Yaşı küçük, sorumluluğu büyük | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yaşı küçük, sorumluluğu büyük


 

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Mersin’e gelen 12 yaşındaki genç kız, okuldaki başarılarının yanı sıra Türkçeyi çok iyi öğrenip konuştuğu için, Suriye Yenigün Derneği’nin tercümanlığını yapıyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’de 2016-2017 eğitim öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte 375 bin öğrenci tatilin tadını çıkarmaya başladı. Bu öğrencilerden biri de 12 yaşındaki Suriyeli T. Zarkavi.

Suriye’deki iç savaştan 3 yıl önce kaçarak Mersin’e yerleşen Zarkavi ailesinin minik kızları T. Zarkavi, küçük yaşına rağmen Türkçe’deki başarısı nedeniyle, Mersin’de Suriyeli yetim çocuklara yaptıkları yardım çalışmaları ile bilinen ‘Suriye Yeni Gün Derneği’ne tercümanlık yapıyor.

Suriye’de yaşadıkları bölgede çatışmaların şiddetlenmesi üzerine 2014 yılında Mersin’e yerleşen Zarkavi ailesinin en küçük çocuğu olan T. Zarkavi, Suriye’nin başkenti Şam’da dünyaya geldi. Küçük kızın babası kente ilk geldiğinde oto galericilik yaparak ailesinin geçimini sağlıyordu. Ancak, çalışma ruhsatı iptal edildiği için şu an oto galerisini kapatmak zorunda kaldı. Okulda Suriyeli arkadaşlarının en büyük destekçilerinden biri olan küçük T. Zarkavi, resim yapmayı ve matematiği çok sevdiği için mühendis olmak istiyor.

Türkçe eğitim görmesine rağmen karnesi de gayet başarılı olan küçük Zarkavi, ailesine bu eğitim döneminde Takdir Belgesi getirmiş. Küçük Zarkavi’nin Mersin’deki en büyük üzüntüsü ise okulda ve sokaklarda Suriyeli çocuklara karşı yapılan ayrımcılık ve uygulanan şiddet. Küçük Zarkavi ile öğrenim hayatında ve sokaklarda yaşadığı üzüntü verici olayları konuştuk.

“KÖTÜ ARKADAŞLARIMIZA KARŞI EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ YİNE TÜRKLER”

İç savaşa kadar Suriye’de çok mutlu olduklarını söyleyerek sözlerine başlayan T. Zarkavi, şöyel konuştu:  “Yaşanan savaş nedeniyle Mersin’e gelmek zorunda kaldık. Hem Mersin’i hem de Türkiye’yi çok sevdim. Onlarca Türk arkadaşım oldu. Ancak ilk geldiğimizde bazı çocuklar bize karşı ayrımcılık yapıyorlardı. Bizi Türk ve Suriyeli diye ayırıyorlardı. Buraya ilk geldiğimde Türkçe bilmiyordum. Okulda üzerimize çöp atıyorlardı. Bu duruma tepki gösteriyor, hocalarımıza ve okul müdürüne anlatıyorduk. Bunları yaşarken yine en büyük destekçilerimizden biri de yine Türk arkadaşlarımızdı. Onların dışında bazı hocalarımız bize yardım ediyordu. Sonra bize ayrımcılık yapanlar bizden özür diliyordu. Yaşadığımız bazı saldırılarda Türk arkadaşlarımız bizi savunuyordu. ‘Suriyeliler savaştan kaçarak buraya geldiler. Size ne yaptılar da onlara böyle kötü davranıyorsunuz’ dediler. Biz Suriye’ye gitseydik onlar da aynısını yapsalardı hoşunuza gider miydi dediler.”

“BAZI ÖĞRETMENLER SINIFTA BİZİ AYIRIP DERS İŞLEMİYORDU”

Derslerine giren bazı öğretmenlerin de Türkçe bilmedikleri için Suriyeli öğrencileri sınıftan ayırarak derslerinde onlara hiç yardımcı olmadığını da ifade eden Zarkavi, “Öğretmenlerimiz, bazı arkadaşlarımız Türkçe bilmediği için onları sınıfın belirli taraflarında oturtuyordu. Suriyeliler sağda, Türk öğrenciler solda otursun diyorlardı. Suriyeli öğrenciler ders bitimine kadar oynayacaklarsa oynasınlar ne yaparlarsa yapsınlar. Ben Türklerle ders işlemek istiyorum diyorlardı. Biz eğitim hakkımızı alamıyorduk. Biz Türkçe bilmediğimiz için hocalar bize ders vermek istemiyordu. Ancak bazı hocalarımız vardı bizimle çok iyi iletişim kuruyordu, bize yardımcı olmaya çalışıyordu. Derse katılmamız için bizi teşvik ediyordu. Ancak çoğu hocamız bu özeni göstermiyor” diye konuştu.

ALFABEYE ALIŞMAM ÇOK ZOR OLDU

Okulda eğitime başlamadan önce yabancı çocuklara verilen Türkçe eğitimin yeterli olmadığını da söyleyen Küçük Zarkavi, “Okullarda Türkçe eğitim görmek için aldığımız Türkçe dersleri benim için yeterli değildi. Evde ek çalışmalar yapmam gerekiyordu. Biz Arap alfabesine göre eğitim almıştık ama burada başka bir alfabe kullanılıyor. Bu yeni alfabe ve yeni dile alışmam biraz zor oldu. Derslerde tercümanın bulunması ve anlamadığımız kelimeleri Suriyeli öğrencilere Tercüme etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

BİR KİŞİNİN HATASI TÜM SURİYELİLERE MAL EDİLEMEZ!

Son dönemlerde, yerli vatandaşlar ile Suriyeliler arasında yaşanan şiddet olayları nedeniyle de çok üzgün olduğunu ifade eden Küçük Zarkavi, şöyle seslendi: “Hem Suriyeliler hem de Türkler arasında iyiler ve kötüler var. İnsanların hepsi kötü diyemeyiz. Hepsi iyidir de diyemeyiz. Çok biz Suriyeli çocuklar olarak buradaki topraklara yararlı olmak, vatana katkı sunabilmek için Türkçe öğrenmeye çalışıyoruz. Kötü bir Suriyeli vatandaş size kötülük yaptığında neden bütün Suriyeliler kötüdür deniyor? Hiç kimsenin, bir kişinin işlediği suç için bütün Suriyeliler bütün Araplar kötüdür demeye hakkı yok. Örneğin benim ablam şimdi bir üniversitede eğitim alıyor. Eğitimini tamamladıktan sonra da bu topraklarda çalışacak, katkı sunacak. Bize kötü davranılmasın istiyoruz. Biz buraya zor durumda kaldığımız için geldik. O yüzden hepimizin birbirimize iyi davranması gerekiyor. Bu devlete ve topraklara katkı sunmak için elimizden gelen ne varsa onu yapmaya çalışıyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA