Limanın satışı yatırımları hızlandırır | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Limanın satışı yatırımları hızlandırır


 

Akfen Holding, Mersin Uluslararası Limanı’ndaki yüzde 50 hissesinin yüzde 40’lık payını 869 milyon dolara Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors’a devretti.

Mersin Limanı’nın yüzde 90'ı yabancıların olurken MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, satışı Mersin için olumlu bir gelişme olarak yorumlayarak,”Geciken yatırımlar hızlanabilir” dedi.

Hediye Eroğlu

Akfen Holding, Mersin Uluslararası Limanı’ndaki yüzde 50 hissedeki yüzde 40’lık payın 869 milyon dolara devri için Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors ile hisse devir sözleşmesi imzaladı. Hisselerini, IFM Global Altyapı Fonu’nun sahip olduğu, danışmanlık verdiği ve yönettiği Avustralya merkezli IFM Investors’a ait Global InfraCo SP NEUM SLU şirketine devredecek olan Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, anlaşma maddelerine göre kalan yüzde 10’luk payla “Mersin Uluslararası Limanı Yönetim Kurulu Başkanlığı” pozisyonunu koruyacak.

“BU TÜR HİSSE İHRAÇLARI EN KIYMETLİ İHRACAT KALEMİ SAYILMALIDIR”

Bu tür hisse satışlarının “en kıymetli ihracat kalemi" sayılması gerektiğini öne süren Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Yurtdışı şirketlerine yapılan bu tip hisse devirlerinin en kıymetli ihracat kalemleri arasında yer aldığını düşünüyorum ve hiçbir ithal ikamesine dayanmadığı için "net döviz girişi" olarak çok değerli buluyorum. Sadece bir hisse senedi karşılığı bu sermayenin ülkeye girdiği düşünüldüğü zaman, bu tip devirlerin cari açığı kapatması açısından önemi çok daha iyi anlaşılacaktır. Bu devirlerle oluşan döviz girişlerinin, net cari açığı kapatan sermayeler (FDI) olarak değeri çok fazladır” diye konuştu.

IFM LİMAN YÖNETİM POLİTİKASINDA NASIL ROL ALACAK?

Satış ile liman hisselerinin yüzde 50’si Singapurlu PSA, yüzde 40’ı Avustralyalı IFM ve yüzde 10’u Türk Afken Holding’in oldu. Liman hisselerinin yüzde 90’ının yabancıların eline geçti. Satış, “IFM’ın liman yönetim politikasında nasıl rol alacağı?” sorusunu gündeme getirirken, liman kullanıcılarının; IFM’nin gelişiyle fiyat politikasında sektör ile uyumlu çalışma, hizmet kalitesinin arttırılması ve yatırımların artmasına yönelik beklentileri arttırdı.

“YATIRIMLAR HIZLANABİLİR”

Limandaki hisse satışını gazetemize değerlendiren Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Cihat Lokmanoğlu, “Bildiğimiz kadarıyla Avustralyalı firmanın Singapurlu firma ile bir bağlantısı da var. Hisse satışı yönetimde çok bir şey değiştirmez. Hatta işleyiş ve yatırımlar açısından bu satış liman adına daha iyi bile olabilir.

Bu olaya milli servet açısından bakmamak lazım, sonuçta bu bir kiralama. Organizasyon açısından çok fazla bir şey değişeceğini zannetmiyorum. Bir şirket var Mersin Limanı’nı çalıştırıyor ve bu şirketin hissedarları, hisselerini satıyor. Limanı kullananlar için avantaj çıkabilir bu işten. PSA zaten profesyonel bir firma, bu satış ile biraz daha rahat hareket edebilir. Yatırımlarda gecikmişti. Böyle bir yabancı şirket ile yatırımlarda zamanında yapılabilir. Bu konularda konuşmak için erken.

“YABANCI ŞİRKETİ KONTROL ALTINDA TUTMAK, KUVVETLİ BİR TÜRK ŞİRKETİNİ KONTROL ALTINDA TUTMAKTAN DAHA KOLAY”

Şirketin aldığı hisselerin yüzde 40, yüzde 10 Akfen’de ve kalan yüzde 50 PSA’da. Burada olay; konuyu yani liman işletmeyi bilmeyen bir şirkete hisse satışı değil. Dünyada artık her yerde böyle şeyler oluyor. Bu fonlar iyi gördüğü yatırıma parasını yatıyor. İyi bir yatırım iyi bir fiyata satıldı. Yani Avustralya firma parasını sokağa atmıyor. Doğu Akdeniz’de en önemli limanlardan birisi burası. Dağıtım merkezi olma yolunda ilerliyor. Limancılık zaten bakanlığın kontrolü altında. Çok fazla kendi başlarına hareket edemezler ama işletme konusunda daha iyi işletilmesi gündeme gelebilir.

İnşallah fiyat politikası ile ilgili de sektörle daha uyumlu çalışma içine girilir. Ülkemizde şuan; bir yabancı şirketi kontrol altında tutmak, kuvvetli bir Türk şirketini kontrol altında tutmaktan daha kolay” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA