Mezitli’deki kriz Ankara’ya taşındı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mezitli’deki kriz Ankara’ya taşındı!


 

Mezitli Belediyesi ile Pazarcılar Esnaf Odası arasındaki kriz derinleşerek büyürken, son olarak pazarcı esnafı düzenledikleri basın toplantısın ardından Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ı CHP Genel Merkezi’ne şikayet etti.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Fuat Kalkan ile Mezitli Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Güner arasında yaşanan arbede sonrası karşılıklı açıklamalarla tırmanan pazarcı krizi devam ediyor. Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ile CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit’in sorunun çözümü için devreye girdiği öğrenilirken; Davultepe ve Tece Pazarlarındaki kayıtsız olarak çalışan eski pazarcı esnafının da kaygılı bekleyişi sürüyor. Son olarak Mezitli Pazarcılar Derneği üyelerinin basın açıklaması yaparak Neşet Tarhan’ın yanında yer almasının ardından Mersin Pazarcılar Esnaf Odası üyeleri de yaptıkları basın toplantısının ardından, Mersin Merkez Postanesi’ne giderek çektikleri fakslarla Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ı CHP Genel Merkezi’ne şikayet etti.

“KENDİNDEN MENKUL OYLAMA VE YOKLAMA YAPMAKTADIR”

Oda binasında düzenlenen açıklamaya Tece ve Davultepe’de çalışan pazarcıları da destek verirken “Tezgâhımız ekmeğimiz onurumuzdur; onurumuzu çiğnetmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Fuat Kalkan, konuşmasının büyük bir bölümünde Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ı eleştirirken, Tarhan’ı sık sık diktatör olarak tanımlaması dikkat çekti. Mezitli Belediyesi ile Pazarcılar Esnaf Odası arasındaki sorunların çözümü için Tarhan’ın Odalarını ve esnafları muhatap almamasına sert tepki gösteren Kalkan “Odamızın sorunun çözümü konusunda yürüttüğü tüm olumlu girişimleri Başkan Neşet Tarhan elinin tersiyle itmiştir. Başkan Neşet Tarhan yıllardır bu Pazarda hizmet veren esnafın tezgahlarını sökeceğini söylemiştir. Buna dayanak olarak da Yasa ve Yönetmeliğe aykırı olarak sözde esnaf toplantısı tertip etmekte, herhangi bir kural ve nizam içermeyecek şekilde kendinden menkul oylama ve yoklama yapmaktadır. Bu yoklama, oylama ve toplantılar yasa dışıdır, yönetmeliğe aykırıdır. Başkanın bu faaliyetlerini Oda olarak tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Bu usulsüz toplantı ve sahte imzalar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

“BAŞKAN KANUN VE YÖNETMELİĞE UYMUYOR; BİZ NE YAPACAĞIZ”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın kanun ve yönetmelikleri tanımadığını söyleyen Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Fuat Kalkan, “Yasa ve yönetmeliği tanımadığını açıkça ilan eden Başkanın bu sekter tutumuna Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Sayın Talat Dinçer ile CHP İl Başkanı Sayın Abdullah Özyiğit tanık olmuştur. Yönetmelikte açıkça Komisyondan söz edildiği halde Başkan bu hükmü tanımayacağını ilan etmiştir. Kaldı ki Belediye ile aramızda bu Pazar yeri konusunda 23/03/2017 tarihinde bir Protokol imzalanmıştır. Başkan bu Protokol’ü de tanımamaktadır. Bir Belediye Başkanı Kanun ve Yönetmeliği tanımayacaksa, imza attığı Protokole uymayacaksa Oda olarak biz ne yapabiliriz? İşte burada bulunmamızın nedeni Başkan Neşet Tarhan’ın kanun ve sözleşme tanımaz bu Diktatör tavrıdır. Esnaf Odası olarak biz bu Diktatör tavra boyun eğmeyeceğimizi esnafımızın hak ve çıkarlarını ne pahasına olursa olsun koruyacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.

“BELEDİYENİN ÖNÜNDE 3 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ YAPACAĞIZ”

Neşet Tarhan’ın tutumu ile Davultepe-Tece Pazar yeri sorununu çıkmaza sürüklediğini ifade eden Fuat Kalkan, Tarhan’ında mensubu olduğu CHP Genel Merkezine faks göndereceklerini berliterek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Eğer CHP Genel Merkezi bu sorunun çözümüne duyarlılık göstermez ve Mezitli Belediye Başkanını esnafın lehine davranmaya davet etmezse eylemlerimiz çeşitli şekil, düzey ve platformlarda devam edecektir. Esnaflardan gelen baskı ve taleplere göre bundan sonraki eylememiz Belediyenin önünde çadır açarak 3 günlük uyarı açlık grevi yapmaktır. Odamız gerginliğin tırmanmasından yana değildir. Sorunun özü Başkanın hiçbir kişi ve kurumu dinlemez tavrıdır. Odamız esnaflarımızın baskı ve talepleri neticesinde bugünden itibaren her gün eylem yapma kararı almıştır. Yani esnafımızın ekmeğini ve onurunu çiğnetmemeye kararlıyız. Bunun yanında Oda olarak ve mağdur esnaflar adına yasal yollara müracaat edeceğimizi buradan kamuoyuna ilan ediyoruz. İlk olarak Mersin C.Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü nezdinde işlem başlatılması için başvuruda bulunacağız. Ayrıca ilgili mahkemesinde de dava açacağız.”

“TARHAN BANA VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI”

Mersin Pazarcılar Esnaf  Odası Başkanı Fuat Kalkan’ın ardından konuşan 45 Yaşındaki pazarcı esnafı Vecihe Demir 15 yıldır Davultepe – Tece Pazarında esnaflık yaptığını belirtti. Eşinin de böbrek hastası olduğunu da sözlerine ekleyen Demir, pazarın ilk kurucuları olmasına rağmen Mezitli belediyesinin kendilerini tanımadığını ve Pazar yerlerini kapatmakla tehdit ettiğini belirtti. Kadın Esnaf Demir şunları söyledi: “15 yıldır pazarımıza gidip geliyoruz. 82 kişilik pazarcı esnafı olmamıza rağmen listenin dışında kaldık. Bu haksızlığa biz göz yumamıyoruz. Bizim listede yer almamızın sebebi eşimin böbrek hastası olmasından kaynaklanıyor. Biz isim yoklaması aldıklarında eşimi hastaneye tedaviye götürmüştük bu yüzden bizi listeye yazmamışlar. Bunun üzerine ilçe belediye başkanımızın yanına 3 kez çıktım ve bana üç kez söz verdi ama sözünün arkasında durmadı. Belediye başkan yardımcımız Ertan Güner’in yanında gittim en az beş kere bana  o da bana verdiği sözleri tutmadı. Beni neden oyalıyorlar ben 15 yıldır benim olan tezgahımı istiyorum. Benim eşim rahatsız bundan başka bir iş yapamıyoruz. Biz yılardır o pazarda nasıl alın teri ile ekmeğimizi kazanıyorsak bundan sonrada kazanmak istiyoruz. Biz helal kazancımızın peşindeyiz. Bizim belediyemiz ile başka hiçbir problemimiz yok. Biz helal kazancımızın peşindeyiz.”

“27 YILLIK ESNAFI ATIP 2 GÜNLÜK ESNAFLARI ALDILAR”

Davultepe Belde belediyesi zamanında kendilerinin belediyeye kayıtlı olduklarını söyleyen 47 yaşındaki kadın pazarcı esnafı Havva Köpük ise Davultepe Belde Belediyesinden aldıkları Pazarcı kimlik belgesini ve vergi levhalarını basın mensuplarına gösterdi. Kadın pazarcı esnafı Köpük, “Benim defterlerim ve mührüm hala duruyor. Ben bu defterleri ve mührü kolay kazanmadım. Bunları hiç kimse bana bedava vermedi. Hepsini ben alın terim ile kazandım. Mezitli belediyesi 27 yıllık 15 yıllık pazarcı esnafını sildi yerine 2 günlük esnafları oraya kayıt ettiler. Benim vergi levham ve belgelerim kabul olmuyorsa devlet bu belgeleri bize niye verdi. Bunların geçerliliği yoksa biz bu işi bırakalım” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA