Bağlarbaşı’ndan dünyaya incir ihracatı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bağlarbaşı’ndan dünyaya incir ihracatı


 

Mersin’in Akdeniz ilçesinde 10 bin dönüm araziye ve 2500 nüfusa sahip Bağlarbaşı Mahallesi, yılda yaklaşık 100 ton civarı incir üretimi yaparak, dünyaya ihraç ediyor.

Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, halkın sorunlarını yerinde tespit etmek ve çözüme kavuşturmak amacıyla mahalle ziyaretlerini aralıksız sürdürüyor. Pamuk, yardımcıları, birim müdürleri ve mahalle muhtarı ile birlikte Bağlarbaşı Mahallesi'nde vatandaşlar ile bir araya geldi. Mahalle meydanında yurt dışına ihraç edilmek için hazırlayan incir üreticileri de toplantıya katılarak sorunlarını paylaştılar.

Ziyaret sırasında mahalle halkı; asfalt, temizlik, ulaşım, gezici sağlık aracı, su yetersizliği ve elektrik trafosu yetersizliği gibi sorunları Başkan Pamuk’a ilettiler. Sorunları dinleyen Kaymakam Pamuk, “Halkımızın düşünce ve önerileri bizim için değerlidir. Şu anda Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, ihtiyaç olan tüm mahallelerde asfalt çalışmaları yapıyor. Arkadaşlarımızın programa aldığı bilgisini aldım, kısa süre içine Bağlarbaşı Mahallemizde de asfalt çalışmamız başlayacak. Temizlik hizmetlerinin daha titiz yapılmasını ve mahalleye yeterince konteyner konulmasını sağlayacağım. Ulaşım, Elektrik Trafo, su yetersizliği, Gezici sağlık Otobüsü gibi hizmetler yetkimiz içinde değil ancak ilgili kurumlarla irtibat kurarak bu hizmetlerdeki sorunların giderilmesini sağlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu

SERTİFİKALI ÜRETİM ARTTIRILMALI

Daha sonra toplantının gerçekleştiği kahvehane yanında yurtdışına nakledilmek üzere incir ambalajlanan noktaya davet edilen Muhittin Pamuk; burada, Bağlarbaşında yılda yaklaşık 100 ton civarı incir üretimi yapıldığı ve ortalama 50-60 ton incirin yurtdışına ihraç edildiği bilgisini aldı. İnceleme sırasında Bursa’dan gelip yurtdışına ihraç etmek üzere incir satın alan Bazaar Firması yetkilisi İskender Yaman, Başkan Pamuk’a ayrıntılı bilgi vererek; “Dünyanın ve Türkiye’nin en erken siyah incir yetişen noktası Bağlarbaşı Mahallesi, erken yetişen ve kalitesi yüksek bu ürünün dünya pazarında bir karşılığı var. Buradaki toprak ve iklim adeta incir için çok elverişli koşullara sahip. Ancak burada iki sorun var. Birincisi bu ürünün dünya pazarında manavlara konularak daha iyi fiyata satılmasını sağlayabilmemiz için, buradaki üreticilerin gerekli ürün global sertifika kayıtlarının olması gerekiyor. İkincisi ise üretim çok az, artırılması gerekir” dedi.

“MAHALLEMİZDE ÜRETİLEN İNCİR DÜNYA PAZARINDA”

Daha sonra yine davet üzerine incir üreticisi Bayram Aktolun’un incir bahçesini gezen ve incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Pamuk,  incirin yetiştirilmesinde çok fazla bakım ve masraf gerektirmeyen ;İtalya, Fransa, Almanya, Irak, İran, Katar, Suudi Arbistan gibi ülkelere ihraç edilmekte olan bir ürün olduğu  ve bilinçli bir üretim artışı ile İncirin mahalle halkı için çok daha önemli bir gelir kaynağı olacağı bilgisini aldı. Gördüklerinden ve anlatılanlardan çok etkilenen Akdeniz Kaymakamı Pamuk, “Dünyanın pek çok ülkesine ihraç edildiğini ve bölgede yaşayan onlarca kişiye iş ve istihdam olanağı oluşturduğunu görmek heyecan verici. 10 bin dönüm araziye ve 2500 nüfusa sahip mahallemizde dünya pazarında yerini almış bir ürünün bulunması gurur verici. Ama neden incir üretimin kapasitesini artırarak mahallemizde yüzlerce ve hatta ilçemiz genelinde yapılacak üretim çalışmalarıyla binlerce kişiye istihdam olanağı sağlamayalım. Bu nedenle Siyah İncir üretimi konusunda farkındalık oluşturmak için, Akdeniz İlçesi Kaymakamlığı ve Akdeniz Belediyesi olarak elimden gelen gayreti göstereceğim” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA