Akdeniz’de ihracat artışı devam ediyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz’de ihracat artışı devam ediyor


 

AKİB ihracatı, 2017 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış kaydederek, 776 milyon dolara çıktı. Yüzde 95 ile en büyük artış demir ve demir dışı metaller ve çelik ihracatında yaşandı. Bölgemiz ekonomisinin mihenk taşlarından narenciye ihracatında îse miktarda yüzde 4 artış,

Genel Sekreterliği Mersin’de bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) 2017 yılı Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı. Rakamları değerlendiren AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılı Temmuz ayı rakamlarının 662 milyon dolardan 776 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Temmuz ayına oranla yüzde 17,3 oranında bir artış gösterdiğini söyledi. 2016 ve 2017’nin ilk 7 ayını değerlendirdiğinde ise; 2017 yılı ilk 7 ayında 5 milyar 584 milyon dolar olan ihracatın 2017 yılı ilk 7 ayında 6 milyar 889 milyon dolara yükseldiğini aktaran Arslan, bunun da yüzde 23 oranında artışı işaret etti.

Son 7 aylık dönemde, 6 milyar 889 milyon dolar ile Türkiye genelinde 4’üncü büyük genel sekreterlik konumunda olduklarını kaydeden Mahmut Arslan, “2017 yılı Temmuz ayında, 2016 yılının Temmuz ayına göre yüzde 17,3 lük bir artışla, yine son 7 aylık dönemde Türkiye ihracatının yüzde 8,3’lük kısmı AKİB kanalıyla yapılmıştır” şeklinde konuştu.

Türkiye geneli ihracatını, AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından da değerlendiren Başkan Arslan, 2017 yılının Temmuz ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Konya’nın 13. ve Mersin’in 14. sırada olduğunu belirtti.

Arslan, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan Ve Suriye olduğunu açıkladı.

AKİB İHRACAT ARTIŞINDA DEMİR-DEMİR DIŞI METALLER VE ÇELİK SEKTÖRÜ DEPAR ATTI

Demir demir dışı metaller ve çelik ihracatının yüzde 95 oranında artış kaydederek, AKİB ihracat artışında depar attığına vurgu yapan Arslan, “Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde Temmuz 2017 döneminde yaşanan artış, özellikle İngiltere’ye gerçekleştirilen ihracatın 8,9 milyon dolar, Belçika’ya gerçekleştirilen ihracatın 6,9 milyon dolar ve ABD’ye gerçekleştirilen ihracatın 6,7 milyon dolar artmasından kaynaklanmıştır. Demir ve demir dışı metaller ile çelik sektöründe yapılan yatırımların meyvesini almaya başladığımız bir yıl yaşıyoruz. Temennimiz ve düşüncemiz önümüzdeki dönemde yüzdesel artış bazında üçlü haneleri yakalayacağımızdır” dedi.

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATI ARTTI

Türkiye genelinde tekstil ve hammaddeleri sektör ihracatının Temmuz ayında 2016 yılına kıyasla yüzde 15 oranında artış göstererek 605 milyon dolar olarak gerçekleştiğini de dile getiren Mahmut Arslan, “Bu artışta geçtiğimiz yıl aynı dönemde bayram tatilinin olması ve de artık gün gösterilebilir. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB) 2017 yılı Temmuz ayında sektör ihracatının 60 milyon dolar olarak gerçekleştiği görülmektedir. 2016 yılı aynı dönemine kıyasla sektör ihracatı 2 milyon dolar artmış ve Türkiye geneli sektör ihracatından aldığı pay yüzde 10 olmuştur.

ATHİB olarak gerçekleştirilen ihracat detaylı olarak incelendiğinde miktar bakımından yüzde 15’lik bir azalış olmasına rağmen yüzde 4’lük değer artışının yaşanması, Temmuz ayında katma değeri yüksek ürünlerin daha fazla ihraç edildiğini göstermektedir. Kilogram başı ihracat 2017 Temmuz ayında dokuma kumaşlarda 7 Dolar/Kg olurken, 11 alt sektör ortalaması 4 Dolar/Kg olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıl aynı dönemine oranla Kg başı ihracatın değişmediği görülmüştür. Nedenleri incelendiğinde yükselen hammadde fiyatları ve navlun fiyatlarının bu paritenin değişmemesinde en büyük etken olarak gösterilmektedir.

ATHİB Temmuz ayı ihracatı ülkelere göre incelendiğinde, Bulgaristan pazarına yapılan ihracatta geçen yıla oranla miktar bakımından yüzde 127 ve değer bakımından da yüzde 100 oranında bir azalışın olduğu görülmektedir. Bu azalışın temel sebebi de Bulgaristan’ın mevcut pazarları olan İtalya, Almanya, Çin pazarlarına ilaveten Belarus, Bangladeş ve Portekiz’den kumaş tedarik etmeye başladığı görülmektedir.

KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ YERİNİ KORUDU

Kimya sektörü de, Temmuz ayında sektörler arasındaki yerini koruyarak, 1 milyar 190 milyon dolarlık ihracat rakamı ile otomotiv ile hazır-giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından yine üçüncü sırada yer aldı. Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 24 oranında artış ile 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 222 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Temmuz ayında bir önceki yılın eş değer dönemi ile aynı seviyede kaldı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde  19 oldu.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olurken, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar izledi. Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, A.B.D., Almanya, Malta ve K.K.T.C. oldu. Irak, Mısır, Romanya, Hollanda ve İtalya ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı” diye konuştu.

MOBİLYA, KÂĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİNDE EN FAZLA İHRACAT İSRAİL’E YAPILDI

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatının da, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 28,3 oranında artış göstererek 350 milyon 300 bin dolar olarak gerçekleştiğini bildiren AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, “Ocak - Temmuz döneminde ise Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 6 oranında artış göstererek 2 milyar 485 milyon 283 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. AKİB Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 48 milyon 193 bin dolar mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bir önceki yıla göre sektörün Temmuz ayı ihracatında yüzde 34 oranında artış yaşanırken, Ocak-Temmuz dönemi ihracatı yüzde 9,2 artış ile 335 milyon 603 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2017 yılı Temmuz ayı ve 2017 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak olmuştur.

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ilk 10 ülke içerisinde en çok artışın yüzde 350 ile Lübnan’a gerçekleştiği görülmektedir. 1 Ocak – 31 Temmuz 2017 dönemi ihracat rakamları incelendiğinde ise ilk 10’da en fazla artışın yüzde 3.791 ile Çin’e olduğu görülmektedir. Türkiye genelinde ise hem Temmuz ayında hem de ilk 7 ayda ilk 10 ülke arasında mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatımızın en fazla arttığı ülke İsrail olmuştur.

TÜRKİYE’NİN HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATININ YÜZDE 2,3’Ü AKDENİZ’DEN

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2017 yılı Temmuz ayı ihracatı yüzde 19 oranında bir artış ile 1,24 milyar dolardan 1,48 milyar dolara ulaşmış ve Temmuz ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 12,9’luk bir pay almıştır.

AKİB Genel Sekreterliği’nin, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2017 yılı Temmuz ayında, yüzde 35 oranında bir artış kaydederek 25,2 milyon dolardan 34,1 milyon dolara yükselmiştir. Bu yükselişte, geçtiğimiz yıl Temmuz ayına göre, Ukrayna’ya gerçekleştirilen ihracatta 6,2 milyon dolar, İspanya’ya gerçekleştirilen ihracatta ise 6 milyon dolar artış yaşanması büyük önem taşımaktadır.

İhracat rakamlarına il bazında bakıldığında ise üyelerimizden Gaziantep’te bulunan firmaların ihracatının 6,5 milyon dolar, Adana’da bulunan firmaların ihracatının ise 4,5 milyon dolar düzeyinde arttığı dikkat çekmektedir.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Temmuz ayında Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 2,3 olmuştur.

Sektörün Ocak - Temmuz dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 2,78 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 9,6 milyar dolar olduğu görülmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ocak – Temmuz dönemi ihracatında ise yüzde 27 oranında bir düşüş olmuş ve ihracat 214,5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayı ihracatında yaşanan yükselişin yılın geri kalanında da devam edeceği ve sektörün 2017 yılını artışla kapatacağı düşünülmektedir.

DEMİR VE DEMİRDIŞI METALLER İHRACATININ YÜZDE 9,4’Ü AKDENİZ’DEN

Türkiye demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün 2017 yılı Temmuz ayı ihracatı ise, yüzde 31,6 oranında artışla 1 milyar 012 milyon dolardan 1 milyar 332 milyon dolara yükselmiş ve Temmuz ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 11,6’lık pay almıştır.

AKİB Genel Sekreterliği’nin, demir ve demir dışı metaller – çelik sektörü ihracatı ise 2017 yılı Temmuz ayında, yüzde 95,2 oranında artış kaydederek 63,9 milyon dolardan 124,7 milyon dolara ulaşmıştır. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Temmuz 2017 döneminde yaşanan artış, özellikle İngiltere’ye gerçekleştirilen ihracatın 8,9 milyon dolar, Belçika’ya gerçekleştirilen ihracatın 6,9 milyon dolar ve ABD’ye gerçekleştirilen ihracatın 6,7 milyon dolar artmasından kaynaklanmıştır. Ürün gruplarına bakıldığında ise demir çelik yassı kaplamada 16,2 milyon dolarlık, demir çelik yassı sıcakta ise 12,6 milyon dolarlık ihracat artışı dikkat çekmektedir. Böylece demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 9,4 olmuştur.

Sektörün Ocak - Temmuz dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 22,6 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 10 milyar 402 milyon dolar olduğu görülmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin demir ve demir dışı metaller – çelik sektörü Ocak – Temmuz dönemi ihracatında ise %77,6 oranında bir artış olmuş ve 1 miyar 123 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

SU ÜRÜNLERİ  ve HAYVANSAL MAMÜLLER, KATAR VE IRAK’A GİDİYOR

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye ihracatı, 2016 yılı Temmuz ayına kıyasla, yüzde 40 oranında artarak 183 milyon 261 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yükselişte Katar’a yapılan yoğun sevkıyatlar ile Irak’a kanatlı ürünleri ihracatındaki artış etkili olmuştur.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; yaklaşık 24 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. 2016 yılı Temmuz ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 33 oranında bir artış yaşanmıştır.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; kümes hayvanları etleri yüzde 32’lik pay ile ilk sırada, yüzde 15 ile yumurtalar, yüzde 13 ile süt tozu ise üçüncü sırada yer almaktadır.

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı ihracatı değer bazında ülkelere göre incelendiğinde; Irak’ın yüzde 50’lik pay ile ilk sırada,  Suriye’nin yüzde 12 ile ikinci, Lübnan’ın ise yüzde 6 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. Birliğin ihracatı il bazında incelendiğinde de; Adana yüzde 36 ile ilk sırada,  Mersin yüzde 32 ile ikinci sırada Konya ise yüzde 9 ile üçüncü sırada yer almaktadır.

NARENCİYE İHRACATINDA MİKTARDA YÜZDE 4 ARTIŞ, DEĞERDE YÜZDE 6 DÜŞÜŞ YAŞANDI

Yaş meyve ve sebze ihracatı ise, Ocak-Temmuz 2017 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 17, değerde yüzde 10 oranında artış göstererek 1 milyar (1.075.049.857) dolar olarak gerçekleşmiştir.

Alt ürün grupları bazında incelendiğinde narenciye ihracatında miktarda yüzde 4 artış, değerde yüzde 6 düşüş yaşanmış olup 298 milyon dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda yüzde 29, değerde ise yüzde 25 oranında artış yaşanmış olup 377,5 milyon dolar olarak; taze meyve ihracatında ise miktarda yüzde 15, değerde yüzde 12 oranında artış yaşanmış olup 379,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Ocak-Temmuz 2017 döneminde en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla domates, kiraz-vişne, limon, mandalina, portakal, biber olurken en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya, Beyaz Rusya ve Suudi Arabistan olmuştur.

Yılın ilk yedi aylık döneminde birliğimiz kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 446 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 42’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik olmuştur.

Yaş meyve ve sebze ihracatı, Temmuz ayında ise bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 26, değerde yüzde 40 oranında artış göstererek 120,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Alt ürün grupları bazında incelendiğinde taze meyve ihracatında miktarda yüzde 31, değerde yüzde 49 oranında artış yaşanmış olup 101,4 milyon dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda yüzde 16 değerde ise yüzde 24 oranında artış yaşanmış olup 13,4 milyon dolar olarak; narenciye ihracatında ise miktarda yüzde 11 artış ve değerde yüzde 16 oranında düşüş yaşanmış olup 5,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  En çok ihraç edilen ürünler sırası ile kiraz-vişne, üzüm, kayısı, şeftali ve domates iken, en çok ihracat yaptığımız ülkeler, Almanya, Rusya, Irak, Suudi Arabistan ve Hollanda olmuştur.

Yılın yedinci ayında Birliğimiz kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı yüzde 5’lik artış göstererek 29,7 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 25’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan Birlik olmuştur.

Rusya Federasyonu’nun 02.06.2017 tarih ve 672 sayılı Kararnamesi uyarınca; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ithalatı yasaklanmış olan ülkemiz menşeli ürünler listesinden hıyarlar ve kornişonlar, taze üzüm, elma, armut ve çilek ürünlerinin çıkarılmasının olumlu sonuçları ihracat rakamlarına da yansımış durumdadır.

Benzer şekilde; son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler dolayısıyla Katar’a gerçekleştirilen yaş meyve ve sebze ihracatında çok ciddi bir artış yakalanmış olup 1,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

 

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ İHRACATININ YILLIK ARTIŞI YÜZDE 12

Türkiye hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı da Temmuz ayında 431 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 3,75 olmuştur. Bir önceki eş dönemle kıyaslandığında sektördeki yıllık ihracat artışı yüzde 12 civarında gerçekleşmiştir. Ülkelere göre incelendiğinde, Temmuz döneminde Irak 109 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 25’lik pay değeri ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu yüzde 8 ve yüzde 3’luk pay değerleri ile Suriye ve Birleşmiş Milletler takip etmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Temmuz döneminde sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 81 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 18,7 olarak gerçekleşmiştir.

AKİB hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında Temmuz ayında yüzde 15,8 artış görülmektedir. Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 96,4 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünleri 20,4 milyon dolarlık değeri ve yüzde  25,6’lık payı ile ilk sırada yer almaktadır. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, 8,6 milyon dolar ile ‘tatlı bisküvi ve gofretler’e aittir. Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2017 yılı Temmuz ayında Suriye, %18’lik payı ye 14 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer almıştır. Ardından, 16 milyon dolarlık ihracat değeri ile Irak gelmektedir” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA