmesini sağlamak ve üst düzey eğitim sunabilmek için İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi bölümlerinde yüzde 30 İngilizce eğitime başladık. Fakültemizin fiziki olanaklarını iyileştirmek ve mevcut sorunları çözmek için çeşitli çalışmalar yaptık ve girişimlerde bulunduk. Şu anda ağırlıklı olarak bu konu üzerinde duruyoruz.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN FAKÜLTE

SORU: Fakültenizin üniversitemize ve bölgemize katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

H. M. YÜCEOL: Üniversitemizin en çok tercih edilen fakültesi olmamızın yanı sıra kontenjan sorunu olmayan, yabancı uyruklu, yatay ve dikey geçiş yapan öğrencilerle birlikte sürekli büyüyen bir fakülteyiz. İş ve sanayi dünyasıyla doğrudan ilişkiler içerisinde olan, sektör temsilcileriyle görüşmeler yapan öğretim elemanlarımız, üniversitemizin dışarı açılan kapısında gönüllü elçiler konumunda. Özellikle İşletme ile İktisat Bölümü yurt dışındaki çeşitli üniversitelerle en fazla anlaşma yapan bölümlerimiz. Fakültemizin öğretim elemanları, üniversitenin çeşitli birimlerinde yönetici olarak görev yaparak bilgi birikim ve deneyimleriyle ayrıca hizmet sunuyor. Alan itibariyle fakültemizin ekonomik ve sosyal konularla ilişkili bilimsel çalışmalar yapıyor olması bölgeye önemli katkılar sunuyor. Örnek verecek olursak; Kamu Yönetimi Bölümü kent ve çevre konularıyla ilgili eserler ve projeler üretiyor. İşletme ve İktisat bölümleri Mersin’in tarım, ticaret, turizm ve lojistik alanlarındaki gelişimini mercek altına alıyor. Maliye Bölümü, kamu maliyesi ve mali iktisat alanlarının yanında, Türk Vergi Sistemi ve vergi konusunun öneminin anlaşılmasına yönelik çalışmalar ve toplantılar düzenliyor. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü endüstri ilişkileri alanının yanı sıra kayıt dışı istihdam, işsizlik, çocuk çalıştırma sorunu gibi sorunlarda gerek ülke geneli için gerekse Mersin bölgesi için önemli tespitler ve konulara ilişkin değerlendirme toplantıları yapıyor. Dolayısıyla fakültemiz, kentimizin ve bölgemizin ekonomik, sosyal ve beşeri gelişimi için önemli bir merkez durumundadır. Bu sorumluluğun bilinciyle fakültemizin pozisyonunu güçlendirme çabası içindeyiz.

“MEZUNLARIMIZ GENİŞ BİR İŞ YELPAZESİNE SAHİP”

SORU: Peki her yıl kaç öğrenci mezun oluyor? Mezun öğrenciler ağırlıklı olarak hangi alanlarda istihdam ediliyor?

H. M. YÜCEOL: Fakültemizden her yıl 200 ile 300 civarında öğrenci mezun oluyor. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde 340 öğrencimiz mezun oldu. Mezunlarımız geniş bir iş yelpazesine sahip. Bölümlere göre mezunlarımızın iş olanaklarından bahsedecek olursak: İşletme Bölümü mezunları; sanayi sektöründe yer alan fabrikaların muhasebe, finansman, insan kaynakları ve pazarlama servislerinin yanı sıra başta bankacılık ve sigortacılık olmak üzere mali sektörde yer alan kuruluşlarda, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurumu, Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi kamu kuruluşlarında istihdam edebiliyor. Ayrıca serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik yapabiliyor. İktisat Bölümü mezunları; özel kuruluşlarda satış, muhasebe ve finansman departmanlarında, özel bankalarda ve kamu bankalarında, kamu kurumlarının iktisadi göstergelerle uğraşan ilgili birimlerinde iş bulma olanağına sahipler. Kamu Yönetimi Bölümü mezunları ise; idari ve mali işlerde, muhasebe ve finansman birimlerinde, bankalarda istihdam edebiliyor. Maliye Bölümü ise başta Maliye Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı gibi kamu kurumlarında, çeşitli kamu bankaları ve özel bankalarda iş olanaklarına sahip olmakla birlikte serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlik yapabiliyorlar. Son olarak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunları; birçok bakanlıkta uzman, müfettiş ve denetmen olarak görev alabiliyor ayrıca özel sektörde de iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku alanında uzman olarak çalışabiliyor.

“HER ÜNİVERSİTEDE İİBF AÇILMASINI DOĞRU BULMUYORUM”

SORU: İİBF Türkiye’de hemen hemen her üniversitede var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

H. M. YÜCEOL: Öncelikle altyapı sorunları çözülmeden ve mezun olan öğrencilere daha fazla istihdam olanağı sağlanmadan her üniversitede İİBF açılmasını doğru bulmuyorum. Zira bu durum öğretim elemanları üzerinde de öğrenciler üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Mezun sayısının her geçen gün artması, öğrencilerin hayata bakışlarını karamsarlaştırıyor. İşsizlik korkusu ve gelecek kaygısı taşıyan öğrenciler, verimli bir şekilde eğitim hayatını sürdüremiyor.

SORU: İİB Fakültesi’nde eğitim görmek isteyen öğrenci sizce ne gibi özelliklere sahip olmalı?

H. M. YÜCEOL: İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, temelinde sosyal bilimlerin yer aldığı disiplinleri bünyesinde barındıran birimlerdir. Dolayısıyla ekonomik ve sosyal olayları, olguları anlamak için öğrencilerin tarih, psikoloji, felsefe gibi diğer alanlarla da ilgili olmaları gerekiyor. İİBF bölümlerinden tercih yapmayı düşünen öğrenciler; globalleşen dünyayı iyi takip etmeli, inceleme ve araştırma yapmaya açık olmalı, ülkesi ve insanlık adına yeni bir şeyler üretme yolunda hızlı ilerlemelere ayak uydurabilmelidir. Tüm bunların olması için de öğrenciler analitik düşünmeyi öğrenmeli ve başta matematik olmak üzere pozitif bilimlerle de belirli ölçülerde ilgilenmelidir.

“İYİ BİR ÖĞRENCİ OLUN”

SORU: Tecrübeleriniz doğrultusunda öğrencilere eğitim dönemleri boyunca neleri yapmalarını önerirsiniz?

H. M. YÜCEOL: Eğitim dönemlerinde öğrencilerin yapacağı ilk şey; iyi bir öğrenci olmak, derslere devam etmek, dersin işleyişine katkıda bulunmak ve görüşlerini paylaşmayı öğrenmektir. Üniversitelerin en önemli işlevi, öğrencilere bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir bakış açısı kazandırmaktır. Bu bakış açışına sahip olacak öğrenci zaten kendini geliştirmeyi, düşünmeyi ve üretmeyi aklına koyacaktır. Üniversitenin bir diğer önemli işlevi ise; öğrencilerin sosyalleşmesine, farklı kültür ve düşüncede olan öğrencilerle kaynaşmasına, paylaşmayı ve hoşgörülü olmayı öğrenmesine, milli değerlerine ve insanlık değerlerine saygılı olmasına aracılık etmesidir. Bunların başarılması halinde öğrencilerimizin gelecekte daha az zorlanacağı ve yaşadığı sorunları daha kolay çözebileceğine inancım tamdır.

“ZORLU BİR GELECEKLE KARŞI KARŞIYA KALACAKSINIZ”

SORU: İİBF mezunlarını sizce gelecekte neler bekliyor?

H. M. YÜCEOL:Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, çevresel koşullar ve iş bulma sıkıntıları, mezunlarımızın zorlu bir gelecekle karşı karşıya kalacağına dair göstergelerdir. Bu sadece İİBF mezun öğrencilerinin değil birçok bölümün temel sorunudur. Gelecek kaygısını en aza indirmek için öğrenciler daha fazla çaba sarf etmeli ve kendini birçok alanda geliştirmelidir. Gelecekte öğrencileri neyin beklediği konusu biraz da öğrencilerin geleceğe nasıl hazırlandığı ile ilgilidir. Aldığı eğitimi daha ileri seviyelere taşıyan, kendi emeğine ve çabasına güvenen, kendisi ve ülkesi için daha iyi şeyler üretmeye çalışan öğrencileri daha aydınlık, daha güzel bir gelecek bekliyor.

STAJ İMKANLARI GENİŞ OLMALI

SORU: İİB Fakültesi’nde verilen eğitimlerde bir şeyleri değiştirmek elinizde olsa bunlar neler olurdu?

H. M. YÜCEOL: Verilen eğitimleri daha iyi ve daha kaliteli yapmak için belirli bir süre öğrenci kontenjanlarının sabit kalmasını sağlardım. Fakülte binasının fiziki olarak daha iyi bir konuma getirilmesi ve öğrencilerin daha konforlu bir ortamda eğitim almaları öncelikli hedeflerim arasında olurdu. Ayrıca imkânlarımı daha fazla öğrencinin yurt dışında eğitim görmesi doğrultusunda kullanırdım. Son olarak ise büyük kurumsal şirketlerde, öğrencilerin staj ve uygulamalı eğitim görmeleri yönünde geniş olanaklar olsun isterdim.

NEDEN MEÜ TERCİH EDİLMELİ?

SORU: Öğrenciler neden Mersin Üniversitesi İİB Fakültesi’ni tercih etmeli?

H. M. YÜCEOL: Üniversitemiz sürekli gelişen ve büyüyen bir üniversitedir. Artan yurt ve barınma imkânlarının yanı sıra öğrenciler için diğer bölgelere göre nispeten ucuz yaşam koşulları üniversitemizi cazip hale getiren dış etkenlerdir. Öğrencilerin fakültemizi tercih etmeleri için birçok sebep var. Bu sebeplerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Fakültemiz, yurt dışında eğitim almış, yabancı dili iyi, genç, dinamik, paylaşımcı ve idealist bir akademik kadroya sahip. Bilimsel araştırma ile belirlenmiş, geliştirilmiş, diğer üniversitelerle uyumlu ve uygulanabilir bir ders programının ve ders içeriğinin olması da bir başka tercih sebebidir. Bunların yanı sıra; materyallerine kolay ulaşma olanakları, öğretim kadrosunun güçlü bir kurum kültürüne sahip olması, güncel gelişmelere uyumlu, değişime açık, esnek ders programı oluşturulması, uluslararası düzeyde birçok üniversite ile işbirliği anlaşmasının olması gibi birçok neden bizleri tercih etmelerinde etkilidir. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA