“Demokrasi işlemediğinde yolsuzluklar artıyor” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Demokrasi işlemediğinde yolsuzluklar artıyor”


 

CHP Mersin Milletvekili Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, İngiltere’de yapılan parlamentolar arası birlik toplantısında: “Demokrasinin işlemediği durumlarda yolsuzluklar artıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Parlamentolar Arası Birliğin katkılarıyla Londra-İngiltere’de düzenlenen toplantılara katılarak birçok konuda görüşlerini ifade etti.

Yolsuzlukla mücadele konulu oturumda, demokrasi geliştikçe yolsuzlukların azaldığını belirten Atıcı, “Demokrasi maskesi altında, tek adam rejiminin yaşandığı ülkelerde yolsuzluklar en üst düzeye çıkmaktadır. Bu ülkelerde ‘tek adam’ demokratik yöntemleri istismar ederek diktatörlük kurmaya çalışır ve demokrasiyi bir araç olarak görür. ‘Tek adam’lar gerçek amaçlarına ulaşmak için her türlü yolsuzluğu mubah sayar. Bu durumda yolsuzlukla her kim mücadele ederse kendini hapiste bulur. Gazeteciler, bilim insanları, milletvekilleri, öğrenciler, kısacası muhalif olan herkes cezalandırılır. Böylece muhaliflerin ve hatta parlamentonun sesi kısılmaya çalışılır.

‘Tek adam’ rejiminin resmen veya fiilen mevcut olduğu ülkelerde, baştaki kişi seçimleri hiç kaybetmez, çünkü seçim kazanmak için kuralları kendi ihtiyaçlarına göre değiştirir ve bu değişiklikler yolsuzluk olarak değerlendirilmez. Bir süre sonra toplum umutsuz hale gelir ve yolsuzluklarla mücadele etmeyi bırakır. Daha da kötüsü bazı muhalifler saf değiştirerek ‘tek adam’ sistemini desteklemeye başlar” dedi.

‘Parlamento Çalışmalarına Toplumun Katkısı’ konulu oturumda da söz alan Aytuğ Atıcı, “Parlamento çalışmalarının topluma yansıtılmasında medyanın çok önemli rolü vardır. Ancak basının özgür olduğu durumlarda toplum parlamento çalışmaları hakkında sağlıklı bilgi sahibi olur. Kendi medyasını kuran, diğer medya kuruluşlarını da ciddi baskı altında tutan iktidarların olduğu ülkelerde halk kendi adına karar veren parlamento hakkında sağlıklı bilgi alamaz, böylece her şey yolundaymış gibi görünür” dedi.

‘Parlamentoların Geliştirilmesi’ başlıklı toplantıda konuşan Aytuğ Atıcı “Parlamentoların gelişmesinin ilk adımı parlamentoların özgür olmasıdır. Bununla birlikte başta parlamento başkanı olmak üzere, parlamento çalışanlarının liyakate göre seçilmesi, partizanca davranmaya zorlanmaması ve tarafsız olmaları gerekiyor. Örneğin bir parlamentonun araştırma merkezi muhalefet milletvekillerine bilgi hazırlarken iktidarı rahatsız etmeyecek bir şekilde hazırlık yapmaya kendini mecbur hissederse o parlamento gelişemez.

Ayrıca milletvekilleri ve danışmanlarının da ciddi eğitimlerden geçirilmeleri gerekmektedir. Böylece yasama çalışmalarının kalitesi ve hızı artmış olur.” dedi.

Toplantıların bitmesinden sonra CHP İngiltere Birliği’ni ziyaret eden Aytuğ Atıcı burada CHP gönüllüleriyle bir araya gelerek güncel konular üzerinde bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Sohbetin ana konusu Türkiye’de yaşanan antidemokratik olaylar ve Adalet Yürüyüşü idi.

Atıcı, burada yaptığı konuşmada “Hiçbir beklenti içinde olmadan, sadece ülkemizin demokratikleşmesi için çalışan gönüllülerimize minnet borçluyuz. Anayasa Değişikliği Referandumu’nda İngiltere genelinde elde ettiğiniz büyük başarınızdan dolayı sizleri kutluyorum. Buradaki başarılarınız Türkiye’ye umut oluyor. Türkiye’de her alanda adaletsizlikler yaşanıyor, bu nedenle yaptığımız Adalet Yürüyüşü’ne katılım çok iyiydi. Şimdi zaman geçirmeden bu yürüyüşün içini doldurmalıyız. Bunun için 26-30 Ağustos tarihleri arasında adalet isteyen herkesin katılımıyla Çanakkale’de bir Adalet Kurultayı gerçekleştirip somut öneriler üreteceğiz. Ayrıca bu yürüyüşten doğan enerjiyi tüm halka yaymaya başladık. ‘Komşunu tanı, onu dinle ve bir iyilik yap’ sloganı ile sandık örgütlenmesi ve vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler yapmaya başladık, böylece birçok koldan 2019 seçimlerine hazırlanıyoruz.” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA