Mersin’de kadınlardan ortak çağrı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de kadınlardan ortak çağrı


 

Mersin Kadın Platformu, CHP Kadın Kolları ve Cumhuriyet Kadınları Derneği düzenledikleri ortak açıklamada Müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisinin verilmesi girişimlerine protesto ederek hükümeti laiklik ilkesini uygun davranmaya çağırdı

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen onlarca kadın yapılan son düzenleme ile birlikte Müftülüklere Nikah Kıyma yetkisinin verilmesi girişimlerini kınadı. Mersin Kadın Platformu, CHP Kadın Kolları ile Mersin İMECE Grubu bileşenleri de destek verdiği protesto gösterisinde sık sık “Her yer kadın her yer direniş”, “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa”, “Hak hukuk adalet”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında ayrıca “Adalet ayağa kalktı”, “Töreler için adalet”, “Çocuk gelinler için adalet”, “Devlet tecavüzcü aklama, koruma yargıla”, “Müftüler için de adalet”, “Kıyafetime karışma”, “Tecavüzcüleri aklama yeri müftülere verilen yetki mi?” yazılı pankart ve dövizler açtı.

“TEK SORUNUMUZ, EVLENME AKDİNİN MÜFTÜ ARACILIĞIYLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI MIDIR?”

Eylemde ilk basın açıklamasını yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, Türkiye’nin gündeminde acil çözülmesi gereken sorunlar var iken AKP Hükümetinin nikâh işlemleri ile uğraştığını ifade etti. Güler, “İç ve dış borçların trilyon dolarlara yaklaştığı, işsizliğin, aşsızlığın had safhaya ulaştığı, her dört gençten 1’inin işsiz olduğu, terörün her gün yüreklerimizi kasıp kavurduğu, basının ve bilimin dört duvar arasına hapsedildiği bir süreçte; yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi, iktidar yine nikâhı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladı. İktidarın müftülüklere de resmi nikâh kıyma yetkisi veren kanun tasarısını tekrar tekrar gündeme getirmesi, yaşamakta olduğu çöküşü sistematik tehditlerle bertaraf etmeye çalışmasıdır. Biz kadınlar olarak sormak istiyoruz; kadınlar her gün öldürülüyor iken, her gün tacize, tecavüze, şiddete uğruyor iken, yoksulluk içinde iken, çalışma hakları elinden alınıyor iken, özgürlükleri gasp ediliyor iken tek sorunumuz, evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdır?” dedi.

 

“LAİK DÜZENİ YAVAŞ YAVAŞ VE SİNSİCE YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Müftlüklerin İslam ile özdeşleşen bir kurum olduğunu hatırlatan Pakize Güler, resmi nikâh işlemlerin müftülüklerce kıyılabilmesinin önünün açılmasının Türkiye’nin aile yapısına dini bir dayatma olacağını sözlerine ekledi. CHPli Güler, “Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların yüzde 90’dan fazlası zaten müslümandır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olmakla, kadınlar evlenirken medeni kanunla hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır. Ancak endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda “dava “ dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir. Biliyoruz ki bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu direnen mücadele eden kadınlardır. Bu düzenlemeyi derhal geri çekin. Yaşasın tam bağımsız, laik, sosyal hukuk devleti; yaşasın kadınlar; yaşasın hak, hukuk, adalet” diye konuştu.

“KADINLARIN MEDENİ HAKLARININ TIRPANLANMASININ ÖNÜNÜ AÇACAK”

Güler’den sonra Mersin Kadın Platformu Bileşenleri adına söz alan Mersin Cemevi Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kaya Çavuş, TBMM’ye sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü açacak pek çok madde içerdiğini ve tasarıyı kabul etmediklerini söyledi. Çavuş, “Tasarı din görevlilerine nikah yetkisinin yanı sıra evde yapılan doğumlarda, çocukların doğum bildiriminin sözlü beyanının da yeterli sayılmasını getiriyor. Bu maddeyle kadınların tepkisi ile geri çekilen çocuk istismarını meşrulaştırma yasası arka kapıdan geçirilmeye çalışılıyor. Meclisteki tasarıyla kız çocuklarının yaptıkları Müftülere nikâh kıyma yetkisi mecliste görüşülecek. Tasarının yasallaşması durumunda kadınların doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılamayacak. Çocuk istismarı aklanacak, istismarcılar devlet eliyle ödüllendirilecek. Tüm dünya genelinde olmak üzere Türkiye özelinde de kuruluşundan bu yana her dönem kadınların kazanımları ellerinden alınmak istedi, kadınlar nesneleştirilerek hakları gasp edildi. Geçmişte nasıl ki bununla mücadele ettiysek AKP ve bugünkü ortaklarının da haklarımıza karşı tecavüz girişimine boyun eğmeyeceğiz. Faşizmin siyasal kol kola gezdiği ülkemizi ‘Yeni Türkiye’ adı altında dönüştürmeye çalışanlar geçmişte Türkiye’nin kurulduğu yıllarda olduğu gibi yine bu dönüşümü kadınlar üzerinde başlattılar. Bizler toplumsal dönüşümde bir mihengiz ve bunu bilen iktidarlar kendi sistemlerini öncelikleri bizlerin bedenleri emekleri üzerinde kurmayı amaçlarlar. Geçmiş deneyimlerimizden de yola çıkarak mücadele ile kazandığımız hiçbir hakkın gaspına izin vermemeli. Örgütlülüğümüzü büyüterek mücadelemizi yükseltmeliyiz” cümlelerini kullandı.

“SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ VE TÜM YASAL VE DEMOKRATİK DİRENME HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

Eylem de son olarak Mersin İmece Grubu adına söz alan Cumhuriyet Kadınları Derneği Mersin Şube Başkanı Muazzez Benzetsel ise “Müftülere Nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısının derhal geri çekilmesini talep ederek şunları söyledi: “Söz konusu tasarı yürürlükteki Medeni Kanuna ve Anayasamıza aykırıdır. Laik Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırmaya yönelik planlı girişimlerden biridir. Tasarı gerekçesi olarak ileri sürülen gerekçelerle amiyane tabirler kargalar bile güler. Medeni kanun ile belediyelere verilen resmi nikah ta yapabilmektedir. Bu şartlarda tasarının haklı hiçbir gerekçesi yoktur. Gizli amacın Cumhuriyet rejimini yıkmak olduğu açıkça görülmektedir. Buna asla izin vermeyeceğiz. Atatürk’ün kurduğu ve hepimizin yaşatmakla yükümlü olduğumuz laik Cumhuriyet rejiminin yıkılmasına, kadına yönelik ayrımcılığa, kadın ve çocuk hakları ihlaline yasalarımız ve Anayasamızın yok sayılmasına seyirci kalmayacağımızı, tüm yasal ve demokratik direnme haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz. Laik Cumhuriyetten, kadın ve çocuk haklarından yana olan tüm vatandaşlarımızı da birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA