Antik Limana deniz dibinden keşif! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Antik Limana deniz dibinden keşif!


 

Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi Soli Pompeiopolis önünde bulunan antik limanın ortaya çıkarılması amacıyla sualtı çalışması gerçekleştirdi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın da bir bölümüne katıldığı araştırmalarda çok önemli bulg

Geçtiğimiz yıl Dana Adası’nda dünyanın en büyük tersanesini bulan keşif ekibi Mezitli Soli Pompeipolis Antik Limanı’nda incelemelerde bulunuyor. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın daveti üzerine Mersin’e gelen, Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, başkanlığında ki yaklaşık 20 kişilik ekibin çok önemli bulguları ortaya çıkardığı öğrenildi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve kendisi de Arkeolog olan Belediye Meclis Üyesi Ramazan Toker’in de bir bölümüne katıldığı araştırmaların sonucu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

“DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER EDİNDİK”

Sualtı araştırmalarda kullanılan keşif gemisiyle birlikte antik limanda yapılan çalışmalara katılan Başkan Tarhan, Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz’den bilgi aldı. Silifke ve çevresinde incelemelerde bulunduğu esnada Başkan Tarhan’ın kendilerini davet ettiği bilgisini veren Öniz, “Başkanımızın liman bölgesinin özellikle araştırılmasına ısrar etmesinin sebebini araştırmayı yapınca daha iyi anladım. Çok önemli veriler elde ettik. Kilikya olarak adlandırılan bugün Adana ve Mersin’in dâhil olduğu bu bölge dünya tarihi açısından çok önemli veriler sunuyor bize. Çok önemli öngörüler ışığında ısrarla davet ederek bize bu şansı tanıdığı ve araştırma boyunca yanımızda olarak her türlü desteği verdiği için Başkanımız Neşet Tarhan’a özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

“ANTİK LİMANI ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN ÇABALIYORUZ”

Soli Pompeiopolis’in dünya tarihi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, “Mezitli Belediyesi olarak rutin belediye hizmetlerini bir yandan yürütürken, doğrudan bizim görev alanımızda olmayan hizmetlere de müdahalede bulunuyoruz. Mezitli’nin 3 bin yıla yakın bir tarihi var.  Ticaret ve kültürel yaşam açısından çok önemli. Buradaki kültürel değerleri gün yüzüne çıkararak, turizme kazandırmak istiyoruz. Özellikle Soli Pompeoipolis’te bulunan limanın Akdeniz’de bulunan en büyük antik liman olduğunu düşünüyoruz. Deniz altında çok zor şartlarda yapılan çalışmalar sonrası antik limanın ortaya çıkarılması için çaba sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.

“LİMAN ORTAYA ÇIKARSA SOLİ POMPEİOPOLİS DAHA DEĞERLİ OLUR”

Soli Pompeiopolis sütunlarında gerekli kazı çalışmalarının yapıldığına vurgu yapan Başkan Tarhan, “Biz buradaki tarihin canlandırılması için yapılan çalışmaların bir ayağının eksik olduğunu düşünüyoruz.  Hocamız Hakan Öniz ve ekibi sayesinde bu bölgede çok uzun zamanlardır deniz dibi çalışması yapılmadığını öğrendik. Zor şartlarda çok büyük bir arkeolojik inceleme çalışması yaptılar. Bu sene ortaya çıkan bilgiler ışığında inşallah gelecek yıl daha kapsamlı ortak bir projeye imza atarız. Ancak bu tür çalışmalar sayesinde Mersin gerçekten dünya ölçeğinde tanınır bir yer haline gelir. Mersin’i, Mezitli’yi daha iyi tanıtabilmek için bu tür kültürü ve tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA