Erdemli’de yağışlar azaldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Erdemli’de yağışlar azaldı


 

Mersin’in Erdemli ilçesinde yağışların yüzde 28 oranında azalma gösterdiğini bildiren Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammet Topuz, bölge halkının kuraklık hakkında bilgilendirilmesi, eldeki mevcut suyun akılcı kullanıma özendirilme

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammet Topuz, Mersin'in Erdemli ilçesinde yağışların yüzde 28 oranında azalma gösterdiğini bildirdi.

Topuz, Çukurova Araştırmaları Dergisi'nin son sayısında yayınlanan “Çukurova’da Yağışların Trend Analizi” başlıklı makalesinde, Mersin'in Erdemli, Silifke ve Mut ilçelerinin yağış verilerine dair önemli bilgiler paylaştı.

Erdemli Meteoroloji İstasyonu’nun da içinde bulunduğu Çukurova Bölümü'ndeki 9 meteoroloji istasyonunun uzun yıllık iklim veri seti üzerinde yağışların eğilimini inceleyen Topuz, konu ile ilgili bölgede yapılan önceki çalışmalara da uygun olarak Erdemli’de yağışların 1963-2008 yılları arasında azalma eğiliminde olduğunun tespit edildiğini belirtti. Topuz, “Konu ile ilgili dünyada ve Türkiye’de pek çok literatür bulunmakta olup, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin bazı bölgelerde kuraklık bazı bölgelerde ekstrem yağışlar şeklinde kendini göstereceği belirtilmektedir. Yağışların trendlerinin incelenmesi bu nedenle önemlidir. Yağışların eğilimi tarım, şehircilik, günlük hayat uygulamaları başta olmak üzere tüm beşeri faaliyetlerde etkilidir” dedi.

Muhammet Topuz, şunları kaydetti: “Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1981-2010 verilerine göre Erdemli’de yıllık ortalama yağışlı gün sayısı 65.1 gün olup, yıllık toplam yağış miktarı ortalaması 592.3 mm’dir. Yapılan analize göre; yıllık toplam yağışların azalma eğiliminde olduğu, özellikle Mut'ta istatistiksel olarak yüzde 99, Silifke ve Erdemli’de yüzde 95 güven aralığında anlamlı azalışların yaşandığı tespit edilmiştir. Mevsimsel bazdaki incelemere bakıldığındaysa; özellikle bölgede en çok yağışın düştüğü kış mevsimindeki azalma trendi Mut ilçesinde yüzde 99, Silifke ilçesinde yüzde 95 ve Erdemli ilçesinde yüzde 90 istatistiksel olarak anlamlıdır. Yapılan bu çalışma, bölge yağışları ile ilgili yapılan diğer çalışmalarla özellikle yıllık ve kış yağışlarındaki istatistiksel açıdan anlamlı azalmaların varlığı buna karşın sonbahar mevsimindeki anlamlı artışlar ve kıyı ile iç kesimlerdeki istasyonların eğilimlerden etkilenme durumları açısından tamamıyla örtüşmektedir. Miktar bazlı sonuçlar, 46 yıllık süreçte yıllık yağışlarda en büyük azalışın eksi 165,09 mm ile Erdemli’de; en az azalmanın ise 59 yılda eksi 40,64 mm ile Mersin’de olduğunu göstermektedir. Karataş istasyonunda 46 yılda 19,25 mm ve Yumurtalık istasyonunda 45 yılda 57,20 mm yıllık toplam yağışlarda önemli olmayan artışlar görülmüştür."

“CİDDİ PLANLAMALARA İHTİYAÇ VAR”

Özellikle Erdemli’de yağışların çalışma periyodu boyunca neredeyse yüzde 28 oranında azalma gösterdiğini vurgulan Topuz, bu duruma bağlı olarak beşeri hayatın tüm ayaklarında özellikle şehircilik uygulamaları, tarım ve ulaşım konularında ciddi planlamalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bölgenin tarım potansiyeli özellikle turunçgil yetiştiriciliğindeki liderliği, suya olan ihtiyaçla birlikte düşünüldüğünde çok ciddi problemlerin oluşabileceğini ifade eden Topuz, alternatif çözüm yollarının araştırılmasının ve bölgesel kuraklık senaryoların geliştirilmesinin zorunluluğuna vurgu yaptı. Topuz, “Belki de herşeyden önce bölge halkının kuraklık hakkında bilgilendirilmesi, eldeki mevcut suyun akılcı kullanıma özendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Bölgenin sorunlarını Erdemlili olduğu için az çok bildiğini dile getiren Topuz, havza bazlı planlamanın mecburi olduğunu, Alata, Limonlu başta olmak üzere tüm akarsuların

İdari sınırlar gözetmeksizin havza sınırında bulunan tüm idari yapılarla işbirliği içerisinde çözülebileceğini, belediyeler, üniversiteler gibi kurumlar arası ortak projelerle sonuca gidilebileceğini de kaydetti. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA