Yıllardır Aile Sağlığı Merkezi istiyorlar | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yıllardır Aile Sağlığı Merkezi istiyorlar


 

Tarsus’ta 2010 yılından beridir mahallelerine bir Aile Sağlığı Merkezi kurulmasını isteyen Kemalpaşa ve Tozkoparan Zahit Mahallesi sakinleri yetkililerin verdikleri sözlere karşı duyarsız kalması üzerine imza kampanyası başlattı.

Mehmet Nabi Batuk

Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunda büyük mücadele veren ve 1968-1969 yıllarında meydana gelen sel afeti sonucu kurulan Tozkoparan Zahit’in ismi verildiği mahalle ile komşu Kemalpaşa Mahallesi sakinleri, 2010 yılından beridir ortak kullanacakları bir Aile Sağlığı Merkezi’nin (ASM) kurulmasını bekliyor.

Yıllardır birçok yöneticiden söz aldıklarını ifade eden mahalleliler, taleplerine karşılık bulamayınca İl Sağlık Müdürlüğüne ulaştırılmak üzere iki mahallede de imza kampanyasına başladı. 1977 - 1978 eğitim öğretim yılında kurulan ve mülkiyeti İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde olan Eski Çağlayan İlkokulu binası arsasının yerine bir Aile Sağlığı Merkezi’nin kurulmasını talep eden Mahalleliler, en yakın ASM’ye ulaşmak için 5 kilometre yol gitmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Ayrıca Mahalledeki 7 yaş altı çocuk ve yaşlı nüfusunun yoğun olduğunu kaydeden mahalle sakinleri en yakın ASM’ye ulaşmak için iki otobüs değiştirmek zorunda kaldıklarını söyleyerek ASM’nin kurulmasının artık zorunluluk olduğunu vurguluyor.  

“HEDEFİMİZ, 4.000 İMZA TOPLAMAK”

Mahallenin berberi olan ve aynı zamanda atletizm sporcusu olan Bekir Zengin isimli vatandaş, 24 yıldır Kemalpaşa Mahallesinde ailesi ile yaşadıklarını söyledi. Mahalleli olarak neden imza kampanyasına başladıklarını açıklayan Zengin, “Mahallemizde büyük bir sağlık hizmetine erişim sorunu var. Mahallemizde bir Aile Sağlığı Merkezi bulunmamaktadır. En yakın Aile Sağlığı Merkezleri 5 km uzaktadır. Mahallelimiz bu durumdan çok sıkıntı yaşıyorlar. Biz birçok yere başvurular yaptık. Ankara’dan bazı yerleri aradık. Ancak şuana kadar hiçbir cevap alamadık. Mahallemizde eskiden okul olarak kullanılan bir arsa bulunmakta şuanda atıl bir durumda boş olarak bekliyor. Biz bu boş arsanın bir Aile Sağlığı Merkezi’ne dönüştürülmesini istiyoruz. Şimdilik İl Sağlık Müdürlüğüne ulaştırılmak üzere mahallemizde ve komşu Tozkoparan Zahit Mahallesinde imza topluyoruz. Hedefimiz, 4 bin imza toplamak” olduğunu kaydetti.

“ÇUKUROVA SICAĞINDA 5 KM ÖTEDEKİ ASM’LERE GİTMEK ZORUNDAYIZ”

Kemalpaşa ve komşu Tozkoparan Zahit Mahallesinin nüfus oranın yüksek olduğuna dikkat çeken Zengin, ayrıca mahallenin kuzey bölümünde bir ağır sanayi yerleşkesinin olduğunun altını çizdi. Bekir Zengin isimli vatandaş, “Kemalpaşa’yı seçmen nüfusu olarak değerlendirdiğimizde yaklaşık 2.500 reşit vatandaşımız yaşıyor. Tozkoparan Zahit Mahallesinde ise yaklaşık 3.000 seçmen vatandaşımız var. Mahallemizde 357 konuttan oluşan bir TOKİ yerleşkesi ve arka bölümümüzde de ağır sanayi yerleşkesi bulunuyor. Yani seçmen olarak hesapladığımızda mahallemizde 5.500’ün üzerinde sadece reşit vatandaşlar yaşıyor. Çocukları da nüfusa kattığımızda ise iki mahallenin toplan nüfusu 7.000’i geçiyor. Şimdi imza kampanyamıza devam ediyoruz. Umarız İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bizim sesimizi duyar. Vatandaşlarımız çok zor durumdalar. Yaşlı vatandaşlarımız Çukurova sıcağında 5 km ötedeki ASM’lere gitmek zorunda kalıyor. Kadınlarımız çocukları ve ya bebekleri ile birlikte yine sıcak ve soğuk havalarda ASM’lere gitmek zorunda kalıyor. Bizim yetkililerimizden  tek isteğimiz bu atıl durumda bırakılan boş alanın bir Aile sağlığı Merkezine dönüşmesidir. Şuanda çöplüğe dönmüş olan arazinin şifa dağıtan bir merkeze dönüşmesini bekliyoruz” dedi. 

“ASM KURACAKLARINI SÖYLEDİLER AMA 7 YIL OLDU”

Kemalpaşa Mahallesinde yaklaşık 30 yıldan beridir ikamet eden Hatice Sönmez isimli vatandaş ise kayıtlı oldukları ASM’nin çok uzak olması ve sıcak havalar nedeniyle tedavisinin yaptıramadığını kaydetti. Sönmez, “Benim ayağımda gece yanıkları oluştu ancak sıcak hava nedeniyle çok uzağımızda bulunan kayıtlı olduğum aile sağlığı merkezine gidemiyorum. 30 yıldan beridir mahallemize tek bir çivi bile çakılmıyor. Artık ASM’nin yapılmasını istiyoruz. Şimdi mahallemizde boş bir okul arsası var. Arsadaki okul yıkıldıktan sonra buraya bir ASM kuracaklarını söylediler ama bugün yıllar geçti hiçbir şey yapmadılar. Yetkililer 7 yıldır verdikleri sözü tutmadılar. Mahallemizde çocuk nüfusu çok yüksek. Sokaklarımız çocuklarla kaynıyor. Anne ve babalarımız çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde büyümeleri için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ama bunu yaparken zulüm çekiyorlar. Son olarak mahallemize TOKİ siteleri yapıldı ve nüfusumuz daha da arttı. Yetkililerimiz de gelip kendi gözleri ile görebilirler” diye konuştu.

İKİZLERİN ANNESİ: “İKİ ARAÇ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALIYORUM”

Kısa süre önce ikiz bebekleri olan Firuze Baran isimli kadın vatandaş, sağlık ocağının uzak olması nedeniyle bebeklerinin kontrolünü ve aşılarını yaptırırken zorlandığını kaydetti. İkiz çocuk annesi Baran “Bizim ailemizin arabası yok. Ben çocuklarımı Aile Sağlığını götürürken çok zorlanıyorum. Bu iki mahallenin ortak kullanacağı bir sağlık ocağının artık şart olduğunu düşünüyorum. Mahallemiz son yıllarda büyüdü. TOKİ konutları yaptırıldı, mahallemizin arkasında ağır sanayi yerleşkeleri kuruldu. Çocuklarımı en yakın ASM’ye götürene kadar iki araç değiştirmek zorunda kalıyorum. Biz mahalle halkı olarak mahallemizde bir ASM açılmasını istiyoruz. Her mahallede en az bir tane ASM var. Bizim mahallemize neden yıllardır yapılmıyor. Okulu yıktıktan sonra bura bir ASM yapacaklarını söylemişlerdi ama 7 yıl geçti ne gelen oldu ne de giden. Burasını da boş bıraktılar çöplük gibi bir alana dönüştü. Burada üreyen sineklerden böceklerden akşamları uyuyamıyoruz. Kapımız penceremiz açıkken oturamıyoruz. Yetkililerden artık buranın bir ASM’ye dönüştürülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BOŞ ARAZİ TEKİNSİZLEŞTİ; HERGÜN KAVGA ÇIKIYOR”

Almanya’da ikamet eden ve yaz ailelerinde Tozkoparan Zahit Mahallesinde yaşayan annesini ziyarete gelen İbrahim Sönmez isimli vatandaş ise söz konusu alanın atıl bırakılması nedeniyle gece saatlerinde söz konusu boş arazide uyuşturucu ve içki içilmeye başlandığını anlattı. Akşam saatlerinde sık sık söz konusu alanda kavga çıktığını da sözlerine ekleyen Sönmez, “Ben Almanya’da yaşıyorum. Her yıl bir ay annemin yanına geliyorum. Ama buraların pek tekin yerler olmadığını görüyorum. Bu boş araziye evimiz yakın olduğu için ben oğlumu akşam saatlerinde dışarı bırakamıyorum. Arazinin içinde tenha kısımlarda içki içinler uyuşturucu kullananlar oluyor. Sık sık kavga ediyorlar. Dün akşam saatlerinde iki tane çocuk kullandıkları uyuşturucunun da etkisiyle kavga etti. Sık sık böyle güvensiz durumlarla karşılaşıyoruz. Ben buradan gidiyorum annem burada tek başına yaşadığı için aklım hep burada kalıyor. Almanya’dan sürekli annemi arıyorum. İçki için uyuşturucu kullanan insanların ne yapacağını tahmin edemezsiniz. Oğlum ile buraya tatile geliyoruz. Ama söz konusu olaylar üzerinden Tarsus’ta rahatça bir tatil yapamıyoruz. Akşam saat 17.00’i bulduğu zaman çocuklarımızı eve kilitlemek zorunda kalıyoruz. Burada okulu yıktıkları zaman bende buradaydım, buraya o zamanki ismiyle bir sağlık ocağı yapılacağını söylemişlerdi. Ama o günden beridir yıllar geçti hiçbir çalışma yapmadılar. Burası insanların içki ve uyuşturucu kullandığı kavga ettiği bir yere dönüştü. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz artık bu konu ile ilgilenmelerini bekliyoruz” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA