Dijital hastane hizmetlerinde öncelik hasta güvenliği | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Dijital hastane hizmetlerinde öncelik hasta güvenliği


 

Kamu hastanelerinde bilgi teknolojilerinin kullanımının benimsenmesi, verilen sağlık ve tedavi hizmeti kalitesinin arttırılmasında dijital sistemlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Dijital Hastane Değerlendirme Çalıştayı’nın 7’ncisi Mersin’de yapıldı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmayil Yılmaz, “Amacımız, hasta bakımını önceleyen, hasta bakım kalitesini yükselten, hasta güvenliğini tesis eden dijitalleşme çalışmasıdır” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın, bilgi teknolojilerinin sağlık sektöründe kullanımının benimsenmesi ile verilen sağlık ve tedavi hizmeti kalitesinin arttırılmasında fikir önderliği yapan dünya çapında bir organizasyon olan HIMSS (Sağlık Bilgileri ve Yönetimi Sistemleri Derneği) ile imzaladığı protokol çerçevesinde, hastanelerin dijital ortama geçmelerine yönelik çalışmalar sürüyor. Bu çerçevede, ‘Dijital Hastane Değerlendirme Çalıştayı’, Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin ev sahipliğinde Mersin Şehir Hastanesi’nde yapıldı. Çalıştaya, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmayil Yılmaz’ın yanı sıra Adana, Aksaray, Hatay, Karaman, Mersin ve Niğde illerinin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterleri ile tıbbi hizmetler başkanları, idari hizmetler başkanları, başhekimler ve sağlık bakım hizmetleri müdürleri katıldı.

“SEVİYEYİ TUTTURMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”

Çalıştayın açılışında konuşan Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, HIMSS kongresinde, “Türkiye’deki bütün hastaneleri seviye 5 görmek istiyorum. Bu yetmez 100 hastaneyi seviye 6, bu da yetmez 7 hastaneyi de seviye 7 görmek istiyorum. Yıl sonuna kadar bu hedefe tutturacaksınız” diye talimat verdiğini söyledi. Bunun çok zor bir hedef olduğunu belirten Yılmaz, ”Çünkü Türkiye şu anda 2,9 seviyesinde. Bir tane seviye 7, 17 tane seviye 6 hastanemiz var ama seviye sıfır, seviye 1, seviye 2 hastanelerimiz de var. Hop oturulup hop kalkılacak bir seviye. Çünkü Avrupa’da şu anda bu seviyede bir ülke yok. Gece gündüz çalışıyoruz. Bu seviyeyi hep beraber tutturacağız, bize konulan çıtaya ulaşacağız” diye konuştu.

Yıl sonu itibariyle HIMSS’ın kriterleri değişeceğine işaret eden Yılmaz, “Dolayısıyla önümüzde 5,5 aylık bir süreç var. Bu süreci çok etkin bir şekilde kullanarak bu hedefi tutturacağımıza kesinlikle inanıyorum. Önümüzdeki yıl hep beraber bu destanı anlatacağız” ifadelerini kullandı.

“HASTA GÜVENLİĞİNİ ÖNCELEMEYEN, SAĞLIK BAKIM KALİTESİNE KATKI SAĞLAMAYAN DİJİTALLEŞMEYİ ASLA KURUMLARIMIZA SOKMAYACAĞIZ”

Türkiye’de bu anlamda her türlü yatırımın olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: “Bizde bir zihniyet dönüşümü gerekiyor. Bu değişimi yöneteceğiz hep beraber. Biz Bakanlık merkezi olarak yönetimi değiştirmeyi değil, değişimi yönetmeyi istiyoruz. Bunu hep beraber inşallah bu yılın sonuna kadar başaracağız. Sağlıkta dönüşümün ikinci fazının ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleştirilen 180 gün çalışmalarının hastanecilik adına en önemli kısmı bu çalışma. Bunun meyvelerini de yıl sonunda almış olacağız. Hasta güvenliğini öncelemeyen, sağlık bakım kalitesine katkı sağlamayan dijitalleşmeyi biz asla kurumlarımıza sokmayacağız. Bizim amacımız, hasta bakımını önceleyen, hasta bakım kalitesini yükselten, hasta güvenliğini tesis eden dijitalleşme çalışmasıdır. Yoksa hastanelerimizi bir yığın ucube aletin pazarı haline getirmek değil. Biz bütün firmalara bu anlamda eşit mesafedeyiz.”

Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Memnune Çamsarı da bilgi teknolojilerinin sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde son derece önemli olduğunu belirtti. Çamsarı, “Kuruluşumuz için sağlık bilgi sistemlerinin önemini anlamak ve kuruluşumuzu bu yeni teknolojileri kullanarak büyütebilmek ve geliştirebilmek için bu çalışmaların başarısı ve sürdürebilirliği büyük önem taşımaktadır. Hastanemizin bilgi işlem olgunluğunu ölçmek ve kaydettiğimiz ilerlemeleri tamamen kağıtsız ortama işlemek ve yönetebilmek için, akıllı sistemler ve doğru bilgi işlem çözümleri ile tıbbi hataları önleyebilmek en yüksek hasta güvenliği ve bakım standardını sağlayabilmek için, sağlık sistemini bölge bazlı ve hastalık bazlı olarak doğru yönetebilmek, planlama becerisi kazanabilmek için ve daha da çoğaltabileceğimiz faydaları için de bu çalışmaların başarısı çok önemli” şeklinde konuştu. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA