Domates üreticileri Canan Karatay’ı kınadı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Domates üreticileri Canan Karatay’ı kınadı


 

Prof. Dr. Canan Karatay’ın domatesle ilgili açıklamasına tepkiler büyüyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Karatay’ın, domates açıklamasıyla zaten zor durumda olan çiftçileri mağdur ettiği belirterek, “Bilimsel bir çalışma olmadan böyle açıklama yapan Sayın Canan Karatay’ı kınıyorum. Daha

Prof. Karatay’ın, domatesin meyve olduğunu ve içinde bol miktarda şeker barındırdığını, tarım ilaçlarıyla yetiştirildiğini ve bu nedenle kansere neden olduğunu iddia eden açıklamasına isyan eden Mersinli domates üreticilerinin ardından Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel de sorumsuzca açıklamalar yaptığını belirterek Karatay’ı kınadı.

“BU TÜR AÇIKLAMALARIN TEK ZARAR VERDİĞİ KESİM ÜRETİCİMİZ””

Gökçel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Karatay’a tepkisini dile getirdi. İnsanların sorumlulukla hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Gökçel, “Çünkü insanlar basın yayın yoluyla duyduklarına önem veriyorlar. Zaten biz ürettiğimiz ürünleri satarken sıkıntı yaşıyoruz. Kalkıp bir uzmanın da bir araştırma olmadan yanlış bilgilerle insanları etkilemesi yine çiftçiye zarar veriyor. Sadece domates değil, bütün yaş meyve sebzede seralarda yetiştiricilik Bakanlığımızın talimatlarıyla kontrollü bir şekilde yapılıyor. Ayrıca tüm hastalık ve zararlıya karşı kullandığımız materyaller ruhsatlı ve bunun uygulamaları da belgelendirilmiş, bu işte tecrübeli kişiler tarafından yaptırılıyor. Dolayısıyla bu tür açıklamaların tek zarar verdiği kesim üretici kesim. Bu tür açıklama yapacak kişileri biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

“BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA OLMADAN BÖYLE AÇIKLAMA YAPAN SAYIN CANAN KARATAY’I KINIYORUM, DAHA SORUMLU OLMAYA DAVET EDİYORUM”

Bu tür açıklama yapacak kişilerin, bir araştırma sonucuna göre, ellerinde bilimsel verilerle açıklama yapmaları gerektiğini vurgulayan Gökçel, “Tamam profesör unvanı olabilir hocamızın ama her konuda bilimsel bir veri olmadan açıklama yapması da anlaşılabilir bir durum değil. Çiftçilerimiz zaten doğayla uğraşıyor, üretiyor, satamıyor, döküyor, yanıyor, bir de şimdi bu tür spekülasyonlar çiftçimizi mağdur ediyor. Bilimsel bir çalışma olmadan böyle açıklama yapan Sayın Canan Karatay’ı kınıyorum. Daha sorumlu olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

"TEPKİLİ OLMAK BİZİM HAKKIMIZ”

Kendilerinin de her alanda uzman olanların söylediklerini dikkatle dinlediklerinin ve bilgilenmeye çalıştıklarının altını çizen Gökçel, “Bütün toplum bunu yapıyor. Dolayısıyla bu açıklamanın mutlaka olumsuz bir sonucu olacak. Bunun da yansıması çiftçilere olacak. Tepkili olmak da bizim hakkımız. Yapsın araştırmasını, bunun böyle olmadığı da ortaya çıkacak. Çünkü özellikle domateste son yıllarda üreticiler, seracılar, topraksız alanda yetiştiriyorlar, arılı sistemle döllendiriyorlar. İçeride ciğeri olmayan arının yaşadığı, ona zarar vermediği materyallerin kullanıldığı bir ortamda insanlara nasıl zarar verebilir? Bunu açıklamasını istiyorum, bilimsel bir çalışma yaparak bunu duyurmasını istiyorum hocamızdan. Hastalık ve zararlılara karşı kullanılan ürünler zararlı olsa oradaki arı yaşamaz. Ürettiğimiz ürün gıda ürünü. Bunun kendimiz de tüketiyoruz, insanların da tükettiğini biliyoruz, bu bilinçle üretiyoruz. Onlara zarar vermek ister miyiz? Tüketiciler bizim velinimetimiz. Yani bu ülkede rastgele bir üretim yapılmıyor” şeklinde konuştu.

Sadece Mersin’de örtü altında 40 bin-50 bin dönüm arazide üretim yapıldığını, Antalya ve diğer iller düşünüldüğünde çok geniş bir kitleyi ilgilendirdiğini belirten Gökçel, şöyle devam etti: “Bu kadar maliyetli, bu kadar emek verilerek yapılan bu üretimi siz bir yerde üzerine bir bomba atıyorsunuz, paramparça etmeye çalışıyorsunuz. Bu anlaşılabilir değil. Elinde bilimsel bir veri olmadan bu kadar geniş bir üretici kitlesini olumsuz etkileyecek bir açıklama yapmak çok büyük bir yanlış. Bunu yapanları kınıyorum.” (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA