Gençlik’ten mahallede yaz okulu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Gençlik’ten mahallede yaz okulu!


 

Tatil aylarında öğrenci kurslarına erişim sıkıntısı yaşayan çocuklar için organize edilen Her Yer Yaz Okulu başladı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’de bu yıl üçüncüsü organize edilen ‘Her Yer Yaz Okulu’ eğitim programı başladı. 9 yaşından büyük çocuklar için gerçekleştirilen eğitim programında farklı ilçelerde belirlenen 9 mahallede eğitim çalışmaları başladı. Kültür – Sanat derslerinin yoğun olduğu derslerde ayrıca öğrenci velilerine çocuklara yönelik istismar konularında eğitim veriliyor. 

“EĞİTİM SİSTEMİNE İLİŞKİN ELEŞTİRDİĞİMİZ BİRÇOK ŞEY VAR”

Proje ile ilgili gazetemize bilgi veren Psikolog ve proje gönüllü Eğitmeni Şilan Sürmeli, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirecekleri Her Yer Yaz Okulu” isimli eğitim programı hakkında ayrıntıları paylaştı.Türkiye’nin Mersin dâhil olmak üzere 53 mahallesinde eğitim çalışması yaptıklarını ifade eden Sürmeli, “Yaz eğitimi çalışmalarımıza ilk başladığımızda mevcut eğitim sistemine ilişkin eleştirdiğimiz birçok şey vardı. Alternatif bir eğitim sistemini nasıl oluşturabiliriz, başka bir dünya sloganının altını nasıl doldurabiliriz sorusunun sonucu olarak ortaya çıktı. Sonra eğitimlere başladık. Adana, İstanbul, Hatay, İzmir, Samsun, gibi birçok ilde eğitim çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

“ÇOCUKLARIN KİŞİLİKLERİNİ VE YETENEKLERİNİ KEŞEFEDECEKLERİ DERSLER İŞLİYORUZ”

Eğitim çalışmasında yer alan gönüllü eğitimcilerinin neredeyse tamamının üniversite öğrencileri olduğunu kaydeden Şilan Sürmeli, “Gönüllü eğitmenlerimiz üniversitede kendi mesleğinde bir yere gelmiş ama hiç halkla buluşmamış öğrencilere eğitim veriyorlar. Çalışmalarımızda ilk olarak gönüllü eğitmenlerimizin kayıtlarını alıyoruz. Bu gönüllü eğitmenlerle beraber daha sonrasında yapacağımız mahallelerde gönüllü eğitmenlerle birlikte proje çalışmamızın kendisini başlatmış oluyoruz. Eğitim çalışmaları ortalama olarak 5 hafta sürüyor. Bu beş haftanın sonunda çocuklarla ve onların aileleri ile birlikte bir final şenliği yapıyoruz. Şenlikte aslında çocukların eğitim sürecinde ürettikleri ürünleri sergileyeceği bir olanakta yaratıyoruz. Daha çok alternatif denilen dersler veriyoruz. Çocukların eğitim sisteminde olmayan dersleri almasını sağlıyoruz. Çocuklara aldıkları eğitime ek olacak ve kendilerini keşfedecek dersler yapmaya çalışıyoruz. Derslerimiz arasında Tiyatro, Yaratıcı Drama, Toplumsal Cinsiyet, Satranç, Halk Oyunları, Modern Dans gibi çocukların kendi içindeki yeteneklerini keşfedecekleri dersler yapıyoruz. Bu tarz dersleri seçmemizin diğer bir nedeni zaten çocukların 9 ay boyunca teorik derslere maruz kalmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

“ÇOCUKLARA YASAL HAKLARINI ANLATIYORUZ”

‘Her Yer Yaz Okulu’ Projelerindeki temel amaçlarının Türkiye’nin politik hayatında yaşanan çekişmelerden, asayiş haberlerinden etkilenen çocukların, nefes almasını sağlamak olduğunu belirten Gönüllü Eğitmen Şilan Sürmeli, “Çocuklar normal yaşamlarında her gün bir nevi psikolojik şiddete maruz kalıyorlar. Biz aslında bu alternatif eğitim ile onlarında birer vatandaş olduğu ve onlarında yasal güvence altına alınmış haklarının olduğunu onlara anlatmak istiyoruz. Nitekim bu eğitim çalışmalarına da çocuk haklarına ilişkin söyleşilerde gerçekleştiriyoruz. Çocuk ebeveyn ilişkilerine göre de çocuğun kendisini tanımasına dair de söyleşiler de yapıyoruz. Ortadoğu toplumda çocuklar her zaman kendinden uzakta büyütülür. Kendi bedenlerini tanımaz, kendi düşüncelerini önemsemez, hep toplumun düşüncesine göre şekil alır. Bizde aslında bu eğitim ile karşılaştıkları olgu ve olaylara karşı eleştirel ve düşünsel bakabilen çocuklar kazanmayı hedefliyoruz. Hem kendisini tanıyan ve bilen ne istediğini bilen çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Eğitimlerimizde dikkat ettiğimiz diğer bir konu onlarında derslere katılımının sağlayabilmektir. Onlarla beraber animasyon filmleri izliyoruz. Beraber uçurtma şenlikleri yapıyoruz. Aslında onlar ne istiyorlarsa onları yapmaya çalışıyoruz. Çünkü çocuklar genellikle hep onları kişiliklerine karşı ötekileştirdiğimiz kişilerdir” dedi.

 “İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMAK İÇİN BAĞIŞA İHTİYAÇ VAR”

Sözlerinin son bölümünde eğitimler için gerekli olan kırtasiye ürünlerinin bir kısmını kendilerinin tahsis ettiklerini belirten Şilan Sürmeli, ancak ihtiyaçlarının fazla olması nedeniyle bağışlara ihtiyaçları olduğunu kaydederek “Birçok kırtasiye malzemesine ihtiyacımız var. Bu eğitim çalışmamıza katkı sunmak isteyen vatandaşlarımız için kırtasiye malzemelerinden oluşan bir ihtiyaç listesi hazırladık. Final şenliğimizde bir platform kuruyoruz. Bunun için bize maddi destek sunan vatandaşlarımız oluyor. Gönüllü eğitmen olamayabilirsiniz ama elinizden geldiğince maddi manevi insanların destek olabilecekleri bir kampanya da yürütüyoruz. Ne şekilde olursa olsun kendini ifade etmek isteyen herkesi çalışmalarımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMLER ORTALAMA 40 GÜN SÜRECEK”

Eğitim çalışmalarının Mersin ayağı hakkında bilgi veren Her Yer Çocuk Okulu Gönüllü Eğitmeni Ufuk Sultanoğlu, “İlk yılımızda Mersin’deki eğitim çalışmalarımıza Kazanlı ve Kara Duvar mahallerinde başlamıştık. Bu yılda Mersin’de 9 mahallede bu çalışmaları gerçekleştirmek istiyoruz. Eğitimlerimiz iki dönem halinde gerçekleştireceğiz. Belirlediğimiz mahallelerde eğitimlerimiz hepsi aynı anda başlamayacak. İlk eğitim dönemimize Kazanlı mahallesinde başladık. Kısa süre içinde Pozcu’da yer alan Gazi Mahallesi’nde eğitimlerimiz başlayacak. Sonrasında; sırasıyla Adanalıoğlu, Cumhuriyet ve Aydınlıkevler Mahallelerinde çalışmalarımız olacak. Eğitimler ortalama 40 gün sürecek” diye konuştu.

“MAHALLENİN ÖZNEL KOŞULLARINIZA GÖRE EK DERSLERDE YAPACAĞIZ”

Eğitim programını belirlerken çocukların ihtiyaçlarına göre dersler hazırladıklarını belirten Sultanoğlu, “Mersin’deki eğitimlerimizde biraz eğitim yapacağımız mahallenin öznel koşullarınıza göre ek derslerde yapacağız. Örneğin Kazanlı’daki nüfusun büyük bir bölümünün Arap Alevi olması nedeniyle, çocukların kendi kültürlerini ve anadillerini öğrenmesi amacıyla Arapça derslerimiz olacak. Daha önceki yıllarda buradaki Arapça derslerine ilgi çok yoğundu. Hatta bazı çocukların velileri de derslere katılıyordu. Sonuç olarak derslerimizi yereldeki özneller ve ihtiyaçlar belirliyor. Çocuklarla birlikte bir değer oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda bizim gibi düşünen herkese çağrımızdır. Herkesin katabileceği, herkesin kazandırabileceği onlarında kendine katabileceği bir şeyler vardır. eğitimlere herkesi bekliyoruz” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA