Tasarımdan uygulamaya | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tasarımdan uygulamaya


 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Bölümü birinci sınıf öğrencileri, staj dersi kapsamında Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bahçesi ve çevresine oturma bankları yaptı. Mimarlık alanında “Tasarla ve Yap” adıyla bilinen bu uygulamayla, toplamda 55 öğrenci, 8 kişilik gruplara ayrılarak 8 oturma

Geçmiş yıllarda gözlem temelli gerçekleştirilen staj dersi, 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde ilk kez uygulamalı olarak verildi. Birinci sınıf öğrencilerinin önceki yıllarda, inşaatı devam eden şantiyeleri gezerek ve gözlemleyerek staj yaptıklarını söyleyen Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oya Saf, bu yıl öğrencilerin uygulamayla iç içe bir çalışma yapmalarına karar verdiklerini söyledi. Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Evrim Demir Mishchenko ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Tüz’ün yürütücülüğünde gerçekleşen staj çalışmasında, öğrenciler staj yürütücülerinin tasarladıkları oturma banklarını, 15 gün süreyle çalışarak birebir inşa ettiler. 

Bu çalışmaların kampüsümüzde ilk defa gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Mishchenko; “Bu sene staj dersimizde öğrencilerimizin kampüs içerisinde bir şeyler inşa ederek tasarımın uygulamaya dönüşümünü deneyimlemelerini amaçladık. Stajlarda yapılan şantiye gözlemlerinin katkısı yadsınmasa da öğrencilerin yapım sürecine dahil olmaları çok önemli. Ancak şantiyelerde yapılan teknik incelemelerde, öğrencilerin birebir malzemeyle çalışmasına iş güvenliği açısından izin verilmiyordu.  Zaten öğrenci sayımız fazla olduğu için kontrolü zor oluyordu.  Bu uygulamayla öğrenciler hem kampüs içine kendi kullanacakları bir şey yaptı hem de malzemeyle tanıştı. Bizim teorik olarak anlattığımız şeyleri pratikte görmüş ve uygulamış oldular. İleride meslek yaşamlarında mimar olarak kontrol edecekleri işi anlayıp, işçinin neyi nasıl yapması gerektiğini ve yapım aşamasındaki zorlukları da deneyimlemiş oldular” şeklinde konuştu.

“TUĞLA NE OLMAK İSTER?”

Öğrencilerin ilk olarak “Tuğla Ne Olmak İster?” isimli çalıştay ile çalışmalara başladıklarını söyleyen Doç. Dr. Mishchenko, çalıştay kapsamında öğrencilere, bankların yapımında kullanılacak malzemelerin tanıtıldığını ve öğrencilerin tuğla malzemesi ile değişik tasarım çalışmaları yaptığını söyledi.

İlk oturma bankının bir usta eşliğinde yapıldığını, diğer bankları ise öğrencilerin gruplar halinde yaptığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özlem Tüz ise süreçten kısaca şöyle bahsetti: “Uygulamanın ilk günü, öğrenciler kamyonetle gelen tuğlaları indirdiler ve depolama alanına taşıyıp orada istiflediler. Ardından çimento, kum gibi diğer yapı malzemeleri geldi. Onları da aynı şekilde indirip depoladılar. İkinci gün; aplikasyon öncesi oturma banklarının yerleşimlerini ölçtüler, belirleyip çizdiler. Daha sonra ki günlerde kum elediler, harç kardılar, tuğlaları örmeye başladılar. İnşaat işçisi gibi çalıştıkları bu süreç sonunda oturma banklarını tamamladılar.”

Banklar oturuma hazır hale geldiğinde; Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’na bağlı Park ve Bahçeler Biriminin katkılarıyla bankların etrafına fidan dikilerek bitkilendirmesinin yapıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tüz; “Öğrencilerimiz iki hafta boyunca hem staj yapmış oldu, hem de kampüsümüze kullanılacak bir şey bırakmış oldu. Farklı fakültelerden ‘Bir sonraki stajı bizim fakültenin önünde yapabilirsiniz’ şeklinde yorumlar ve teklifler aldık” dedi. 

Doç. Dr. Mishchenko ve Yrd. Doç. Dr. Tüz öğrenciler için verimli bir uygulama olduğunu, öğrencilerin süreçten ve sonuçtan memnun olduklarını, önümüzdeki sene de stajı bu şekilde devam ettirmeyi düşündüklerini belirttiler. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA