Limanda hareketlilik var! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Limanda hareketlilik var!


 

Geçtiğimiz günlerde Akfen Holding’in hisse satışı ile yüzde 90’ı yabancı şirketlerin eline geçen limanda hareketli günler yaşanıyor.

Yük trafiği, transit ticaret, gemi sayısı ve ro-ro taşımacılığına ilişkin küçük de olsa artışların yaşandığı limanda, gözler yeni dönemdeki yönetim politikalarında. 

GİZEM EKİCİ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) periyodik olarak yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısı yayınlandı. Kentin ekonomik verilerine ye verilen raporda Mersin Limanı’nın istatistikleri dikkat çekti.

Rapora göre; geçtiğimiz günlerde AKfen Holding’in hisse satışı ile yüzde 90’ yabancı şirketlerin eline geçen Mayıs’ta Limandaki yük trafiği Mayıs ayında geçen yılın altında kaldı. Bu düşüşte ithal edilen petrol ürünleri etkili oldu.

 

YÜK TRAFİĞİ GEÇEN YIL DAHA İYİYDİ

Mersin Liman Başkanlığı yük trafiğinde geçen yılki artış, 2017’nin Ocak-Mayıs döneminde ihraç yükler kapsamındaki makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grubunun etkisiyle hızını yükselterek yüzde 6’lık büyümeyle 13,9 milyon tona yükseldi. 2017’de aylık bazda yük trafiğinde Şubat ayı haricindeki artış eğilimi, Mayıs ayında yön değiştirmiş; geçen yılın aynı ayına göre de aylık bazdaki gelişmelerle paralel seyir izledi. Mayıs 2017’de yük trafiği geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 5’lik azalışla 2,7 milyon tona geriledi; söz konusu daralmada ithal yükleri içerisindeki petrol ürünleri yük grubunun payı oldu. Mersin Liman Başkanlığı’nın 2017’nin beş ayında elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 2016’daki 6’ıncı sırada olan yeri, bir sıra yükselerek 5. sıraya çıktı.

AZALIŞTA HANGİ ÜRÜNLER ETKİLİ OLDU?

Mersin Liman Başkanlığı bazında 2017 yılında aylık bazdaki gelişmeler ihraç ve ithal edilen yüklerde benzer eğilim gösterdi. Mayıs ayında ihraç yüklerindeki azalışta makineler, aksam ve parçaları ile konteyner trafiği, ithalattaki azalışta ise ham ve üretilmiş mineraller inşaat malzemeleri, kimyasallar etkili oldu. 2017’nin ilk beş aylık döneminde önceki iki yılın beş aylık dönemindeki azalış; 2017’de tersine dönerek yüzde 18’lik artışla 5,6 milyon ton seviyesine yükseldi. Aynı dönem için ithal edilen yüklerde ise 2016 yılı Ocak-Mayıs dönemindeki artış, 2017’de yerini durağan yapıya bırakarak 7,8 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

TRANSİT TİCARET KIPIRDADI!

Transit taşımacılıkta ise önceki yıllarda gözlenen daralma, 2017 yılı beş aylık döneminde yerini yüzde 1’lik sınırlı artışa bıraktı; dâhili taşımacılıkta ise geçen yılki yarı yarıya artış, 2017’de tarım ürünleri ve canlı hayvanlar yük grubunun etkisiyle yüzde 9’luk azalışla yön değiştirdi. Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarında önceki iki yılda gözlenen azalış, yükleme ve boşaltma trafiğinin Şubat ayı haricinde geçen yılın üzerinde seyir izlemesiyle 2017’nin Ocak-Mayıs döneminde yerini yüzde 8’lik artışa bırakarak 620.097 TEU’ya yükseldi. Mayıs 2017’de konteyner trafiği boşaltma yüklerinin etkisiyle geçen yıla göre yüzde 11’lik artışla 128 bin 704’e ulaştı. 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre, Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2017 yılında da korudu.

GEMİ TRAFİĞİNDE ARTIŞ VAR

Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısında önceki yıllarda gözlenen azalış trendi, 2017’de tersine dönerek geçen yıla göre yüzde 5’lik artışla bin 783’e yükseldi. Söz konusu gelişmeler paralelinde Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin’in yeri, geçen yıla göre 2 sıra yükselerek 2017’de 3. sıraya yerleşti.

RO-RO TAŞIMACILIĞI HAREKETLENDİ

Taşıma hatlarına göre Ro-Ro istatistikleri incelendiğinde ise; uğrayan gemi sayısında geçen yılki sınırlı, Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısında ise sert düşüşün, 2017’nin Ocak-Mayıs döneminde yerini artışa bıraktığı gözlendi. Yolcu sayısında ise geçen yılki artış, 2017’nin beş aylık döneminde hızını yükseltmeye devam etti. Yıllık bazda söz konusu artışlarda hatlara 2017’nin ilk ayından itibaren Ro-Ro hatlarına uğrayan gemi sayısı ile hatlarda taşınan araç ve yolcu sayısının geçen yılın üzerinde seyir izlemesi etkili oldu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA